Με την κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, πρώην υπουργού Υγείας, για δεύτερη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε ερωτήσεις από την υπεράσπιση, συνεχίστηκε η δίκη των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis. Η κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας συνεχίστηκε με την υποβολή ερωτήσεων από την υπεράσπιση, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με συνεχείς αντεγκλήσεις του μάρτυρα με τους δικηγόρους υπεράσπισης. Σε έντονους τόνους ο Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενους στους συνηγόρους του Φ. Δεστεμπασίδη, «εσείς δικάζετε την απιστία και εγώ θα απαντάω ό,τι θέλω», αντιδρώντας στις ερωτήσεις τους.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε σε όσα είχε καταθέσει η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Λοβέρδος στη δίκη για τη Novartis: "Μήνυσα την κυρία Μαραγγέλη για όλα τα ψέματα που είπε με δόλο"

«Όταν κατασχέθηκαν τα αρχεία της Novartis, κατασχέθηκαν ημερήσια δελτία Φρουζή, φαίνεται ότι ζητάγανε ραντεβού και εγώ δεν τους έδινα. Αφού τον ήξερα από υπουργός Εργασίας γιατί έπρεπε να βάζει τη γραμματέα του να ζητάει ραντεβού και εγώ του αρνιόμουνα; Έλεγε η γυναίκα ότι εγώ του μιλούσα, εάν δεν είναι αυτό ψέμα, τότε τι είναι; Φταίει ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών μηνυμάτων που δεν έγινε ποτέ», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να του απαντήσει ο δικηγόρος της Μαρίας Μαραγγέλη «φταίει η κυρία Μαραγγέλη γι' αυτό;». Και τον πρώην υπουργό Υγείας να ανταπαντά ότι «έχει ευθύνη του ψεύδους της».

Πρόεδρος: Πού το αποδίδετε; Θα μπορούσε να τα πει αυτά για να βλάψει τον κύριο Φρουζή;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ποιον Φρουζή; Εμένα έβλαψε. Μου έλεγε ότι ήταν σύμβουλός μου ο Μανιαδάκης, ψευδέστατο!

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι και ο Νίκος Μανιαδάκης δεν υπήρξε σύμβουλός του και αναφέρθηκε στις πιέσεις που έχει πει ότι δέχθηκε για να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

Συνήγορος υπεράσπισης: Γιατί κάνατε μήνυση στην Αικατερίνη Κελέση και όχι στον Φρουζή;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ήταν ο άξονας, γι' αυτό μήνυσα την κυρία Μαραγγέλη. Μήνυσα τους ψευδομάρτυρες αμέσως και πήγα στην κυρία Τουλουπάκη. Την μήνυσα για όλα τα ψέματα που είπε με δόλο.

Λίγο αργότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «δεν είμαι μηνυτής ή τρόφιμος των δικαστηρίων με μηνύσεις. Έναν στόχο είχα, τους ψευδομάρτυρες. Εγώ περιμένω να πει η μάρτυρας ποιος της τα έλεγε αυτά! Κρυβόταν μετά! Αυτός που έπρεπε να μηνυθεί ήταν ο κ. Τσίπρας».

Αίτημα εισαγγελέα να κληθεί ο Κοντονής

Με αφορμή την κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κληθεί να καταθέσει στη δίκη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Εισαγγελέας: Ο κ. Κοντονής έχει πει αλήθειες ενδιαφέρουσες μέχρι σήμερα που έχουν προκαλέσει και σάλο, θεωρώ ότι εάν έρθει και καταθέσει θα έχει ενδιαφέρον. Θεωρείτε ότι πρέπει να έρθει να καταθέσει;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ναι

Εισαγγελέας: Θα ζητήσω να έρθει να καταθέσει, θεωρώ οτι έχει πει πράγματα που έχουν προκαλέσει σάλο.

Πρόεδρος: Εγώ δεν κατάλαβα τι πρέπει να έρθει να μας πει!

Ανδρέας Λοβέρδος: Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ο κ. Κοντονής, αναπληρωτής ο Παπαγγελόπουλος, εποπτεύων ήταν ο κ. Αγγελής. Κατέθεσε ο κ. Αγγελής στους αντεισαγγελείς που έκαναν την έρευνα ότι «αυτά είναι δημιουργήματα του Ρασπούτιν, μέλους της τότε κυβέρνησης… να γίνουν φυλακίσεις υπουργών Λοβέρδου, Σαμαρά (…) Συγκινούμαι, κυρία πρόεδρε. Ο κ. Κοντονής θα σας διαφωτίσει γι' αυτά!».

Παρέμβαση Δημητρακόπουλου

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ως συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας του Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή ερωτήσεις της υπεράσπισης, ζήτησε από το δικαστήριο να περιοριστεί στην εξέταση του κατηγορητηρίου. «Το δικαστήριο έχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Υπάρχει μια προκαταρκτική εξέταση και απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Λοβέρδο και αρχειοθέτηση για υπόλοιπους. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια αναπαράσταση της προκαταρκτικής εξέτασης. Το θέμα είναι εάν αυτοί οι κατηγορούμενοι είχαν ή όχι δόλο όταν έλεγαν για δωροδοκίες. Εάν γίνονται ερωτήσεις εκτός θέματος δεν θα πρέπει να τις επιτρέπετε. Ο κ. Γεωργιάδης θα έρθει μια ημέρα από τις οκτώ μέχρι 3-4. Έχουμε έναν δικονομικό περιορισμό. Εδώ γίνεται προσπάθεια να ανατρέξουμε σε άλλα πράγματα», τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Λοβέρδος: Ο Τσίπρας ήταν προστάτης του Δεστεμπασίδη

«Είχα αποφασίσει να δείρω τον Τσίπρα μέσα στη Βουλή, αλλά οι συνεργάτες μου με έπεισαν να μην το κάνω γιατί θα ήταν η πολιτική μου καταστροφή. Ο κ. Τσίπρας ήταν προστάτης του Δεστεμπασίδη! Αυτόν έπρεπε να μηνύσω κανονικά, αλλά είμαι πολιτικός εγώ! Δεν στρέφομαι ποτέ κατά πολιτικών, δημοσιογράφων και δικαστών», ανάφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαμβάνοντας όσα έχει γράψει και σε βιβλία, όταν ερωτήθηκε γιατί δεν έχει μηνύσει κανέναν άλλο εμπλεκόμενο.

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι είχε αρχικά μηνύσει και τον Νίκο Μανιαδάκη, αφού είχε μηνύσει όλους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Λοβέρδος απάντησε πως δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Νίκο Μανιαδάκη πριν το 2020 που τον συνάντησε με τον δικηγόρο του. «Όμως μετά βγήκε και είπε στην τηλεόραση ότι τον εκβίασαν να πει για πολιτικά πρόσωπα για να ταξιδέψει με την οικογένειά του. Έμαθα στη συνέχεια ότι ο άνθρωπος πιέστηκε. Έναν άνθρωπο που λέει ψέματα δεν θα το συγχωρήσω μέσα μου, αλλά σίγουρα είναι διαφορετική περίπτωση από τους άλλους. Ζήτησα από το δικηγόρο του να τον γνωρίσω και τον κοίταζα από πάνω έως κάτω. Λέω "εσύ είσαι ο Μανιαδάκης; Που είσαι σύμβουλός μου υποτίθεται;". Εκεί αποφάσισα να γράψω βιβλίο, τους κοιτάζω και ντρέπομαι γι' αυτό που έκαναν!».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Φ. Δεστεμπασίδη, Ι. Μυλωνάς και Ι. Απατσίδης, υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων στον μάρτυρα σχετικά και με τις σχέσεις του και την επικοινωνία που είχε ή δεν είχε με πρόσωπα αλλά και δεδομένα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Ι.Μυλωνάς: Ποιον θέλετε να εκδικηθείτε (σ.σ. αναφορά στο βιβλίο του);

Α.Λοβέρδος: Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να νιώθω μέσα την ανάγκη να χτυπήσω τον πρωθυπουργό, να νιώθω μίσος. Αυτό σκέφτηκα ότι ήταν λάθος, ξεπέρασα μέσα μου αυτό το συναίσθημα. Το μίσος δεν είναι καλό συναίσθημα, δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Ι. Απατσίδης: Υπάρχει διαφθορά στο υπουργείο Υγείας;

Α.Λοβέρδος: Σε αυτόν τον χώρο η διαφθορά βασιλεύει. Εμείς εκείνο τον καιρό έπρεπε να διαχειριστούμε την πτωχευμένη Ελλάδα. Άμα μου λέγανε για Πικραμμένο, Σαμάρα, Βενιζέλο θα έλεγα ότι λένε ψεύδη. Αν τα έλεγαν για άλλους, θα έλεγα ότι λένε ψέματα διότι η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται. Σε εκείνη την περίοδο αυτά που κατήγγειλαν οι ψευδομάρτυρες ήταν αδιανόητα.
Μέχρι να γίνει από εμένα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γινόταν χαμός, εγώ πήγα να πάρω ένα φάρμακο και μου λένε μην πληρώνεις, έχω του πεθερού σου το βιβλιάριο.

Η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου συνεχίζεται και αύριο.