Με «βαριά» ατζέντα συνταγματικής αναθεώρησης θα κινηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, που προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2027. Θέλουν οι πολίτες την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα; Θέλουν μια πιο ισχυρή και συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος; Επιθυμούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο και την άρση –υπό προϋποθέσεις– της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν στους πολίτες προεκλογικά και θα σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία που μόλις θα έχει ολοκληρωθεί στη Βουλή για την πρώτη φάση της αναθεώρησης. Εφόσον η σχετική συζήτηση ξεκινήσει εξάλλου στις αρχές του 2026, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί και τυπικά και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο τέλος της χρονιάς, λίγους μήνες δηλαδή πριν από τις κάλπες.

Διαβάστε: Μητσοτάκης: Θα αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων



Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε για την αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Εκλείπουν οι λόγοι που θεσπίστηκε, δεν είμαστε πια στην εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος, ούτε στις περιόδους που αλλαγή κυβέρνησης σήμαινε και απόλυση των μη αρεστών υπαλλήλων, επισήμανε ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας, όταν ένας υπάλληλος είναι δομικά και συστηματικά ανεπαρκής. Κάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί πάνω στην πρότασή του για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, όχι με μισόλογα, αλλά με καθαρές απαντήσεις, καθώς το Σύνταγμα επιτάσσει ευρύτερες πλειοψηφίες και συναινέσεις.

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει, λοιπόν, να απαντήσει ξεκάθαρα αν συναινεί ή όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού για αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και να μην κρύβεται επικαλούμενος ανύπαρκτα non paper της κυβέρνησης για το Δημόσιο, όπως έπραξε στη συνέντευξή του στο Mega», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Είναι η πέμπτη φορά που τοποθετείται δημόσια ο κ. Μητσοτάκης πάνω στην επικείμενη αναθεώρηση και αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πρόσφατα, από το βήμα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι μία από τις προτάσεις της ΝΔ θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί να κατοχυρωθεί, θεσμικά και συνταγματικά, η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Αξιολόγηση και από τους πολίτες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών».



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών

Από τη Βουλή, επίσης, είχε εξαγγείλει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών. Όπως είχε τονίσει, «αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, θα πρέπει να μη δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα διά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έχει τη δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς από την εκάστοτε πλειοψηφία. Έπειτα από πολλή σκέψη, ο ρόλος της Βουλής όπως καθορίζεται από το υφιστάμενο Σύνταγμα και ο τρόπος που λειτουργούν οι προανακριτικές επιτροπές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα απόδοσης δικαιοσύνης».

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης που είχε πραγματοποιήσει τον Μάρτιο για την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε κάνει μία ακόμα αποκάλυψη. «Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη εξαετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες», είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.



Τι θα γίνει με το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η πρώτη του χρονικά τοποθέτηση, ωστόσο, αφορούσε στη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, με την αλλαγή του άρθρου 16, κάτι που επανέλαβε και χθες. Στην ίδια συνέντευξη (στον ΣΚΑΪ) προανήγγειλε την αναθεώρηση και του άρθρου 24 («Προστασία του Περιβάλλοντος»), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Σε σχέση με το περιβάλλον και το 24, ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη εκφράσει κάποιες πρώτες σκέψεις από τότε που ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ειδικότερα, οι σκέψεις για την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου κινούνται μέχρι τώρα στο ακόλουθο πλαίσιο:

- Να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες και να μη διατίθενται για άλλον προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και να προβλέπονται και κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες.
- Να απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός αν προκύπτει άλλη χρήση, την οποία να επιβάλλει «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον».
- Η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.



Πώς μπορεί να γίνει Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε σχέση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η παρούσα Βουλή είναι η προτείνουσα. Με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της (180 βουλευτές δηλαδή) σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα, καθορίζονται όλες οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Η επόμενη Βουλή, όποια δηλαδή προκύψει από τις εθνικές εκλογές το 2027, είναι αυτή η οποία κατά την πρώτη σύνοδό της αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της (151 βουλευτές δηλαδή) σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Aν πάλι η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος περάσει με πάνω από 151 βουλευτές, αλλά όχι 180, τότε η επόμενη Bουλή μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με πλειοψηφία 180 βουλευτών.