Σε μία απαιτητική από άποψης γεωπολιτικής περίοδο, η Ελλάδα και η Κύπρος αναζητούν ισχυρές συμμαχίες προκειμένου να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο απέναντι σε μία άκαμπτη πολιτική της Τουρκίας, που εγείρει συνεχώς προσκόμματα είτε πρόκειται για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων είτε για τη διέλευση του ηλεκτρικού καλωδίου είτε ακόμη και για τον διάδρομο IMEC. Μία από τις πιο ισχυρές συμμαχίες στον χώρο αυτόν είναι με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ (γνωστή ως σχήμα 3+1).

Διαβάστε: ΗΠΑ: Αναβαθμίζουν την Ανατολική Μεσόγειο στον διάδρομο IMEC - Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας



Πρόσκληση Ελλάδας και Κύπρου στον Ρούμπιο - Τι δηλώνει στο parapolitika.gr ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών

Πριν από λίγο καιρό, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ απηύθυναν πρόσκληση στον επικεφαλής του State Department, Μάρκο Ρούμπιο, να συμμετάσχει στην επόμενη Υπουργική Σύνοδο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο parapolitika.gr ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Θεόδωρος Γκότσης, «η επιστολή (σ.σ. προς τον Μάρκο Ρούμπιο) έχει αποσταλεί πρόσφατα. Οι τρεις χώρες βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση ως προς τα επόμενα βήματα» και προσδιόρισε τη σημασία αυτής της συνεργασίας: «Το σχήμα έχει αναγνωριστεί εμπράκτως από τις ΗΠΑ ως εργαλείο που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την αμερικανική αρχιτεκτονική ασφαλείας και οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, η προώθηση των Συμφωνιών του Αβραάμ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κυβερνοασφάλεια».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, «ο τριμερής μηχανισμός, ως πλατφόρμα περιφερειακού στρατηγικού διαλόγου και συνεργασίας, έχει εξελιχθεί και επεκταθεί ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Στις 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στην Αθήνα, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού, περιλαμβανομένου του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ. Συναφώς, η πρόσκληση προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών εντάσσεται στον σχεδιασμό που αφορά και την αναζωογόνηση του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, που συστάθηκε το 2019, επί πρώτης θητείας προέδρου Τραμπ. Το σχήμα έχει αναγνωριστεί εμπράκτως από τις ΗΠΑ ως εργαλείο που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την αμερικανική αρχιτεκτονική ασφαλείας και οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, η προώθηση των Συμφωνιών του Αβραάμ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία, και η κυβερνοασφάλεια. Να σημειωθεί, ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Ρούμπιο ήταν ένας εκ των βασικών εισηγητών του “Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφαλείας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο” (EastMed Act 2019) και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην θεσμική ανάδειξη της σημασίας του τριμερούς μηχανισμού για τη διαμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή μας. Ειδικότερα εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς, η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ αποκτά ειδική βαρύτητα προσφέροντας σταθερότητα, αξιοπιστία και προβλεψιμότητα».



Στο έργο του IMEC η προσοχή των ΗΠΑ

Ο κ. Γκότσης, αναφερόμενος στη συμβολή της Αμερικής στην επιτάχυνση του εμπορικού διαδρόμου IMEC και εάν το έργο θα μπορούσε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς, με την ενεργό παρότρυνσή τους, σημειώνει: «Το μεγαλεπήβολο έργο του IMEC που θα διασυνδέει την Ινδία με την περιοχή του Κόλπου και εν συνεχεία την Ευρώπη με τον Ατλαντικό, μέσω της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή από τη νέα αμερικανική διοίκηση. Προοπτικά θα αναδιαμορφώσει τις ενεργειακές αγορές, τους εμπορικούς και θαλάσσιους διαδρόμους, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, μετριάζοντας γεωοικονομικά και άλλα ρίσκα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, δημοσίως, στις 12 Μαρτίου, αναγνώρισε τα πρόσθετα στρατηγικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα της Κύπρου, της Ελλάδος και του Ισραήλ.

Οι τρεις χώρες αποτελούν τη «νοτιοανατολική πύλη» του IMEC, προσφέροντας τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Ήδη οι τρεις χώρες συμμετέχουν σε έργα ενεργειακής και υποθαλάσσιας διασύνδεσης που εμπίπτουν στην εμβέλεια του IMEC. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι προωθούνται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο πνεύμα του East Med Act, που έχουν σαφή στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των κρίσιμων υποδομών της Ανατολικής Μεσογείου, ως απαραίτητων για την υλοποίηση του IMEC».