Αποστολάκη για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Αντιπερισπασμός του πρωθυπουργού για να αλλάξει την ατζέντα
"Υπάρχουν σήμερα όλα τα εργαλεία στον νόμο"
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Οικονομίας Μιλένα Αποστολάκη αναφέρθηκε στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για "αντιπερισπασμό του πρωθυπουργού για να αλλάξει την ατζέντα"

Στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Μιλένα Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «αντιπερισπασμό του πρωθυπουργού για να αλλάξει την ατζέντα». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Οικονομίας μιλώντας στον αέρα του Πρώτου Προγράμματος υπογράμμισε στον Θάνο Σιαφάκα ότι «πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του, η οποία πραγματοποιήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, αλλάζοντας την ατζέντα και προσπαθώντας να μεταφέρει την προσοχή της κοινής γνώμης από ζητήματα πολύ ενοχλητικά και αρνητικά για την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως είναι η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση στη Γάζα και η απόλυτη αφωνία, η ένοχη και αδιανόητη αφωνία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ή το ζήτημα των Τεμπών. Επιχείρησε, λοιπόν, να μεταφέρει την προσοχή της κοινής γνώμης με αυτόν τον αντιπερισπασμό που έχει μια προφανή ιδιοτέλεια προθέσεων και μια προφανέστερη ρηχότητα επιδιώξεων (…)».
Συνέχισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: «Δεν είναι η μονιμότητα η αιτία για τις παθογένειες του Δημοσίου». Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν συντελεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που ισχύει σήμερα από το Σύνταγμα. Δεν είναι αυτή η αιτία για τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στο Δημόσιο. Επαναλαμβάνω, επίσης, ότι η μονιμότητα στους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι ένα δώρο προς αυτούς. Είναι μία διάταξη που ήρθε να διασφαλίσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης απέναντι στο πελατειακό κράτος και την κομματοκρατία, η οποία δυστυχώς έναν αιώνα και πλέον από την ψήφιση του ισχύοντος άρθρου στο Σύνταγμα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είναι μία παθογένεια από την οποία δεν έχουμε απαλλαγεί. Όπως, επίσης, είναι μύθος το να πιστεύει κάποιος ότι μόνο με την άρση της μονιμότητας θα απαλλαγούμε από υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα, γιατί στο ισχύον πειθαρχικό δίκαιο προβλέπεται πλειάδα περιπτώσεων τα οποία τιμωρούνται με την ποινή της οριστικής παύσης».
Καταλήγοντας, η Μιλένα Αποστολάκη είπε: «Υπάρχουν σήμερα όλα τα εργαλεία στον νόμο μέσα από τα οποία το Δημόσιο μπορεί να απαλλαγεί από τους υπαλλήλους εκείνους των οποίων η απόδοσή τους συγκεκριμένα είναι τέτοια, η οποία δεν θα έπρεπε να τους διασφαλίζει τη θέση τους στο Δημόσιο».
Αποστολάκη για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός του πρωθυπουργού
Και συμπλήρωσε: «Εγώ θέλω να θυμίσω το εξής: ότι ο σκοπός της μονιμότητας που εισήχθη στο Σύνταγμα του 1911 μετά την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν η παρεμπόδιση των πελατειακών σχέσεων. Ήταν η απάντηση στο κομματικό κράτος του Δηλιγιάννη και του Κωλέττη, το οποίο δυστυχώς, έναν αιώνα μετά και πλέον, είναι μια πραγματικότητα στη χώρα μας (…)».Συνέχισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: «Δεν είναι η μονιμότητα η αιτία για τις παθογένειες του Δημοσίου». Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν συντελεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που ισχύει σήμερα από το Σύνταγμα. Δεν είναι αυτή η αιτία για τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στο Δημόσιο. Επαναλαμβάνω, επίσης, ότι η μονιμότητα στους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι ένα δώρο προς αυτούς. Είναι μία διάταξη που ήρθε να διασφαλίσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης απέναντι στο πελατειακό κράτος και την κομματοκρατία, η οποία δυστυχώς έναν αιώνα και πλέον από την ψήφιση του ισχύοντος άρθρου στο Σύνταγμα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είναι μία παθογένεια από την οποία δεν έχουμε απαλλαγεί. Όπως, επίσης, είναι μύθος το να πιστεύει κάποιος ότι μόνο με την άρση της μονιμότητας θα απαλλαγούμε από υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα, γιατί στο ισχύον πειθαρχικό δίκαιο προβλέπεται πλειάδα περιπτώσεων τα οποία τιμωρούνται με την ποινή της οριστικής παύσης».
Καταλήγοντας, η Μιλένα Αποστολάκη είπε: «Υπάρχουν σήμερα όλα τα εργαλεία στον νόμο μέσα από τα οποία το Δημόσιο μπορεί να απαλλαγεί από τους υπαλλήλους εκείνους των οποίων η απόδοσή τους συγκεκριμένα είναι τέτοια, η οποία δεν θα έπρεπε να τους διασφαλίζει τη θέση τους στο Δημόσιο».