Από τη Γάζα στον ΟΗΕ και στις Βρυξέλλες: Η εβδομάδα - σταθμός της ελληνικής διπλωματίας και οι εθνικές πρωτοβουλίες
Αθήνα σε Δράση
ΟΗΕ, Γάζα και SAFE. Η ελληνική διπλωματική εβδομάδα σε τρεις πράξεις. Η Ελλάδα μεσολαβητής σε Δύση κι Ανατολή

Η εβδομάδα που ρίχνει αυλαία είχε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο. Η Ελλάδα, ούσα προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον τρέχοντα μήνα, εστίασε την προσοχή της στο ανθρωπιστικό δράμα της Γάζας, ενώ παράλληλα επιδιδόταν σ’ ένα σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στο ταμείο SAFE για την Ευρωπαϊκή άμυνα. Το parapolitika.gr αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του κάθε διπλωματικού σταθμού αυτής της εβδομάδας.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, τηλεφώνησε στον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μουσταφά, στον οποίο τόνισε ότι το θέμα της Γάζας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της υπογράφουσας, ο κ. Γεραπετρίτης έπαιρνε όλη την ημέρα «feedback» από τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και ορμώμενος από τις πληροφορίες που αντλούσε, ανέλαβε δράση. Εξ ου και λίγες ώρες αργότερα, ο Έλληνας Υπουργός κινητοποίησε όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ, ώστε να βάλουν υπογραφές σ’ ένα -θεσμικό- κείμενο, με σαφείς θέσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπερ και εγένετο. Όλη νύχτα η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν σε συνεννόηση με τις ξένες αντιπροσωπείες, με αποτέλεσμα, την Πέμπτη, 80 χώρες - μέλη του ΟΗΕ να υπογράφουν κοινή δήλωση για την προστασία των αμάχων. Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ο κ. Γεραπετρίτης κανόνισε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση ειδικά για τη Γάζα στον ΟΗΕ, προτού λήξει η Προεδρία της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση αυτή θα γίνει τη Δευτέρα ή το αργότερο έως την Τετάρτη (28 Μαΐου) και θα αφορά «το καθεστώς των αμάχων και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στην περιοχή της Γάζας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση. Αλλά πάνω από όλα να υπάρξει μια ενεργή συμμαχία για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, οι γυναίκες, θα προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας. Και η Ελλάδα με πρωτοβουλίες της θα βρεθεί στο προσκήνιο», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ, είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν όλα τα κράτη -παράκτια ή μη- παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση υψηλού επιπέδου για τη θαλάσσια ασφάλεια, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Ενώ, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα.Γάζα και ελληνική στάση
Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, στην Ελλάδα φούντωνε το κύμα αντιδράσεων για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο δράμα των αμάχων Παλαιστινίων. Αφορμή για τα επικριτικά σχόλια κοινωνίας και αντιπολίτευσης, στάθηκε ένα κείμενο που υπέγραψαν 24 Υπουργοί Εξωτερικών. Επρόκειτο για μια έκκληση για δωρεές και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η Ελλάδα και η Κύπρος απείχαν, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για θεσμική κίνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά για μια μεμονωμένη κίνηση της Αγγλίας την οποία συνέδραμαν κι άλλες χώρες.Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, τηλεφώνησε στον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μουσταφά, στον οποίο τόνισε ότι το θέμα της Γάζας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της υπογράφουσας, ο κ. Γεραπετρίτης έπαιρνε όλη την ημέρα «feedback» από τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και ορμώμενος από τις πληροφορίες που αντλούσε, ανέλαβε δράση. Εξ ου και λίγες ώρες αργότερα, ο Έλληνας Υπουργός κινητοποίησε όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ, ώστε να βάλουν υπογραφές σ’ ένα -θεσμικό- κείμενο, με σαφείς θέσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπερ και εγένετο. Όλη νύχτα η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν σε συνεννόηση με τις ξένες αντιπροσωπείες, με αποτέλεσμα, την Πέμπτη, 80 χώρες - μέλη του ΟΗΕ να υπογράφουν κοινή δήλωση για την προστασία των αμάχων. Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ο κ. Γεραπετρίτης κανόνισε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση ειδικά για τη Γάζα στον ΟΗΕ, προτού λήξει η Προεδρία της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση αυτή θα γίνει τη Δευτέρα ή το αργότερο έως την Τετάρτη (28 Μαΐου) και θα αφορά «το καθεστώς των αμάχων και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στην περιοχή της Γάζας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση. Αλλά πάνω από όλα να υπάρξει μια ενεργή συμμαχία για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, οι γυναίκες, θα προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας. Και η Ελλάδα με πρωτοβουλίες της θα βρεθεί στο προσκήνιο», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.