Ανοίγει με γρήγορους ρυθμούς τον βηματισμό της η κυβέρνηση, θέτοντας σε πρώτο πλάνο το σύνολο των προτεραιοτήτων που θα απασχολήσουν τον δημόσιο διάλογο για την επόμενη διετία έως τις εκλογές κι ενώ η ΝΔ συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτα στοιχεία ανάκαμψης σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η άρση της μονιμότητας λόγου χάρη μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης και του σχετικού άρθρου 103 έρχεται να «δέσει» και να ενισχύσει τις σθεναρές απαντήσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εθνικά και ειδικότερα όσον αφορά την προσπάθεια της Τουρκίας να μπλοκάρει την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα. Και φυσικά, την πρόθεση της Άγκυρας να συμμετάσχει ως τρίτη χώρα στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα και στο μεγάλο πακέτο του ReArm Europe, ενώ διατηρεί το casus belli απειλώντας ευθέως την Ελλάδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας προ πολλού διαπιστώσει την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να διατυπώσει σοβαρό, προγραμματικό λόγο και συνεπώς την απουσία κάθε εναλλακτικής που θα απειλούσε σε αυτήν τη φάση την ηγεμονική πρωτοκαθεδρία της ΝΔ παίζει τα ρέστα του, ξεδιπλώνοντας τον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό με στόχο κατ’ αρχάς να γεφυρώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Υπ’ αυτήν την έννοια η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων με όρους αξιολόγησης και λειτουργικής πειθαρχίας έρχεται να απαντήσει στο διαχρονικό και καθολικό αίτημα της κοινωνίας που επί δεκαετίες βλέπει τη δημόσια διοίκηση να χωλαίνει.

Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ για την άρση της μονιμότητας

Ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα βάζει πολύ δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 103 προκαλώντας αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που φάνηκε στην πρώτη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη όταν κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού (στη συνέντευξη που έδωσε στον Σκάι), απέφυγε να πάρει θέση περιοριζόμενος να χαρακτηρίσει τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης γενικώς ως «πυροτέχνημα». Η αλήθεια όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακόμη μία φορά στριμωγμένο και σε δύσκολη θέση, καθώς τυχόν άρνηση να συναινέσει στην αναθεώρηση θα σημάνει ακόμη ένα θολό στίγμα στον πολιτικό του λόγο και αυτόματα την αποξένωση από τμήματα του λεγόμενου κεντρώου Στριμώχνει την αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης χώρου που καλοβλέπουν την προοπτική τάξης και κανόνων τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στη θετική πορεία που καταγράφει η οικονομία. Σε αυτό το μεταρρυθμιστικό έργο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκπομπή «Europe Early Edition» του CNBC. «Το 2023 αυξήσαμε τα ποσοστά μας σε διπλές εκλογές, πείθοντας τους ψηφοφόρους ουσιαστικά πως μπορούμε να υλοποιήσουμε τις εκλογικές μας δεσμεύσεις και μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή θα είναι και πάλι η πρόκληση το 2027», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω όλων αυτών των πρωτοβουλιών, δείχνει να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα ορίζοντας το κρίσιμο πεδίο των εκλογών το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της κυβερνησιμότητας. Εκεί δηλαδή όπου, έπειτα από μια 15ετία θηριωδών συνεχών κρίσεων στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κοινωνία βίωσε πρωτόγνωρες συνθήκες, η ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως πρόσωπο νικούν κατά κράτος τους πολιτικούς αντιπάλους. Ισόποσα απαντώντας και σε όσους εκ δεξιών (και όχι μόνο) κατηγορούν την κυβέρνηση για κατευνασµό έναντι της Τουρκίας και παντελή απουσία ελληνικής αντίδρασης στις επεκτατικές και αναθεωρητικές βλέψεις της τουρκικής πλευράς.

Το καλώδιο

Τόσο η κάθετη αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση µε Κύπρο και Ισραήλ όχι µόνον δεν «πάγωσε» αλλά θα προχωρήσει, και µάλιστα άµεσα, όσο και το ισχυρό µήνυµα που έστειλε στην άλλη πλευρά ότι δηλαδή δεν µπορεί η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα µε πόλεµο αν προεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά µίλια και την ίδια ώρα να θέλει να συµµετάσχει στην ευρωπαϊκή άµυνα ακυρώνουν εντέλει την ισχυρή κριτική που δέχθηκε το προηγούµενο διάστηµα για τη διαχείριση των εθνικών θεµάτων. Παράλληλα δε, µειώνει την απόσταση από τα τµήµατα της παραδοσιακής βάσης του κόµµατος που αποµακρύνθηκαν από τη Ν∆ πριν και µετά τις ευρωεκλογές, κινούµενα σε πιο δεξιά σχήµατα ή προς την αποχή. Τα συγκεκριµένα τµήµατα κρίνονται κρίσιµα για την εκλογική επιτυχία της Ν∆, όπως και τα αντίστοιχα των κεντρώων ψηφοφόρων. Τα τελευταία ειδικότερα έχουν προ πολλού απογαλακτιστεί από τις όποιες ιδεολογικές φόρµες και κοµµατικές γραµµές και προσέρχονται στις κάλπες µε βασικό κριτήριο ποιο κόµµα µπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα µικρά και µεγάλα προβλήµατα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή