Στο πιο σημαντικό «κεφάλαιό» της έχει εισέλθει η δίκη των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και Αικατερίνης Κελέση, οι οποίοι δικάζονται ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση, έπειτα από μηνύσεις πολιτικών προσώπων τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχνίας. Πλέον, μετά το στάδιο των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από την υπεράσπιση στο ακροατήριο, άρχισαν οι καταθέσεις των πολιτικών προσώπων και μηνυτών στην υπόθεση. Πρώτος πολιτικός που ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει μηνύσει και τους δύο άλλοτε «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, οι οποίοι βρέθηκαν στο εδώλιο μετά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει το καθεστώς προστασίας τους. Η κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας, ο οποίος απαλλάχθηκε με βούλευμα για όσα του καταλόγιζαν οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες, έγινε μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με τον κ. Λοβέρδο και τους συνηγόρους υπεράσπισης να ανεβάζουν τους τόνους. Αλλωστε, αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο μέσα στη δικαστική αίθουσα με τον κατηγορούμενο, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, ο οποίος δίνει το «παρών» σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, παρακολουθώντας όσα εκτυλίσσονται μέσα στη δικαστική αίθουσα.

 «Να τον δείρω»

O κ. Λοβέρδος εξήγησε στην κατάθεσή του: «Η ιστορία αυτή ήταν για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για δέκα χρόνια. Για να μείνει, έπρεπε να πάνε φυλακή οι πολιτικοί αντίπαλοι», τόνισε ο πρώην υπουργός, ενώ τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του αναφέρθηκε και στον τότε πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι «είχα αποφασίσει να δείρω τον Τσίπρα μέσα στη Βουλή, αλλά οι συνεργάτες μου με έπεισαν να μην το κάνω, γιατί θα ήταν η πολιτική μου καταστροφή. Ο κ. Τσίπρας ήταν προστάτης του Δεστεμπασίδη. Αυτόν έπρεπε να μηνύσω κανονικά, αλλά είμαι πολιτικός εγώ. Δεν στρέφομαι ποτέ κατά πολιτικών, δημοσιογράφων και δικαστών». Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε, επίσης, ότι εκείνη την περίοδο τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αργότερα βρέθηκαν στο «στόχαστρο» μάθαιναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε την καταδίωξή τους. «Το έλεγα στον Γεωργιάδη και τον Στουρνάρα. Σε μια εκδήλωση που είχαμε πάει, λέω στον Γεωργιάδη “έρχεται αυτό”. Κανένας δεν ήξερε ακριβώς τι έχει στηθεί. Μετά την κατάθεσή μου, μου τηλεφώνησε ο κ. Κοντονής. Δεν του απάντησα. Θα ήταν καλό να τον καλέσετε να καταθέσει. Τα ξέρει όλα». Με αυτή την αφορμή, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπουργός απέδωσε στους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες δόλο, ενώ είπε πως όσα του καταλόγισαν ήταν ψέματα και έκανε λόγο και για οικονομικό κίνητρο. «Περίμενα αυτή τη στιγμή επτάμισι χρόνια. Τα τεσσεράμισι ήταν ένας αγώνας απέναντι στη Δικαιοσύνη να αποδείξω ποιος είμαι και τι υπέστην. Η υπόθεση αυτή ξεκινάει τον Φεβρουάριο του 2018 και τα στοιχεία της προκαλούν αποτροπιασμό προανακριτικό, ανακριτικό, δικαστικό και πολιτικό. Τα στοιχεία εμπεριέχουν τόσες αντιφάσεις. Ποιο είναι αυτό που ήταν τόσο υπερβολικά ψευδές, που έπρεπε να σταματήσει η διαδικασία και να αξιολογηθεί ο μάρτυρας για όσα λέει; Με κατηγόρησε ότι προωθούσα το 2010 “κούρεμα” ομολόγων, όταν η κυβέρνηση είχε άλλη θέση, δηλαδή ότι υπονόμευα την κυβέρνησή μου», ανέφερε ο πρώην υπουργός, διαψεύδοντας όσες γνωριμίες με εμπλεκόμενα πρόσωπα του προσάπτουν

Απαντήσεις

Για αυτά τα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνος Φρουζής και Νίκος Μανιαδάκης, δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα και την υπεράσπιση. Ο πρώην υπουργός είπε ότι τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas τού τον σύστησαν έναν μήνα πριν φύγει από το υπουργείο Υγείας, ενώ για τον κ. Μανιαδάκη είπε ότι τον γνώρισε πολύ μεταγενέστερα, το 2022, και επικαλέστηκε έγγραφο που είχε στείλει ο καθηγητής στο FBI, στο οποίο ανέφερε ότι δεν υπήρξε σύμβουλός του. Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι η Μαρία Μαραγγέλη έλεγε ότι μιλούσε με τη γραμματέα του, η οποία είχε το όνομα Βάσω, ωστόσο τέτοιο πρόσωπο δεν υπήρχε στο επιτελείο του. Η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων επιχείρησε να αντικρούσει την κατάθεση του πρώην υπουργού, υποβάλλοντάς του σειρά ερωτήσεων, με τον πρώην υπουργό να απαντά με έγγραφα και τα όσα έχουν ισχυριστεί ανά καιρούς στις καταθέσεις τους τόσο οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες όσο και άλλα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν κατά καιρούς να καταθέσουν σε διάφορα στάδια, και στην τακτική Δικαιοσύνη αλλά και ενώπιον της Βουλής, για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Οι καταθέσεις των πολιτικών προσώπων θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Μηνυτές στην υπόθεση, εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είναι, επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Μάριος Σαλμάς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά