Η λεγόμενη γενιά Ζ (Gen Z), η πρώτη που μεγάλωσε με πρόσβαση στο Ιντερνετ και στις φορητές συσκευές, αποτελεί ένα μυστήριο, που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αποκωδικοποιήσουν διαφημιστές, μαρκετίστες και, φυσικά, πολιτικοί αναλυτές και κόμματα. Αν ακολουθήσουμε τον ευρέως αποδεκτό ορισμό, ότι αποτελείται από όσους και όσες έχουν γεννηθεί περίπου από το 1997 έως το 2012, τότε στις επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, το 2027, θα είναι η ηλικιακή κατηγορία από 15 έως 30 ετών. Θα αθροίζει, δηλαδή, περίπου 1.300.000 δυνητικούς ψηφορόρους. Με ποια κριτήρια και σε ποια κατεύθυνση θα ψηφίσουν στις κάλπες, εφόσον βέβαια αποφασίσουν να προσέλθουν σε αυτές; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πραγματοποίησαν πρόσφατα μια σημαντική έρευνα γύρω από τη γενιά αυτή στη χώρα μας, προκειμένου να χαράξουν μια στρατηγική που να βασίζεται σε καλύτερα δεδομένα και στοιχεία. Ηδη, εξάλλου, ένα μεγάλο βάρος στις πολιτικές των τελευταίων ετών έχει πέσει στη νέα γενιά – και θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

-Στα σχολεία, με το νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολικών μονάδων, ύψους 250.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και με προσλήψεις εκπαιδευτικών και άλλα μέτρα.

-Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μαθητών Λυκείου, και με τις παρεμβάσεις στα ΑΕΙ, με τελευταία αυτή για το ζήτημα της τήρησης της τάξης και της ασφάλειας – που δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να το χειριστεί και να το αναδείξει προσωπικά ο πρωθυπουργός τις πρώτες ημέρες.

-Για τους νέους εργαζόμενους που αναζητούν σπίτι, μια σειρά από προγράμματα στέγασης, με πιο εμβληματικό το «Σπίτι μου ΙΙ», ύψους 2 δισ., με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία νέοι ή νέα ζευγάρια.

Οι ευκαιρίες

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το κεντρικό μήνυμα που επιχείρησε να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόσφατο –προ διμήνου– ανασχηματισμό ήταν ότι για τον σχεδιασμό του νέου κυβερνητικού σχήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια κεντρική πολιτική απόφαση, να εμπιστευτεί και να δώσει ευκαιρίες στη νέα γενιά. Φέρνουν, δε, ως παράδειγμα την ανάδειξη τριαντάρηδων, όπως ο Παύλος Μαρινάκης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου κ.ά. Η έρευνα που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη μελετάται προσεκτικά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα έχει συγκεκριμένες ενδείξεις. Οτι η Gen Z είναι περισσότερο «απολιτίκ» σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Βγάζει δηλαδή μια μεγαλύτερη αδιαφορία για την πολιτική συνολικά – όχι μόνο για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά συνολικά για την πολιτική σκηνή. Βγάζει και αντίδραση, όπως και κάθε νέα γενιά εξάλλου, που δεν μετουσιώνεται προς το παρόν σε κάτι συγκεκριμένο. Οι τάσεις δείχνουν μεγαλύτερη αποστροφή για τα κόμματα και τους πολιτικούς και εν πολλοίς αδιαφορία. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι πρόκειται για τη γενιά που μεγάλωσε μέσα στη δεκαετή κρίση χρέους και τα τρία μνημόνια, με τη διαρκή προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων και, φυσικά, την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας.

Ελάχιστα

Η Gen Z, λοιπόν, με βάση τα ευρήματα αυτής της μυστικής έρευνας –που δεν αφορά πρόθεση ψήφου–, έχει χαμηλό δείκτη πολιτικότητας και μια λεγόμενη «ήπια» καθημερινότητα: Ασχολείται με μια σειρά ζητημάτων, από τον αθλητισμό μέχρι το lifestyle, αλλά ελάχιστα με την πολιτική. Από πού αντλεί όμως την ενημέρωσή της για όλα αυτά τα θέματα; Πολύ λιγότερο πλέον από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες) και πολύ περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα social media δεν κυριαρχεί ωστόσο πλέον το TikTok, όσο και αν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές, αλλά τα Instagram Reels, το κομμάτι δηλαδή της εφαρμογής αυτής που αφορά βίντεο διάρκειας έως ενάμισι λεπτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο τα Instagram Reels συγκεντρώνουν αθροιστικά περισσότερες από 150 δισεκατομμύρια θεάσεις (views) την ημέρα. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έδειξε ότι οι νέοι θεωρούν αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία λιγότερο «τοξική» και με θεματολογία στα βιντεάκια που τους ελκύει, από τη μαγειρική και τα φαγητά μέχρι τα ζώα. Πριν από τρία χρόνια, τέτοιες μέρες περίπου, στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αντιληφθεί την έντονη διείσδυση του TikTok στη νέα γενιά και είχαν διαμορφώσει μια στρατηγική γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο Μέσο, που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συνέβαλε και εκείνη εν μέρει στην επιτυχία της καμπάνιας των διπλών εκλογών του 2023. Η αξιοποίηση του Μέσου –όπως και όλων των social media (Facebook, X, Instagram, Linkedin)– συνεχίζεται σταθερά, ωστόσο η αποστολή πλέον του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης και της Ν.Δ. είναι να βρεθεί ένα καλύτερο μοντέλο επικοινωνίας για τη νέα γενιά, που θα ανταποκρίνεται περισσότερο και στα ευρήματα αυτών των ερευνών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά