Νέας κοπής σενάρια σχετικά µε τις ακριβείς προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά δροµολόγησε η παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού στα «ΝΕΑ», όπου ασκούσε εκ νέου έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως για τα εθνικά θέµατα. Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος µε τον οποίο ο Μεσσήνιος επέλεξε να κλείσει το επίµαχο άρθρο του, διαχωρίζοντας το κυβερνών κόµµα από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, µιλώντας για κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι Νέας ∆ηµοκρατίας. Αυτή ακριβώς η παράµετρος, η οποία συνιστά το καινούργιο στοιχείο, τουλάχιστον σε επίπεδο άµεσης διατύπωσης, σχετικά µε το ύφος των τοποθετήσεων -γραπτών και προφορικών- του Αντώνη Σαµαρά, στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου κατά την οποία αντιτίθεται σθεναρά σε κεντρικές επιλογές της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, οδήγησε ορισµένους στο συµπέρασµα πως ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήµα παραπέρα την τακτική του έναντι του Μαξίµου.

Διαβάστε: Δύο πλήγματα και μία ελπίδα για τον Σαμαρά: Τα προφανή αδειάσματα και ο "σωτήρας" που δηλώνει έτοιμος να κάνει την πρώτη τοπική οργάνωση του νέου κόμματός του

Παράγοντα αναχαίτισης σε ό,τι έχει να κάνει µε τους πιο... προχωρηµένους σχεδιασµούς συνιστά η δηµοσκοπική ανάκαµψη της ΝΔ

Ο λόγος βεβαίως για την πιθανότητα ωρίµανσης των σκέψεών του είτε για τη δηµιουργία ενός φορέα είτε για τη συµπόρευση µε κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες που δραστηριοποιούνται στα δεξιά της Ν.∆. Το δεύτερο ενδεχόµενο, βεβαίως, προσκρούει στην έλλειψη συγκεκριµένων χαρακτηριστικών σε ό,τι αφορά τις ηγεσίες και τις φυσιογνωµίες των εν λόγω κοµµάτων, αφού, όπως λένε συνοµιλητές του πρώην πρωθυπουργού, καµιά από τις διαθέσιµες εναλλακτικές δεν συµβαδίζει µε το πολιτικό του προφίλ και παρελθόν. Χώρια που δεν είναι λίγες οι φορές που ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου (που φάνταζε σε κάποιους πιο προσιτή περίπτωση) ξόρκιζαν εµφατικά οποιαδήποτε µορφή συµπόρευσης µε την πλευρά του Μεσσήνιου, τόσο στην περίπτωση που ο ίδιος έβγαινε µπροστά, έστω και συµβολικά, όσο και σε αυτή της τοποθέτησης «δικών» του ανθρώπων στις γραµµές των σχηµατισµών αυτών.

Οι βασικές εισηγήσεις συνοµιλητών και στενών πολιτικών φίλων του Αντώνη Σαμαρά

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παραπολιτικά» αυτό το διάστηµα, τρεις είναι οι βασικές εισηγήσεις συνοµιλητών και στενών πολιτικών φίλων του Μεσσήνιου. Η πρώτη είναι να φθάσει το πράγµα στα άκρα, αποτολµώντας την ίδρυση φορέα, µε το επιχείρηµα ότι έχει προκύψει ξεκάθαρα χώρος στα δεξιά του πολιτικού φάσµατος, τον οποίο δεν καλύπτουν οι υπάρχουσες επιλογές. Την προοπτική αυτή όµως απορρίπτει σαφώς για την ώρα η πλειονότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον του, µε πρώτο από όλους τον ίδιο. Η δεύτερη είναι να συνεχίζει να παρεµβαίνει σε καίριες στιγµές, εµβολίζοντας τη Ν.∆. σε κάθε ευκαιρία, µε το επόµενο ραντεβού να κλείνεται (όπως και να έχει και ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών) τον Σεπτέµβριο, πέριξ της επικείµενης ∆ΕΘ, οπότε και ο Κ. Μητσοτάκης θα ρίξει στην αρένα το όπλο των αντίστοιχων οικονοµικών εξαγγελιών, για τις οποίες έχουν καλλιεργηθεί σηµαντικές προσδοκίες. Η τρίτη εισήγηση αφορά εκείνους που επισηµαίνουν ότι ο Μεσσήνιος θα πρέπει να ακολουθήσει τη στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας» εκτιµώντας τις πολιτικές ισορροπίες ανά τακτά διαστήµατα και αναλόγως να δράσει στον δρόµο προς τις κάλπες.

Από κει και πέρα, παράγοντα αναχαίτισης σε ό,τι έχει να κάνει µε τους πιο... προχωρηµένους σχεδιασµούς συνιστά η δηµοσκοπική ανάκαµψη της Ν.∆., η έλλειψη εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από την αντιπολίτευση, που θα διευκόλυνε ένα τέτοιο πλέγµα κινήσεων, και σίγουρα η διαφαινόµενη άρνηση ή ο δισταγµός βουλευτών της Ν.∆. που συνοµιλούν παραδοσιακά µε τον Αντ. Σαµαρά να τον ακολουθήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρηµα, θεωρώντας ότι η περιρρέουσα ατµόσφαιρα δεν θα ήταν υπέρ µιας τέτοιας επιλογής.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά