Σε ρυθμούς μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση: Στο επίκεντρο η καθημερινότητα και η στήριξη των πολιτών - Το στοίχημα κυβερνητικής αξιοπιστίας πριν από το καλοκαίρι
Στρατηγική επιβίωσης με όπλο τις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα
Από το χωράφι στο ράφι, από τον ΑΜΚΑ στον ενιαίο αριθμό, από τη στέγη έως τις λαϊκές. Όλο το πακέτο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Τι θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στις παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και απαντούν στα μεγάλα προβλήματα επικεντρώνει την προσπάθειά της η κυβέρνηση, που θέλει συν τοις άλλοις μέσα στο επόμενο δίμηνο, όσο δηλαδή διενεργούνται δημοσκοπήσεις πριν το «βαθύ θέρος», να παγιώσει το ποσοστό της στην εκτίμηση ψήφου άνω του 30% και να μπει με άλλο «αέρα» στο φθινόπωρο.
Διαβάστε: Μητσοτάκης για Προσωπικό Αριθμό: "Σημαντική αξία ως προς τον συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους, κλειδί για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο"
Αύριο, Τετάρτη (28/5), στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου που αφορά στη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, χωρίς να αλλάξει το σημερινό σύστημα. Όπως είχαν αποκαλύψει με ρεπορτάζ τους τα «Παραπολιτικά», θα δοθεί η δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης πώλησης από το χωράφι στο ράφι, ώστε να γίνει πράξη η δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ενισχύοντας και τους παραγωγούς.
Ο κ. Θεοδωρικάκος θα εισηγηθεί επίσης τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή. «Είναι ανάγκη», όπως είπε ο ίδιος, «να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και γι’ αυτό τον σκοπό ετοιμάζουμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, θα βοηθά τους καταναλωτές, θα βάζει τα ψηφιακά μέσα. Ακόμα περισσότερο μέσα στους ελέγχους και την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών να καταγγέλλουν τα προβλήματα στα οποία βρίσκονται».
Στο μείζον ζήτημα της στέγης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα μείνουν αμετάβλητες, σίγουρα έως το 2027, καθώς – όπως τόνισε (στη Ναυτεμπορική) - «τυχόν αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών θα μπορούσε να οδηγήσει σήμερα σε περαιτέρω επιβάρυνση των τιμών αγοραπωλησίας, ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνονταν και όλοι οι φόροι που συμπαρασύρουν οι αντικειμενικές αξίες». Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες και τους servicers σε σχέση με τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να εξευρεθεί ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να πέσουν στην αγορά και για να ανοίξουν κλειστές κατοικίες.
Στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στοχεύει και ο προσωπικός αριθμός, που παρουσιάστηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη χρήση του θα δίνεται στους πολίτες για πρώτη φορά η δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν αριθμό ταυτοποίησης για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις χρήσεις των τομεακών αριθμών που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως ο ΑΦΜ που αφορά φορολογικές υποθέσεις, ο ΑΜΚΑ που σχετίζεται με ασφαλιστικά ζητήματα και ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας. Ο νέος αριθμός θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών και παράλληλα θα αντιμετωπιστούν χρόνια κενά στη διασύνδεση κρατικών μητρώων, που είχαν ως συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών και τον περιορισμό της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Στο θέμα της υγείας, ξεκίνησε χθες η καθολική εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΣΥ MyHealth για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ), όπου για πρώτη φορά τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών ενσωματώνονται σε μία πλατφόρμα, φέρνοντας ένα σύγχρονο, διαλειτουργικό σύστημα που εξυπηρετεί τον πολίτη και τον γιατρό. Μέσω του https://citizen.ehealthrecord.gov.gr, οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων και τις νοσηλείες, συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Μέσω δε του https://doctor.ehealthrecord.gov.gr, οι γιατροί έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας, όπως επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ένα ακόμα νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη και αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για την παράνομη μετανάστευση και την παραμονή στη χώρα, με διοικητικά «εργαλεία» που θα ενισχύσουν τον μηχανισμό των επιστροφών στις χώρες προέλευσης. Αύξηση της διοικητικής κράτησης από 18 σε 24 μήνες για όσους κριθούν ως «κίνδυνος διαφυγής», απαγόρευση εισόδου για δέκα χρόνια σε υπηκόους τρίτων χωρών που απειλούν τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια, απαγόρευση ή μείωση παροχών και επιδομάτων σε περιπτώσεις μη συνεργάσιμων μεταναστών είναι μερικά από τα μέτρα που θα εμπεριέχει το νομοσχέδιο.
Διαβάστε: Μητσοτάκης για Προσωπικό Αριθμό: "Σημαντική αξία ως προς τον συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους, κλειδί για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο"
Λαϊκές αγορές παραγωγών και προστασία καταναλωτή στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Αύριο, Τετάρτη (28/5), στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου που αφορά στη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, χωρίς να αλλάξει το σημερινό σύστημα. Όπως είχαν αποκαλύψει με ρεπορτάζ τους τα «Παραπολιτικά», θα δοθεί η δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης πώλησης από το χωράφι στο ράφι, ώστε να γίνει πράξη η δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ενισχύοντας και τους παραγωγούς.Ο κ. Θεοδωρικάκος θα εισηγηθεί επίσης τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή. «Είναι ανάγκη», όπως είπε ο ίδιος, «να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και γι’ αυτό τον σκοπό ετοιμάζουμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, θα βοηθά τους καταναλωτές, θα βάζει τα ψηφιακά μέσα. Ακόμα περισσότερο μέσα στους ελέγχους και την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών να καταγγέλλουν τα προβλήματα στα οποία βρίσκονται».