Σύµµαχος - πρότυπο η Ελλάδα για τις ΗΠΑ: Επιστολή Χέγκσεθ σε Δένδια: Με τα F-35 θα εµβαθυνθεί περαιτέρω η συνεργασία, ηγετικός ο ρόλος στη ΝΑ Ευρώπη
Ισχυροί δεσμοί σε αμυντικό επίπεδο
Η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ επιβεβαιώνει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη συνέχιση της συνεργασίας στην εποχή Τραμπ, με έμφαση στα F-35.

Το µεγάλο βάθος των ελληνοαµερικανικών στρατηγικών δεσµών, αλλά και τη συνέχεια που όλα δείχνουν πως θα έχουν και στη νέα εποχή Τραµπ επιβεβαιώνει η επιστολή του υπουργού Άµυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, προς τον Νίκο ∆ένδια, αναδεικνύοντας πως σε µια περίοδο κατά την οποία διακυβεύεται η γεωπολιτική σταθερότητα -και ειδικά στην περιοχή της Ν∆ Μεσογείου- η Ουάσινγκτον βλέπει στην Αθήνα έναν αξιόπιστο σύµµαχο.
Διαβάστε: Δένδιας από Βρυξέλλες: Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη, εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών
Στην επιστολή του ο Πιτ Χέγκσεθ επισηµαίνει πως, εδώ και δεκαετίες, ΗΠΑ και Ελλάδα συνδέονται µε στενή αµυντική σχέση τόσο σε διµερές επίπεδο όσο και µέσω του ΝΑΤΟ.
Αναφέρει δε, πως αυτό οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στη σταθερή δέσµευση της Αθήνας στην υποστήριξη των συµµαχικών προτεραιοτήτων, όπως αποδεικνύεται από τη συνεισφορά της σε αποστολές της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας, τις συνεπείς αµυντικές της δαπάνες πλέον του 2 % του ΑΕΠ και την υποστήριξη στη στάθµευση, πρόσβαση και εναέρια διέλευση των αµερικανικών Ενόπλων ∆υνάµεων - ιδίως στη βάση της Σούδας. Παράλληλα, υπογραµµίζει ότι το υπουργείο Άµυνας των ΗΠΑ παραµένει προσηλωµένο στη συνεργασία µε την Ελλάδα και πως ο ίδιος πιστεύει πως αυτή θα εµβαθυνθεί περαιτέρω στο µέλλον, ιδίως καθώς προχωρά η συµµετοχή της Ελλάδας στο πρόγραµµα των F-35.
Ο Αµερικανός υπουργός Άµυνας χαρακτηρίζει επίσης επιτακτική την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι να αναλάβουν µεγαλύτερη ευθύνη στην ευρωπαϊκή άµυνα, αναφέροντας πως η Αθήνα -ως ένα εκ των παλαιότερων µελών του ΝΑΤΟ- µπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια. Επισηµαίνει δε, πως προς αυτήν την κατεύθυνση προσβλέπει στη συνεργασία µε τον Νίκο ∆ένδια, ώστε να εντοπισθούν νέοι τοµείς όπου η Ελλάδα θα µπορούσε να συνεισφέρει. Η ισχυρή δυναµική στις σχέσεις των δύο χωρών καταγράφηκε άλλωστε και στο πρόσφατο ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου ∆ηµοσθένη Γρηγοριάδη, στις ΗΠΑ, όπου είχε καίριες επαφές στο πλαίσιο της προετοιµασίας για την ένταξη των µαχητικών F-35 στον ελληνικό στόλο. Συνέχεια στη διεύρυνση των συνεργασιών µεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον δίνει η νέα επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άµυνας, Νίκου ∆ένδια, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο υπουργός Εθνικής Άµυνας σήµερα βρίσκεται στη Βοστώνη, όπου θα έχει συναντήσεις µε ακαδηµαϊκούς και στελέχη ερευνητικών κέντρων. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στους τοµείς έρευνας, καινοτοµίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης σχετικών προϊόντων διττής χρήσης (dual use), που θα εξυπηρετήσουν πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Νίκος ∆ένδιας αναµένεται να βρεθεί και στο Lincoln Lab του ΜΙΤ, το οποίο βρίσκεται εντός της αεροπορικής βάσης Hanscom. Το Lincoln Lab ξεχωρίζει παγκοσµίως για την αιχµή της τεχνολογικής του έρευνας, µε βασικούς άξονες την άµυνα, την κυβερνοασφάλεια και την ανάλυση πληροφοριών. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσει προηγµένους αισθητήρες, συστήµατα υποκλοπής και τεχνολογίες αναχαίτισης που ενισχύουν την προστασία έναντι εναέριων, πυραυλικών και θαλάσσιων απειλών. Παράλληλα, ιδιαίτερη έµφαση δίνεται επίσης στα συστήµατα επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).
Διαβάστε: Δένδιας από Βρυξέλλες: Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη, εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών
Η επιστολή Χέγκσεθ και η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ
Στην επιστολή του ο Πιτ Χέγκσεθ επισηµαίνει πως, εδώ και δεκαετίες, ΗΠΑ και Ελλάδα συνδέονται µε στενή αµυντική σχέση τόσο σε διµερές επίπεδο όσο και µέσω του ΝΑΤΟ.Αναφέρει δε, πως αυτό οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στη σταθερή δέσµευση της Αθήνας στην υποστήριξη των συµµαχικών προτεραιοτήτων, όπως αποδεικνύεται από τη συνεισφορά της σε αποστολές της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας, τις συνεπείς αµυντικές της δαπάνες πλέον του 2 % του ΑΕΠ και την υποστήριξη στη στάθµευση, πρόσβαση και εναέρια διέλευση των αµερικανικών Ενόπλων ∆υνάµεων - ιδίως στη βάση της Σούδας. Παράλληλα, υπογραµµίζει ότι το υπουργείο Άµυνας των ΗΠΑ παραµένει προσηλωµένο στη συνεργασία µε την Ελλάδα και πως ο ίδιος πιστεύει πως αυτή θα εµβαθυνθεί περαιτέρω στο µέλλον, ιδίως καθώς προχωρά η συµµετοχή της Ελλάδας στο πρόγραµµα των F-35.