Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: "Η άρση του casus belli δεν γίνεται με δηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας"
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1
Για τα ελληνοτουρκικά, το casus bell, τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τα φοβικά μας σύνδρομα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης (27/5) στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, το casus bell, τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Δένδια, ότι δεν μπορεί να υπερασπίσουμε την Ευρώπη, αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών, είπε: «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Ποια Ευρώπη; Η Ευρώπη δεν έχει ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική εμείς θα την προασπίσουμε; Κάθε χώρα της Ευρώπης γιατι εδώ κυριαρχεί το απόλυτο εθνικό συμφέρον σε κάθε χώρα, έχει τις δικές της σχέσεις και με εμάς και με την Τουρκία. Πρέπει να δούμε γενικότερα τη μεγάλη εικόνα και να προσαρμόσουμε την Ελλάδα στην καινούργια εποχή. Αυτό εννοώ ότι λεω, ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα φοβικά μας σύνδρομα».
Στη συνέχεια, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστική η επιδίωξη της Ελλάδας για άρση του casus belli είπε: «Είναι καιρός να αρθεί επισήμως αυτή η απειλή, δεν διευκολύνει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και δεν έχει και καμία σημασία γιατί ένας πόλεμος ποτέ δεν προαναγγέλλεται γίνεται. Όλο αυτό διατηρεί μια περίεργη ισορροπία. Ξεκίνησε το 1985, η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να το κρατάει από την ώρα που και αυτή δηλώνει ότι θέλει τον διάλογο και την συνεννόηση, Η διατήρησή του, λοιπον, δεν έχει ουσιαστικό γεωπολιτικό βάρος στο σημερινό σκηνικό, λειτουργεί μόνο ως εμπόδιο σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια διαλόγου».
Επιπροσθέτως, ερωτηθείς αν ορθώς η κυβέρνηση συνδέει την θέση της Τουρκίας στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης με την άρση του casus belli, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι: «Το να το λέμε εμείς είναι μια θέση το θέμα είναι τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι». Η Νίκη Λυμπεράκη συνέχισε ρωτώντας αν «είναι ρεαλιστική η στόχευσή μας;» και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Είναι μια θέση», ενώ καταλήγοντας, στην ερώτηση «Δεν θα είναι ήττα αν δεν γίνει;», ο βουλετής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Αν δεν γίνει δεν θα είναι απλά ήττα θα είναι μια επιβεβαίωση αφέλειας αλλά πιστεύω ότι ορθά τους το θέτουμε ως προϋπόθεση».
Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: "Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τα φοβικά μας σύνδρομα"
Αρχικά, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τα φοβικά μας σύνδρομα, διότι εύκολα καλλιεργείται η αίσθηση της απειλής και μέσα από την απειλή έρχεται ο φόβος. Όποιος φοβάται ηττάται». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής ή παραδοσιακός σύμμαχος ή να γκρινιάζει και να παραπονείται οφείλει να είναι παρούσα, να συμβάλει ενεργά στη σταθερότητα ως ήπια δύναμη, να συμμετέχει στον στρατηγικό διάλογο και να λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη την Ανατολή και το Νότο. Αυτό θα το ήθελε και η Ευρώπη και η Αμερική. Δηλαδή οι δύο χώρες η Ελλάδα και η Τουρκία πέραν των διαφορών τους οι οποίες υπάρχουν και θα είναι για αρκετό καιρό, να μπορούν να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί στην περιοχή η ευρωατλαντική παρουσία και βέβαια η σταθερότητα κι η ειρήνη. Μπορεί να γίνει αυτό».Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Δένδια, ότι δεν μπορεί να υπερασπίσουμε την Ευρώπη, αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών, είπε: «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Ποια Ευρώπη; Η Ευρώπη δεν έχει ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική εμείς θα την προασπίσουμε; Κάθε χώρα της Ευρώπης γιατι εδώ κυριαρχεί το απόλυτο εθνικό συμφέρον σε κάθε χώρα, έχει τις δικές της σχέσεις και με εμάς και με την Τουρκία. Πρέπει να δούμε γενικότερα τη μεγάλη εικόνα και να προσαρμόσουμε την Ελλάδα στην καινούργια εποχή. Αυτό εννοώ ότι λεω, ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα φοβικά μας σύνδρομα».
Στη συνέχεια, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστική η επιδίωξη της Ελλάδας για άρση του casus belli είπε: «Είναι καιρός να αρθεί επισήμως αυτή η απειλή, δεν διευκολύνει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και δεν έχει και καμία σημασία γιατί ένας πόλεμος ποτέ δεν προαναγγέλλεται γίνεται. Όλο αυτό διατηρεί μια περίεργη ισορροπία. Ξεκίνησε το 1985, η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να το κρατάει από την ώρα που και αυτή δηλώνει ότι θέλει τον διάλογο και την συνεννόηση, Η διατήρησή του, λοιπον, δεν έχει ουσιαστικό γεωπολιτικό βάρος στο σημερινό σκηνικό, λειτουργεί μόνο ως εμπόδιο σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια διαλόγου».
«Η άρση του casus belli δεν γίνεται με δηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας»
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου: «Πιστεύετε ότι στη σημερινή Τουρκία υπάρχει περίπτωση ο Ερντογάν θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις που χρειάζονται για να έχουμε άρση του casus belli;», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Πρώτα απ’ όλα η άρση του casus belli δεν γίνεται με δηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η άρση του casus belli είναι μια διαρκής προσπάθεια συνεννόησης με την γειτονική χώρα να το τραβήξουνε πίσω. Ξέρετε γιατί ξεκίνησε το casus belli; Το 1985 η ελληνική Βουλή έβγαλε ένα ψήφισμα, και ήταν ουσιαστικό, ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό το λεει το διεθνές δίκαιο δεν χρειαζόταν δήλωση της Βουλής. Τότε λοιπόν βγαίνει η τουρκική Βουλή και λεει «αν το κάνετε, πόλεμος». Μείναμε στο τότε. Ενδιάμεσα το casus belli είχε ατονήσει. Μέχρι το 2019 τα προβλήματα που ήρθαν στην συνέχεια στην επιφάνεια ήταν εν υπνώσει, τα είχαμε αφήσει στην άκρη και μιλάγαμε μόνο για το πώς θα μπορέσει να οροθετηθεί η θαλάσσια ζώνη και η ΑΟΖ. Μετά το 2019 έχουμε έξαρση η οποία οφείλεται στην επίσης έξαρση του λαϊκισμού με όλους αυτούς οι οποίοι συντηρούν την ένταση χωρίς αυτό να εκφράζει και την επίσημη πολιτική. Ο Μπαχτσελι για παράδειγμα δεν εκφράζει την επίσημη εξωτερική πολιτική».Επιπροσθέτως, ερωτηθείς αν ορθώς η κυβέρνηση συνδέει την θέση της Τουρκίας στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης με την άρση του casus belli, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι: «Το να το λέμε εμείς είναι μια θέση το θέμα είναι τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι». Η Νίκη Λυμπεράκη συνέχισε ρωτώντας αν «είναι ρεαλιστική η στόχευσή μας;» και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Είναι μια θέση», ενώ καταλήγοντας, στην ερώτηση «Δεν θα είναι ήττα αν δεν γίνει;», ο βουλετής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Αν δεν γίνει δεν θα είναι απλά ήττα θα είναι μια επιβεβαίωση αφέλειας αλλά πιστεύω ότι ορθά τους το θέτουμε ως προϋπόθεση».