Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του επετειακού συνεδρίου «80 Χρόνια Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Ορίζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Εξαγωγών: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες», όπου έδωσε το «παρών», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μετά την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθερότητας είμαστε στη διαδρομή για να κατακτήσουμε και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 60% του ΑΕΠ».


Πιερρακάκης για ψηφιοποίηση: Έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να απλοποιηθεί και η υπόλοιπη γραφειοκρατία

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη συνδυασμού της ψηφιοποίησης με την απλοποίηση διαδικασιών, όπως οι αδειοδοτήσεις και οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Έχουν γίνει πολλά για την ψηφιοποίηση, αλλά πρέπει να απλοποιηθεί και η υπόλοιπη γραφειοκρατία, όπως σημείωσε, προσθέτοντας πως απαιτούνται τομές που δεν έχουν κόστος, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα. Ο ίδιος επισήμανε ότι με περισσότερες από 2.500 υπηρεσίες ήδη ψηφιοποιημένες, από το σύνολο των 5.500 υπηρεσιών, το επόμενο στοίχημα είναι η απλοποίηση, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον ανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Υπογράμμισε, επίσης, πως η απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί να προσθέσει από 0,6% έως 1,7% στο ΑΕΠ.

Ακόμη, ζήτησε προτάσεις απο τους εξαγωγείς και ανέφερε ότι εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνεται έμφαση και στα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και cluster εξαγωγικών επιχειρήσεων. «Το εξαγωγικό αποτύπωμα είναι και εθνικό αποτύπωμα», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη μεγάλη ανάγκη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου «και είμαστε διατεθημένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το κατακτήσουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, τόνισε στο επετειακό συνέδριο ότι ο Σύνδεσμος έχει όραμα για την εξωστρέφεια και συνεχίζει τη δράση του με συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς για στρατηγική συνεννόηση δυνάμεων με μακροπρόθεσμο στόχο. Όπως επισήμανε, «δεν είμαστε πια μία οικονομία "παραδοσιακή". Είμαστε μία χώρα που εξάγει ταλέντο, γνώση και σύγχρονο επιχειρείν». Υπενθύμισε ότι το 2024 άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ σε εξαγωγές «κι αυτό ήταν αποτέλεσμα δουλειάς, επιμονής και συλλογικού κόπου. Η εξαγωγή έγινε εθνική υπόθεση και θα συνεχίσει να είναι».

«Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα όπου η λέξη "Made in Greece" θα σημαίνει ποιότητα, καινοτομία, αξιοπιστία και ήθος. Ο εξαγωγέας δεν θα αντιμετωπίζεται ως εξαιρέσιμη περίπτωση, αλλά ως πρότυπο επιχειρηματικότητας και το κράτος δεν θα είναι απλώς "παρόν". Θα είναι εταίρος, θα είναι σύμμαχος. Και γι' αυτό χρειάζεται συνέργεια», πρόσθεσε ο κ. Καλαμπόκης.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη δεκαετία, οι στόχοι του ΠΣΕ είναι:

  1. Εκπαίδευση και mentoring νέων εξαγωγέων
  2. Ψηφιοποίηση όλων των εργαλείων και υπηρεσιών - Πλήρης ψηφιοποίηση τελωνειακών και εμπορικών διαδικασιών
  3. Πράσινη εξαγωγή - βιώσιμη, υπεύθυνη, καινοτόμα
  4. Ενίσχυση των υποδομών και logistics
  5. Διεύρυνση αγορών σε Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική
  6. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να κάνουν το άλμα

Οδεύουμε προς μία νέα εποχή

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η πράσινη μετάβαση, η νέα γεωπολιτική τάξη αλλάζουν τα δεδομένα. Κι εμείς, ως ΠΣΕ, δεν στεκόμαστε θεατές. Προγραμματίζουμε. Παρεμβαίνουμε. Οραματιζόμαστε. Επενδύουμε στη νέα γενιά. Προχωράμε στην ψηφιοποίηση των εργαλείων μας. Αναζητούμε νέες αγορές, όπου το ελληνικό προϊόν δεν έχει ακόμα φτάσει και διεκδικούμε σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες, εργαλεία χρηματοδότησης, σταθερό φορολογικό περιβάλλον», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Η Α' αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας με συνεκτική εθνική στρατηγική και με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας έχει από τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αυτός ο παράγοντας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα.


Βραβεύσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις.

Βράβευση έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος BESPOKE SGA HOLDINGS AE και πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, σημειώνοντας ότι ένας από τους ανασταλτικότερους παράγοντες είναι το κόστος ενέργειας. «Το να έχεις ανταγωνιστική παραγωγή είναι εθνικό στοίχημα», επισήμανε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι επίδειξη του ΣΕΒ είναι να μετέχει στον δημόσιο διάλογο για όλες τις αποφάσεις πριν θα οριστικοποιηθούν, ενώ ως προτροπή προς τους εξαγωγείς είναι ότι «πρέπει να καταργήσουμε τη λέξη "εξαγωγές" και να βλέπουμε μόνο διαφορετικές αγορές». «Ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλώς η πώληση στο εξωτερικό μέσω μεσαζόντων, αλλά η άμεση πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την παράκαμψη των εισαγωγέων και τη δημιουργία αυτόνομων δικτύων διανομής. Δεν εξάγουμε. Πουλάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας ότι ασχολείται με τον χώρο των εξαγωγών περισσότερα από 35 χρόνια.

Τιμητική διάκριση έλαβε η επίτιμη προέδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ότι «ο ΠΣΕ δεν ήταν ποτέ ένα σωματείο που απλώς ασχολείται και φροντίζει τα μέλη του, αλλά κυρίως ήταν μια δεξαμενή σκέψης με όραμα και προτάσεις που έχει συμβάλει με θεσμικές προτάσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις». Τόνισε, δε, τη σημασία των επιχειρηματικών αποστολών για την ανάπτυξη της εξαγωγικής προσπάθειας.

Βράβευση έλαβε και ο ομότιμος κααθηγητής Ποσοτικής Ανάλυσης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Χαλικιάς. Όπως σημείωσε, σε βάθος χρόνου έχει αλλάξει η ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, έχουν τριπλασιαστεί οι τιμές, διπλασιάστηκε το ποσοστό εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών νέας τεχνολογίας και τελικά η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προσεγγίζει αυτές των προηγμένων χωρών.

Τιμητική διάκριση έλαβε και ο εξαγωγέας Χρήστος Μπακόπουλος σε αναγνώριση της προσφοράς του επί πενήντα και πλέον χρόνια, ως Export Director της ΙΟΝ ΑΕ, στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε αγορές ολόκληρου του κόσμου. Επίσης, τιμητική διάκριση έλαβε και ο γενικός διευθυντής Κεντρικών Εργασιών και Λειτουργιών του ομίλου Eurobank, Φίλιππος Καραμανλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ