Συρίγος στα Παραπολιτικά 90,1 για Μονή Σινά: Ήταν έκπληξη αυτό που έγινε, όλοι θεωρούσαν ότι το θέμα είχε λυθεί
Όσα είπε ο βουλευτής
''Δεν ασχολείται κανένας με την Μονή Σινά, πλην ημών και των Αιγυπτίων'', είπε ο Άγγελος Συρίγος

«Ήταν έκπληξη αυτό που έγινε με τη Μονή Σινά, όλοι θεωρούσαν ότι το θέμα είχε λυθεί», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. «Τον Δεκέμβριο είχε μονογραφηθεί ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ του μοναστηριού και της περιφέρειας Σινά, που εκπροσωπούσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση μετά από μεσολάβηση της ελληνικής πλευράς, στο οποίο είχαν κλείσει όλα αυτά τα θέματα. Υπήρχε μια κωλυσιεργία από αιγυπτιακής πλευράς, αλλά υποτίθεται ήταν, διότι έπρεπε να ακολουθηθεί μια γραφειοκρατική διαδικασία. Συνιστούσε έκπληξη διότι η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με αυτό το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ακόμη ο Άγγελος Συρίγος.
Ακόμη, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πολιτική λύση που θα δοθεί μπορεί να έχει και άλλες διπλωματικές παραμέτρους ευρύτερους, ο ίδιος απάντησε: «Δεν ασχολείται κανένας με την Μονή Σινά, πλην ημών και των Αιγυπτίων».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1
Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά:
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Ήταν απίστευτη έκπληξη αυτό γιατί τον Δεκέμβριο είχε μονογραφηθεί ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ του μοναστηριού και της περιφέρειας Σινά, που εκπροσωπούσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση μετά από μεσολάβηση της ελληνικής πλευράς, στο οποίο είχαν κλείσει όλα αυτά τα θέματα. Υπήρχε μια κωλυσιεργία από αιγυπτιακής πλευράς, αλλά υποτίθεται ήταν, διότι έπρεπε να ακολουθηθεί μια γραφειοκρατική διαδικασία. Συνιστούσε έκπληξη διότι η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με αυτό το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Η περιοχή του Σινά από πλευράς συνθηκών είναι μια πολύ άσχημη περιοχή δηλαδή έχει ελάχιστες πηγές νερού, έχει βράχια άμμο είναι μια εντελώς αφιλόξενη περιοχή. Πριν από 13-14 χρόνια η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να την μετατρέψει σε τουριστικό προορισμό οπότε οι μεγάλες εκτάσεις που έχει η Μονή Σινά στην περιοχή και οι οποίες είχαν ασήμαντη αξία ξαφνικά άρχισαν να αποκτούν αξία. Ως τότε το μόνο που είχε αξία ήταν ότι η Μονή Σινά κατείχε πολλές από τις λίγες πηγές νερού που υπάρχουν στην περιοχή, αυτό οδήγησε και στη διαμάχη σε σχέση με τα περιουσιακά.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Από τα 71 ακίνητα της Μονής Σινά βγαίνει η απόφαση και λεει ότι περίπου 30 ανήκουν στο αιγυπτιακό δημόσιο παρότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί έλεγε ότι όλα ανήκουν στη Μονή Σινά. Λεει ότι 9 από αυτά παραχωρούνται για λατρευτική χρήση από τη μονή και τα υπόλοιπα 30 δίδονται στη μονή για εκμετάλλευση. Όταν καποιος τα παραχωρεί για θρησκευτική χρήση ή για εκμετάλλευση εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης, δεν το λεει ευθέως η δικαστική απόφαση αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα. Επειδή η δικαστική απόφαση δεν το διευκρινίζει αυτό έτσι όμως όπως το περιγράφει αφήνει να εννοηθεί ότι είναι αρχαιολογικός θησαυρός που ανήκει στην Αίγυπτο είναι ένα από τα θέματα που θα διευκρινιστούν την Τετάρτη.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πολιτική λύση που θα δοθεί μπορεί να έχει και άλλες διπλωματικές παραμέτρους ευρύτερους:
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν ασχολείται κανένας με την Μονή Σινά, πλην ημών και των Αιγυπτίων.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά:
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική τον τελευταίο καιρό, θεμιτό είναι, τον ακούμε προσεκτικά σε αυτά που λεει και έχουμε δυνατότητα να κρίνουμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε.