Παύλος Μαρινάκης: Ρελάνς από την κυβέρνηση με νέα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο
Τι απάντησε στα δημοσιεύματα περί "μειοδοσίας"
"Καρφιά" από Γεραπετρίτη και Μαρινάκη στις αιχμές του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη περί "διπλής υποχώρησης" έναντι της Άγκυρας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προανηγγειλε τη πρόθεση της Κυβέρνησης για τη Τη δημιουργία περισσότερων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο. Μάλιστα, δια μέσω των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη απάντησαν στις αιχμές του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη περί «διπλής υποχώρησης» έναντι της Άγκυρας.
Να σημειωθεί ότι, ο κ. Βαληνάκης, σε δημόσια τοποθέτησή του, υπενθύμισε ότι η περσινή κυβερνητική εξαγγελία για θαλάσσια πάρκα περιελάμβανε και μικρονήσια στα Δωδεκάνησα -περιοχές τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες»- και εκτεινόταν πέραν των έξι ναυτικών μιλίων.
Στη κριτική αυτή απάντησε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του briefing την Τετάρτη, επιχείρησε να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησης ως προς το σκέλος της ουσίας αλλά και να απαντήσει στα δημοσιεύματα περί «μειοδοσίας». Όπως σημείωσε, είναι θετικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Βαληνάκης απορρίπτει τέτοιου είδους ακραίους χαρακτηρισμούς, ενώ επανέλαβε πως τα θαλάσσια πάρκα που σχεδιάζονται προχωρούν στη βάση αποκλειστικά περιβαλλοντικών κριτηρίων, με έμφαση στην προστασία των πιο ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι εντός του μήνα θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις, τονίζοντας παράλληλα πως η δέσμευση της κυβέρνησης για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων συνολικής έκτασης άνω των 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων -όπως είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στο Διεθνές Συνέδριο για τους Ωκεανούς- παραμένει ενεργή και θα υλοποιηθεί πλήρως. «Θα ακολουθήσουν και άλλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στρατηγικής σημασίας, απολύτως συμβατό με όσα έχουμε ήδη δεσμευθεί και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο».
Διαβάστε περισσότερα στο iapogevmatini.gr