Μια σειρά από πρωτοβουλίες εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή λαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας να αυξήσει το διπλωματικό της αποτύπωμα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να διαφυλάξει συγκεκριμένα κεκτημένα στο μεταναστευτικό και αλλού.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τη Λιβύη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ζήτησε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να μεριμνήσουν προκειμένου να αποσταλούν πλοία του ελληνικού Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης ώστε προληπτικά -και σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις- «να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος θα εισέρχεται στη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Προανήγγειλε δε ότι θα θέσει το ζήτημα της Λιβύης μετ’ επιτάσεως στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρχουν και σχετικά συμπεράσματα, τα οποία θα καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις».

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο Αλ Σίσι

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με έναν από τους ηγέτες-κλειδιά της ευρύτερης περιοχής, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και να υπάρξει επανεκκίνηση των συζητήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Στη συνομιλία των δύο ηγετών τέθηκε και η πρόοδος στις συζητήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά και η ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Το σχέδιο 5 σημείων της Ελλάδας για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, διά του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πρόταση πέντε σημείων από την Ελλάδα για τη Μέση Ανατολή προκειμένου η Ευρώπη να είναι παρούσα. Αυτή περιλαμβάνει, πρώτον, την πολιτική λύση, η οποία θα έρθει μέσω του αυτοπεριορισμού και της αποκλιμάκωσης της έντασης. Δεύτερον, την προστασία όλων των αμάχων και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Τρίτον, την έντονη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεργασίες που γίνονται τη στιγμή αυτή. Τέταρτον, την προσπάθεια για απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επιπλέον την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διακυβεύσεις. Πέμπτον, και τελευταίο, τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστευτικών ροών με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα για την Ολλανδία, όπου οι ηγέτες των 32 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα διαβούν απόψε τις πύλες του παλατιού Huis ten Bosch, όπου ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ με τη σύζυγό του, βασίλισσα Μαξίμα, διοργανώνουν δείπνο προς τιμήν τους.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι αμυντικές δαπάνες και η ανησυχία για Ιράν και Ουκρανία

Αύριο το πρωί θα είναι η επίσημη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του, Μαρκ Κάρνεϊ. Το σχέδιο στο οποίο θα κληθούν να συμφωνήσουν οι «32» προβλέπει να ανεβαίνει ο πήχης των ελάχιστων ετήσιων δαπανών ως προς το ΑΕΠ στο 5% σε βάθος δεκαετίας, με το 3,5% να αφορά αμιγώς αμυντικές δαπάνες και το 1,5% δαπάνες και επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.

Η Ελλάδα ξοδεύει ήδη το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ανήκει στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη νατοϊκή δέσμευση, που είναι σήμερα 2% του ΑΕΠ, και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στηρίξει την πρόταση για περαιτέρω αύξηση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που φέρεται να έχει συμπτυχθεί σε μόλις τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να την εγκαταλείψει πρόωρα ο Ντόναλντ Τραμπ, γίνεται στη σκιά των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα είναι παρών στο δείπνο των ηγετών απόψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης –που συμμετείχε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οδησσό– έχει ήδη διαμηνύσει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως έκανε από την αρχή, διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επίσης υποστηρίξει ότι μόνο η Ουκρανία πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας, ενώ πιέζει προς την κατεύθυνση μιας άμεσης και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός, ως πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.

Οι προβληματισμοί της Αθήνας για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε χθες για μια ακόμα φορά τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά το χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Μιλώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, κατά τη διάρκεια της τακτικής τους συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, πρόσθεσε ωστόσο ότι η περαιτέρω κλιμάκωση σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία θα λύσει.

«Θα ήθελα και πάλι να καλέσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε έστω και την ύστατη στιγμή να αποφευχθεί μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί να έχει και οικονομικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και την πορεία του πληθωρισμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.