Σήμερα το πρωί, οι 32 ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντιούνται, με αφορμή την Ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα στην ατζέντα την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας. Είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη άτυπη συζήτηση χθες το βράδυ στο παλάτι Huis ten Bosch, όπου ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ-Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, βασίλισσα Μαξίμα, διοργάνωσαν δείπνο προς τιμήν τους.


Αποστολή του parapolitika.gr στη Χάγη: Η άφιξη Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού

Λίγο πριν τις 10:00 τοπική ώρα Ολλανδίας (11:00 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε δηλώσεις του, ανέφερε αρχικά: «Ως χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο χαιρετίζουμε την κατάπαυση του πυρός που πέτυχε ο πρόεδρος Τραμπ, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω της ενεργούς διπλωματίας».
@parapolitika

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αφίχθηκε προ ολίγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης #parapolitikagr #tiktokgreece #greece

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr


Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε επίσης την άλλη πτυχή αυτής της κρίσης στην περιοχή. Είναι αναγκαίο να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για να δρομολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επίλυση του προβλήματος της αστάθειας στην περιοχή».

Μιλώντας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι στην αύξηση των αμυντικών μας δαπανών. Είμαι σθεναρός υπέρμαχος της ανάγκης της Ευρώπης να ενισχύσει τις δαπάνες της για την συλλογική άμυνα της συμμαχίας». 

mitsotakis-synodos-nato-xagi1_
mitsotakis-synodos-nato-xagi3_


Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες και έχουμε υπερβεί το όριο του 2%. Ακόμα και τη δύσκολη περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι αποφάσεις της Συνόδου θα ληφθούν. Ευελπιστώ ότι όλοι θα αναλάβουν το μερίδιό τους, γιατί εν τέλει πρόκειται για μια συμμαχία που βασίζεται στην κατανομή του μεριδίου της ευθύνης και της εμπιστοσύνης. Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να πω, έχουμε υπερβεί το 3%. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε τα επόμενα 12 χρόνια πάνω 25 δισ. ευρώ. Θα ξεπεράσουμε λοιπόν το όριο, αλλά ο στόχος της Συμμαχίας είναι να υπάρχει ίση κατανομή του βάρους και να μην υπάρχουν διαφορές. Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι δεσμευτικός και για όλα τα -32- μέλη της Συμμαχίας».


Για πρώτη φορά ο Τραμπ σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ από το 2019

Οι ηγέτες σήμερα στην τρίωρη προγραμματισμένη συνεδρίασή τους θα υποδεχθούν για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά το 2019 και θα θέσουν σίγουρα το θέμα της επόμενης ημέρας μετά το διαφαινόμενο πέρας στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Βασικό ζητούμενο της σημερινής συνεδρίασης, ωστόσο, στο οποίο θα κληθούν να συμφωνήσουν οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας, είναι η έγκριση του νέου σχεδίου επενδύσεων του ΝΑΤΟ στην άμυνα, το οποίο θέτει ψηλότερα τον πήχυ της αύξησης των δαπανών και των επενδύσεων στην άμυνα για τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

mitsotakis-synodos-nato-01
mitsotakis-synodos-nato-02
mitsotakis-synodos-nato-03
mitsotakis-synodos-nato-04





Η άφιξη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:



Η άφιξη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:



Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας ως συμμάχου, καθώς τηρούσε τη δέσμευση περί αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ) ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί ακόμα στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα, θα τονίσει κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη σημερινή δέσμευση του 2% και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης χωρών του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί ακόμα στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισ. ευρώ.

Στη Χάγη βρίσκονται επίσης για τη Σύνοδο Κορυφής ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Μίλτων Νικολαΐδης, ο Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του, Μαρκ Κάρνεϊ.


Μαρκ Ρούτε: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν "πλήρως" το άρθρο 5 για την αμοιβαία άμυνα μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ

Στη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «πλήρως» το άρθρο 5 για την αμοιβαία άμυνα μεταξύ των κρατών μελών του NATO, προχώρησε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μαρκ Ρούτε σήμερα από τη Χάγη. Κατά την σύνοδο κορυφής του NATO ο Ρούτε υπογράμμισε ότι: «Όσο με αφορά, είναι απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως» τους κανόνες της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε χθες σε «πολυάριθμους ορισμούς του άρθρου 5» της συνθήκης της συμμαχίας.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO στη Χάγη συναντώνται για μια σύνοδο κορυφής που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προέδρου Τραμπ, με τους Ευρωπαίους συμμάχους να ελπίζουν ότι υπόσχεση για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών θα τον ωθήσει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τη δέσμευσή του στην Ατλαντική Συμμαχία. Κατά την σύνοδο κορυφής αναμένεται να υιοθετηθεί στόχος για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες που θα ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, σε απάντηση σε αίτημα του Τραμπ και στους φόβους των Ευρωπαίων ότι η Ρωσία θέτει μια ολοένα και μεγαλύτερη άμεση απειλή στην ασφάλειά τους μετά την εισβολή της το 2022 στην Ουκρανία.

Ο ΓΓ του οργανισμού αναγνώρισε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι δεν είναι εύκολο για τις χώρες να βρουν τα χρήματα για επιπλέον αμυντικές δαπάνες, αλλά σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουν. «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι με τους συναδέλφους μου στο τραπέζι ότι δεδομένης της απειλής αυτής από τους Ρώσους, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης της ασφάλειας, δεν υπάρχει εναλλακτική», σημείωσε ο Ρούτε.

Αξιωματούχοι του NATO ελπίζουν ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν και ο αμερικανικός βομβαρδισμός ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων το σαββατοκύριακο δεν θα επισκιάσουν την σύνοδο, την οποία φιλοξενεί ο Ρούτε στη γενέτειρά του.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να μην προστατεύσει κράτη μέλη του NATO αν δεν ανταποκριθούν στους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες και έθεσε ξανά εν αμφιβόλω τη δέσμευσή του ενώ ταξίδευε για να μεταβεί στη Χάγη για τη σύνοδο κορυφής του NATO, αποφεύγοντας να υιοθετήσει ευθέως το άρθρο 5 της συνθήκης του, τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμοι ορισμοί» της ρήτρας. «Είμαι δεσμευμένος στο να σώζονται ζωές. Είμαι δεσμευμένος στη ζωή και την ασφάλεια. Και θα σας δώσω έναν ακριβή ορισμό όταν πάω εκεί», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, η διάθεση του ενοίκου του Λευκού Οίκου περνάει από το μικροσκόπιο.

«Τον βρήκα εξαιρετικά χαλαρό και με καλή διάθεση χθες», διαβεβαίωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής. «Υποθέτω ως εκ τούτου ότι κοιμήθηκε καλά στο παλάτι και ότι το πρωινό ήταν καλό, θα έχει επίσης καλή διάθεση» κατά την σύνοδο.

Ο νέος στόχος του NATO –που προβλέπεται να επιτευχθεί στη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών--- είναι μια μεγάλη αύξηση του σημερινού για αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών, αν και θα υπολογίζεται διαφορετικά. Θα ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ετήσιων δαπανών. Οι χώρες θα δαπανούν 3,5% του ΑΕΠ τους στη βασική άμυνα –όπως στρατεύματα και όπλα—και 1,5% σε ευρύτερα μέτρα που σχετίζονται με την άμυνα, όπως η κυβερνοασφάλεια, η προστασία αγωγών και η προσαρμογή για τα στρατιωτικά οχήματα του οδικού δικτύου και των γεφυρών.

Όλα τα κράτη μέλη υποστήριξαν δήλωση που κατοχυρώνει τον στόχο αυτόν, αν και η Ισπανία δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει τον στόχο. Η Μαδρίτη δηλώνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις στρατιωτικές της δεσμεύσεις στο NATO δαπανώντας πολύ λιγότερα –άποψη που αμφισβήτησε ο Ρούτε. Ωστόσο ο ΓΓ του NATO έκανε έναν διπλωματικό ελιγμό με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο πλαίσιο των εντατικών του προσπαθειών να δώσει στον Τραμπ μια διπλωματική νίκη και να κάνει να κυλήσει ομαλά η σύνοδος κορυφής.

Θα υπάρξει ενότητα ανάμεσα στους συμμάχους στη σύνοδο κορυφής του NATO, απάντησε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Σχόοφ όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση της Ισπανίας ότι μπορεί να εξαιρεθεί από τη δαπάνη του 5% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Ο Σχόοφ πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για επιπτώσεις για την Ισπανία.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο δήλωσε από την πλευρά του σήμερα πως η χώρα του δεν περιμένει επιπτώσεις από την άρνησή της να τηρήσει τον στόχο του 5% που θα οριστεί από τα κράτη μέλη του NATO στη σύνοδο κορυφής της Χάγης. «Η Ισπανία θα είναι ένας υπεύθυνος σύμμαχος», σημείωσε ο Κουέρπο σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα του θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στο NATO για τις στρατιωτικές της δυνατότητες.