Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρώτη δίκη που διενεργείται στο Μονομελές Εφετείο της Αθήνας, σχετικά με την παράνομη χορήγηση επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας πλημμεληματικές κατηγορίες ενώ ζήτησε να εξαχθούν και αντίγραφα της δικογραφίας για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από τους επτά κατηγορούμενους, οι τρεις που κάθονται στο εδώλιο έλαβαν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2019-2020. Σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά οι τρεις εκ των επτά κατηγορουμένων όπως τόνισε η εισαγγελέας, υπέβαλαν αιτήσεις προκειμένου να λάβουν κοινοτικές ενισχύσεις. Η πρώτη περίπου 35 χιλ ευρώ περίπου, δεύτερος 45 χιλ ευρώ περίπου και η τρίτη 97 χιλ ευρώ περίπου. Και οι τρεις κατηγορούμενοι έχουν επιστρέψει τα ποσά που έλαβαν ως μισθωτές εκτάσεων στις περιοχές της Καστοριάς, Κοζάνης και της Φλώρινας. Σημειώνεται πως από τα ποσά που έλαβαν για το έτος 2019 μέρος αφορούσε ενίσχυση για νεαρούς γεωργούς. Όπως τόνισε η εισαγγελέας στις προκείμενες περίπτωσης υπήρχαν αντικρουσμένα αποτελέσματα ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν καταχωρηθεί φύλλα ελέγχου σύμφωνα με οποία όλα ήταν καλώς και τα αγροτεμάχια ήταν στη διάθεση των κατηγορουμένων. Δεν αναγραφόταν το όνομα του ελεγκτή. Ο φερόμενος ιδιοκτήτης που με τη διαθήκη του παραχώρησε αυτά τα αγροτεμάχια στους τρεις κληρονόμους οι οποίοι επίσης δικάζονται ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου, στις δηλώσεις του Ε9, την περίοδο 2009-2015 είχε δηλώσει ακίνητα μόνο στην περιοχή της Λάρισας.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση των επιδοτήσεων. Όμως είπε, σύμφωνα με το άρθρο 4 κανονισμού 1307/2013 δίνεται ο ορισμός του «γεωργού» και τονίζεται ότι ασκεί γεωργική δραστηριότητα, η οποία είναι η διατήρηση μίας γεωργικής έκτασης σε κατάσταση κατάλληλη να την καθιστά κατάλληλη για βοσκή. «Δεν χορηγείται άμεση ενίσχυση σε πρόσωπα που οι εκτάσεις είναι κατάλληλες για βοσκή και τα οποία δεν ασκούν γεωργιακή δραστηριότητα» τόνισε η εισαγγελέας.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να απαιτούν να αναλαμβάνει γεωργός, τουλάχιστον μία ετήσια γεωργική δραστηριότητα ή μία φορά κάθε δύο έτη όπου αυτό επιβάλλεται για περιβαλλοντικούς λόγους» είπε, επίσης, η εισαγγελέας. «Δε χορηγείται ενίσχυση σε άτομα που δεν ασκούν την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα» τόνισε η κυρία Νταγιάντα, αναλύοντας τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου. «Προκύπτει με σαφήνεια κατά την άποψη μου ότι οι κοινοτικές ενισχύεις καταβάλλονται σε γεωργούς, με δύο κριτήρια. Πρώτο κριτήριο το φυσικό πρόσωπο να κατέχει εκμεταλλεύσιμη έκταση και το δεύτερο η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας» είπε η εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Εφετείου.

«Είχε τη βούληση ο κοινοτικός νομοθέτης, να αποκλείσει την καταβολή ενισχύσεων σε πρόσωπα που διατηρούσαν τέτοιες εκτάσεις αλλά δεν τις εκμεταλλεύονταν» είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσής της.

Η εισαγγελέας ανέλυσε και τις διατάξεις της ελληνικής έννομης τάξης για τη χορήγηση των ενισχύσεων. «Ο εθνικός νομοθέτης προέβλεψε τη χορήγηση στους γεωργούς που ασκούν γεωργική δραστηριότητα. Αρχικά υπήρχε πρόβλεψη για διατήρηση ζωικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια αυτή η διάταξη διαγράφηκε και εισήχθη η διάταξη της ποώδη έκτασης» είπε η εισαγγελέας.

«Σκοπός της ένωσης είναι η στήριξη των πραγματικών γεωργών, για την ενίσχυση του εισοδήματος τους» είπε η εισαγγελέας. «Αφού δεν προέβησαν σε καμία δραστηριότητα οι τρεις κατηγορούμενοι, δεν ήταν δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων» είπε η εισαγγελέας.

«Ο ισχυρισμός περί πραγματικής πλάνης περί του ιδιοκτησιακού καθεστώς των εκτάσεων, ουδεμία επιρροή ασκεί καθώς δεν αναιρεί τις προϋποθέσεις που έθετε η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να απορριφθεί ως αβάσιμος» είπε η εισαγγελέας.

«Αφού γνώριζαν ότι δεν ήταν όταν δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις, δηλώνοντες ψευδώς ότι ήταν νέοι αγρότες ενώ δεν ήταν, προκειμένου να λάβουν τις κοινοτικές ενισχύσεις» είπε η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι όλοι γνώριζαν την προϋπόθεση της γεωργικής δραστηριότητας για να λάβουν τις ενισχύσεις. «Ο μέσος συνετός πολίτης, αντιλαμβάνεται πως αντίκειται στη λογική η λήψη ενισχύσεων με τη σύναψη μόνο μισθωτηρίων» πρόσθεσε η εισαγγελέας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η στεβλή θεώρηση για τη λήψη των ενισχύσεων μόνο με μισθωτήριο, αδικεί στην πράξη τους πραγματικούς γεωργούς οι οποίοι βλέπουν να μειώνονται οι ενισχύσεις που δικαιούνται, δηλώνει η εισαγγελέας

«Αυτή η στρεβλή θεώρηση για τη λήψη των ενισχύσεων μόνο με μισθωτήριο, αδικεί στην πράξη τους πραγματικούς γεωργούς οι οποίοι βλέπουν να μειώνονται οι ενισχύσεις που δικαιούνται» είπε η εισαγγελέας.

«Αποδεικνύεται ότι τέλεσαν το αδίκημα της απάτης κατά εξακολούθηση ενώ ο δεύτερος έχει τελέσει και το αδίκημα της χρήσης πλαστών εγγράφων κατ´ εξακολούθηση» είπε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και των τριών φερόμενων ιδιοκτητών των εκτάσεων λέγοντας πως αποδείχθηκε ότι οι επίμαχες εκτάσεις είναι δασικές και δημόσιες. «Η μη αναγραφή των επίμαχων αγροτεμάχιων στις δηλώσεις του Γ.Κ. (Σ.Σ αποθανόντα), ήταν γνωστή στους κατηγορούμενους» είπε η εισαγγελέας.

«Ο πρώτος και δεύτερος κατέβαλαν το μίσθωμα του έτος 2019-2020, πολύ αργότερα το 2021» είπε η εισαγγελέας.
«Ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι κύριοι των εκτάσεων τις επιμίσθωσαν» ανέφερε, επίσης, η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο το μίσθωμα ήταν ευτελές.

Για τέταρτο κατηγορούμενο είπε ότι γνώριζε ότι οι εκτάσεις που τα παιδιά του θα μίσθωναν θα προοριζόταν για να βοσκήσουν ζώα ενώ ήξερε ότι τα παιδιά του δεν είχαν αγοράσει ζώα.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν παγιωμένη θέση ότι δεν απαιτείται η ενέργεια κάποιας γεωργικής δραστηριότητας για τη λήψη ενίσχυσης» τόνισε η εισαγγελέας. «Οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται» ανέφερε, επίσης, η εισαγγελέας.

Σχετικά με τις διατάξεις για εξάλειψη του αξιόποινου λόγω της επιστροφής των ενισχύσεων από τους κατηγορούμενους η εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους» και ζήτησε να απορριφθεί ο αυτοτελής ισχυρισμός και να κηρυχθούν οι ακτηγροθεμοιβ ένοχοι

Η κυρία Νταγιάντα εξήγησε ότι «οι οργανισμοί πληρωμών είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πληρωμών…οι ενισχύσεις που έλαβαν οι κατηγορούμενοι προέρχονται από το εθνικό απόθεμα.»

Η εισαγγελέας ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε κάθε περίπτωση, η εισαγγελέας ζήτησε και την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών στην υπόθεση από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της κακουργηματικής συνέργειας σε απάτη για τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διενήργησαν τον διοικητικό έλεγχο και αποφάνθηκαν ότι όλα καλώς.

Επίσης, ζήτησε την εξαγωγή αντιγράφων της δικογραφίας για να αποσταλούν στον Ευρωπαίο εισαγγελέα, προκειμένου να διευρυνθεί το ενδεχόμενο τέλεσης της απιστίας από τα στελέχη του οπεκεπε, το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης από όλους τους έλληνες πολίτες που έλαβαν ενίσχυση από εθνικό απόθεμα και το ενδεχόμενο πλαστογραφίας.