Τη στιγμή που ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παραιτήσεις, παρά τα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, εκτός κάδρου βγάζει η κυβέρνηση τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως αποκαλύπτεται από τους τελευταίους διαλόγους, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν είχε εμπλοκή, κάτι που λένε και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδικαλιστές και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μιλούν για ρουσφέτια που δεν μπορούσαν να γίνουν και για προσπάθειες για επικοινωνία που τελικά έπεσαν στο κενό. Σε δύο, μάλιστα, σημεία, στους νέους διαλόγους, επισημαίνεται για τον υπουργό ότι «κοιμάται όρθιος», με τα μέλη του ΟΠΕΚΕΠΕ να λένε ότι δεν θα «δει» ο πολιτικός την ψήφο τους επειδή δεν αναλώνεται σε ειδικές επαφές μαζί τους που υπακούουν στους όρους του ρουσφετιού.

Με βάση τις τελευταίες συνομιλίες, ο κ. Κεφαλογιάννης ουδέποτε τους έκανε ρουσφέτια. Συγκεκριμένα, ο τότε αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι ουδέποτε του τηλεφώνησε ο υπουργός για να σταματήσουν οι έλεγχοι, ακόμη κι όταν προσπάθησαν να του ασκήσουν πίεση, λέγοντάς του ότι θα χαθούν ψήφοι στην περιοχή του Ρεθύμνου που είναι η προσωπική του περιφέρεια.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Nέοι διάλογοι 

Ζερβός Ματθαίος: Μακάρι, μακάρι να πάνε όλα καλά.
Ζερβός Ελευθέριος: Έτσι θέλει, θέλει λίγο.
Ζερβός Ματθαίος: Να μην γίνει καμία φάσκα και.
Ζερβός Ελευθέριος: Θέλει λίγο τέτοιο, θέλει λίγο διπλωματία τώρα, γιατί τώρα είναι οι πρώτοι είκοσι. Είναι άλλοι ογδόντα πίσω.
Ζερβός Ματθαίος: Μεγάλη ιστορία ρε φίλε.
Ζερβός Ελευθέριος: Ε, δεν είναι; Κι αφού ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, να μην πω τι κάνει, κοιμάται ολόρθιος, να το πω ευγενικά.
Ζερβός Ματθαίος: Δεν μπορούν να καταλάβω τι γίνεται ‘κει, μ’αυτή την κατάσταση ρε φίλε.
Ζερβός Ελευθέριος: Έλα μωρέ τώρα, ‘ντάξει. Τον έχω πάρει, εκατό τηλέφωνα να πούμε, τον ΤΡΟΥΛΛΙΝΟ, όλο σε παίρνω, σε παίρνω, σε παίρνω. Όταν θα γυρεύει τσι ψήφους, εγώ του τα ‘πα. Εμένα σκασίλα μου, εγώ δεν είμαι Βουλευτής. Και στη τελική, οο Βουλευτής που εγώ υποστηρίζω άμεσα, άμεσα είναι στο Ηράκλειο. Όταν θα γυρεύει τσι ψήφους στα Ζωνιανά, θα πηγαίνει και θα χάσει. Θα λέει, κουμπάρεε, σύντεκνεε, Γρύλλοο, Γρύλληδεεες. Ε, ναι. Άμα φάνε καμιά σκαμπίλα οι Γρύλληδες και φάνε κανάαα, κάνα καματσού.
Ζερβός Ματθαίος: Χαστούκι καλό.
Ζερβός Ελευθέριος: Κάνα καμουτσίκι. Θα σου ‘πω εγώ μετά τι θααα, θα βρεις στα Ζωνιανά.
Ζερβός Ματθαίος: Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω. Κι απ’ κι από ‘κει μία απάθεια ακούστηκε.
Ζερβός Ελευθέριος: ΕΕ, ‘νταξει.
Ζερβός Ματθαίος: Όχι τώρα. Γενικά ρε γ@μώτο.
Ζερβός Ελευθέριος: Εε, ‘ντάξει, αφού κοιμάται απ’ τον ύπνο του δικαίου.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η Εισαγγελέας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρώτη δίκη που διενεργείται στο Μονομελές Εφετείο της Αθήνας, σχετικά με την παράνομη χορήγηση επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας πλημμεληματικές κατηγορίες ενώ ζήτησε να εξαχθούν και αντίγραφα της δικογραφίας για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από τους επτά κατηγορούμενους, οι τρεις που κάθονται στο εδώλιο έλαβαν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2019-2020. Σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά οι τρεις εκ των επτά κατηγορουμένων όπως τόνισε η εισαγγελέας, υπέβαλαν αιτήσεις προκειμένου να λάβουν κοινοτικές ενισχύσεις. Η πρώτη περίπου 35 χιλ ευρώ περίπου, δεύτερος 45 χιλ ευρώ περίπου και η τρίτη 97 χιλ ευρώ περίπου. Και οι τρεις κατηγορούμενοι έχουν επιστρέψει τα ποσά που έλαβαν ως μισθωτές εκτάσεων στις περιοχές της Καστοριάς, Κοζάνης και της Φλώρινας. Σημειώνεται πως από τα ποσά που έλαβαν για το έτος 2019 μέρος αφορούσε ενίσχυση για νεαρούς γεωργούς. Όπως τόνισε η εισαγγελέας στις προκείμενες περίπτωσης υπήρχαν αντικρουσμένα αποτελέσματα ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν καταχωρηθεί φύλλα ελέγχου σύμφωνα με οποία όλα ήταν καλώς και τα αγροτεμάχια ήταν στη διάθεση των κατηγορουμένων. Δεν αναγραφόταν το όνομα του ελεγκτή. Ο φερόμενος ιδιοκτήτης που με τη διαθήκη του παραχώρησε αυτά τα αγροτεμάχια στους τρεις κληρονόμους οι οποίοι επίσης δικάζονται ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου, στις δηλώσεις του Ε9, την περίοδο 2009-2015 είχε δηλώσει ακίνητα μόνο στην περιοχή της Λάρισας.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση των επιδοτήσεων. Όμως είπε, σύμφωνα με το άρθρο 4 κανονισμού 1307/2013 δίνεται ο ορισμός του «γεωργού» και τονίζεται ότι ασκεί γεωργική δραστηριότητα, η οποία είναι η διατήρηση μίας γεωργικής έκτασης σε κατάσταση κατάλληλη να την καθιστά κατάλληλη για βοσκή. «Δεν χορηγείται άμεση ενίσχυση σε πρόσωπα που οι εκτάσεις είναι κατάλληλες για βοσκή και τα οποία δεν ασκούν γεωργιακή δραστηριότητα» τόνισε η εισαγγελέας.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να απαιτούν να αναλαμβάνει γεωργός, τουλάχιστον μία ετήσια γεωργική δραστηριότητα ή μία φορά κάθε δύο έτη όπου αυτό επιβάλλεται για περιβαλλοντικούς λόγους» είπε, επίσης, η εισαγγελέας. «Δε χορηγείται ενίσχυση σε άτομα που δεν ασκούν την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα» τόνισε η κυρία Νταγιάντα, αναλύοντας τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου. «Προκύπτει με σαφήνεια κατά την άποψη μου ότι οι κοινοτικές ενισχύεις καταβάλλονται σε γεωργούς, με δύο κριτήρια. Πρώτο κριτήριο το φυσικό πρόσωπο να κατέχει εκμεταλλεύσιμη έκταση και το δεύτερο η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας» είπε η εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Εφετείου.

«Είχε τη βούληση ο κοινοτικός νομοθέτης, να αποκλείσει την καταβολή ενισχύσεων σε πρόσωπα που διατηρούσαν τέτοιες εκτάσεις αλλά δεν τις εκμεταλλεύονταν» είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσής της.

Η εισαγγελέας ανέλυσε και τις διατάξεις της ελληνικής έννομης τάξης για τη χορήγηση των ενισχύσεων. «Ο εθνικός νομοθέτης προέβλεψε τη χορήγηση στους γεωργούς που ασκούν γεωργική δραστηριότητα. Αρχικά υπήρχε πρόβλεψη για διατήρηση ζωικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια αυτή η διάταξη διαγράφηκε και εισήχθη η διάταξη της ποώδη έκτασης» είπε η εισαγγελέας.

«Σκοπός της ένωσης είναι η στήριξη των πραγματικών γεωργών, για την ενίσχυση του εισοδήματος τους» είπε η εισαγγελέας. «Αφού δεν προέβησαν σε καμία δραστηριότητα οι τρεις κατηγορούμενοι, δεν ήταν δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων» είπε η εισαγγελέας.

«Ο ισχυρισμός περί πραγματικής πλάνης περί του ιδιοκτησιακού καθεστώς των εκτάσεων, ουδεμία επιρροή ασκεί καθώς δεν αναιρεί τις προϋποθέσεις που έθετε η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να απορριφθεί ως αβάσιμος» είπε η εισαγγελέας.

«Αφού γνώριζαν ότι δεν ήταν όταν δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις, δηλώνοντες ψευδώς ότι ήταν νέοι αγρότες ενώ δεν ήταν, προκειμένου να λάβουν τις κοινοτικές ενισχύσεις» είπε η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι όλοι γνώριζαν την προϋπόθεση της γεωργικής δραστηριότητας για να λάβουν τις ενισχύσεις. «Ο μέσος συνετός πολίτης, αντιλαμβάνεται πως αντίκειται στη λογική η λήψη ενισχύσεων με τη σύναψη μόνο μισθωτηρίων» πρόσθεσε η εισαγγελέας.