Σε όλες τις αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (2/7) στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Η υπουργός Εργασίας μεταξύ άλλων τόνισε ότι το 8ωρο παραμένει στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με προσαύξηση 40% με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.


Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1 για νέο εργασιακό νομοσχέδιο: "Το οκτάωρο παραμένει στο ακέραιο" 

Αρχικά, ερωτηθείσα αν με το νέο νομοσχέδιο καταστρατηγείται το οκτάωρο, η Νίκη Κεραμέως είπε: «Όχι, το οκτάωρο παραμένει στο ακέραιο, το οκτάωρο είναι ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς εργασίας. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει η δυνατότητα για υπερωριακή απασχόληση με σημαντική προσαύξηση της αμοιβής σου, συν 40% στο ωρομίσθιό σου, αυτή η δυνατότητα υπάρχει και υπάρχει με περιορισμούς δεν μπορείς να κάνεις ατελείωτα 13ώρα. Υπήρχε μέχρι σήμερα η δυνατότητα να δουλεύεις έως 13 ώρες κατ΄εξαίρεση σε δύο εργοδότες. Ερχόντουσαν όμως εργαζόμενοι και μας λέγανε γιατί να πρέπει να πάω σε δεύτερη ταβέρνα για παράδειγμα και να μην μπορώ να συμπληρώσω κατ΄εξαίρεση όταν χρειάζεται στον ίδιο εργοδότη και για να μην χρειάζεται να μετακινηθώ και για να παίρνω υπερωρία. Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι δυνατότητα και όχι υποχρέωση, αν δεν θες δεν κάνεις τίποτα. Δεύτερον θέλει την ρητή συμφωνία του εργαζομένου».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση των δημοσιογράφων: «Άμα του λέει ότι θα σε απολύσω, αν δεν συμπληρώσεις το 13ώρο;», η υπουργός Εργασίας απάντησε: «Σε μια αγορά εργασίας με ανεργία 8,3% ποιος αποκτά μεγαλύτερη δύναμη ολοένα και περισσότερο; Σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει ριζικά τα τελευταία χρόνια η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου ολοένα και δυναμώνει και ότι ίσχυε και μέχρι σήμερα για το αν θα κάνεις υπερωρία ή όχι, ισχύει και τώρα και σε κάθε περίπτωση μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει και ανώνυμη καταγγελία. Αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνεις 13 ώρες σε μια δεύτερη ταβέρνα, για παράδειγμα, και τώρα σου δίνεται η δυνατότητα αν το θες, αν συμφωνήσεις αντί να τρέχεις με το μηχανάκι σου σε μια δεύτερη ταβέρνα να μπορείς να συμπληρώσεις κατ΄εξαίρεση τις 13 ώρες σε έναν. Ερώτηση «κάθε μέρα του χρόνου;». Όχι βέβαια αυτό είναι εξαίρεση. Πόσο δηλαδή εξαίρεση; Όχι πάνω από 37 ημέρες το χρόνο άρα σε αυτούς που λένε ότι έγινε 13ωρο το ωράριο εργασίας είναι fake news. Οκτάωρο είναι. …Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, κατά μέσο όρο στο τετράμηνο δεν μπορείς να υπερβαίνεις τις 48 ώρες την εβδομάδα και στο χρόνο δεν μπορείς να υπερβείς τις 150 ώρες υπερωρίες άρα αυτό βάζει πάρα πολλούς περιορισμούς».

Για τη στάση της ΓΣΕΕ και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Αναφορικά με την στάση της ΓΣΕΕ η Νίκη Κεραμέως σχολίασε: «Πριν καν παρουσιάσω το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο έχω μια πάγια αρχή να συζητώ τα νομοσχέδια έστω και στους βασικούς τους άξονες με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Αυτό έκανα όλη την εβδομάδα πριν το υπουργικό συμβούλιο και είδα όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους με πρώτη τη ΓΣΕΕ. Εξεπλάγην πραγματικά από την ανακοίνωση που διάβασα χθες από τη ΓΣΕΕ για δυο λόγους, ο πρώτος είναι γιατί ήταν σε τελείως άλλο μήκος κύματος από το κλίμα που είχαμε στη συνάντηση και την ανακοίνωση που έβγαλε η ίδια η ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση. Συγκρίνετε τις δύο ανακοινώσεις τη μέρα της συνάντησης που ήταν πάρα πολύ ήπια και σε σχέση με την ανακοίνωση που βγήκε χθες. Τους είχαμε ενημερώσει για κάθε ρύθμιση, δεν είπαμε τίποτα καινούργιο το οποίο να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο».

Όσον αφορά στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η υπουργός σχολίασε ότι: «Αυτή την εβδομάδα έχουμε συνέχεια συζητήσεις με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για ρυθμίσεις που θα φέρουμε εντός του ’25 για το πως θα ενισχύσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. …εμείς ως κυβέρνηση κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ενισχύσουμε το πλαίσιο των συλλογικών αλλά να έχουμε κατά νου ότι είναι πολύ σημαντικό να κάθονται και στο ίδιο τραπέζι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες για να συμφωνούν».

Νέο καθεστώς στη χορήγηση της άδειας

Αναφορικά με το νέο καθεστώς στην χορήγηση της άδειας, ανέφερε ότι: «Αλλάζει η δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος αποκλειστικά να ζητήσει κάτι διαφορετικό. Υπάρχει μια βασική αρχή στο εργατικό δίκαιο που λέγεται το αδιαίρετο της άδειας δηλαδή η βασική αρχή είναι ότι την παίρνεις όλη μαζί κατ΄εξαίρεση μπορείς να τη σπάσεις σε δύο κομμάτια. Αυτή η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, είναι μόνο ένα δικαίωμα που δίνει στον εργαζόμενο αν θέλει ο εργαζόμενος να το αξιοποιήσει, να πάει να πει εγώ επειδή έχω αυτό το χόμπι και θέλω να τρέχω και να συμμετέχω σε αγώνες για παράδειγμα θέλω να πάρω τέσσερις μεμονωμένες εβδομάδες γίνεται; Σήμερα δεν γίνεται. Αυτή η ρύθμιση είναι καθαρά υπέρ των εργαζομένων. Ο νέος νόμος του δίνει (του εργαζόμενου) τη δυνατότητα να το αιτηθεί και επαφίεται στη συμφωνία που θα επέλθει μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη».

Η Νίκη Κεραμέως σε ερώτηση των δημοσιογράφων: «Μπορεί αυτό να το εκμεταλλευτεί ο εργοδότης και να πει "αντί να δώσω τέσσερις εβδομάδες το καλοκαίρι μαζεμένες, θα σου δώσω μόνο μία και τις άλλες θα στις δώσω μέσα στο χρόνο"», απάντησε: «Όχι, λέω ότι αυτό αφορά αίτημα του εργαζομένου και τονίζω ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να επέλθει συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη».

Πότε θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο

Τέλος, ερωτηθείσα πότε θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, η υπουργός Εργασίας είπε: «Επειδή δεν θέλουμε να πιάσουμε κανέναν εξαπίνης και θέλουμε να γίνει άπλετος διάλογος, τον Ιούλιο θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, θα δώσουμε επαρκή χρόνο να το συζητήσουμε, και προς Σεπτέμβριο θα οδεύσει στη Βουλή.