Τον Νικόλα Φαραντουρη που πρότεινε κυβέρνηση ειδικού σκοπού «αδειάζει» το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση της Κουμουνδούρου είναι ειδικότερα ότι για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο και από το προεδρείο της ΚΟ, ο σχηματισμός προκαταρκτικής επιτροπής, η παραίτηση της κυβέρνησης και οι εκλογές. Επισημαίνεται από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση δεν εκφράζει το κόμμα. 

Νικόλας Φαραντούρης: Η πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, με στόχο την «κάθαρση και την εξυγίανση των θεσμών», πρότεινε νωρίτερα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλας Φαραντούρης.

Αναλυτικά η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη:

«Η σκιά της διαφθοράς πλανάται πάνω από τη χώρα και μειώνει την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ακυρώνει τις προσπάθειές μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα διεθνή fora να υπερασπιστούμε τις εθνικές γραμμές και τα συμφέροντα της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού.

Τα παραδείγματα πολλά:

Δίνουμε μάχη να εγκριθεί Ταμείο Φυσικών Καταστροφών για τους αγρότες μας και προκύπτει εγκληματική οργάνωση που απομυζά τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Πετυχαίνουμε παράταση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έρχονται αποκαλύψεις για διαφθορά σε αναθέσεις δισεκατομμυρίων.

Δίνουμε μάχη με συμμαχίες στο Ευρωκοινοβούλιο απ’ όλες τις ομάδες του δημοκρατικού τόξου για τη θωράκιση της χώρας στη νέα αρχιτεκτονική Ασφάλειας & Άμυνας και εισπράττουμε σιωπή από τον Πρωθυπουργό απέναντι στις δηλώσεις του Καγκελαρίου Μέρτζ και του ΓΓ ΝΑΤΟ Ρούτε περί της αυτονόητης συμμετοχής της Τουρκίας και μάλιστα άνευ όρων.

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζει στη χώρα μας πολύ πάνω απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά οι στρεβλώσεις στην αγορά και η καρτελοποίηση με την ανοχή ή ακόμη και την αιγίδα της πολιτείας συνεχίζεται σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς εκθέσεις.

Εν όψει αυτών αλλά και με ορίζοντα την ανάληψη της κρίσιμης Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο 2027,

Καλώ τα κόμματα και τον Πρωθυπουργό, εάν πραγματικά επιθυμεί την κάθαρση και την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών, να προχωρήσουν σε Κυβέρνηση κοινής αποδοχής, παραμερίζοντας τους κομματικούς εγωισμούς. Αποστολή αυτής της Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού θα είναι η κάθαρση σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Ελεγκτικές Αρχές ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια, η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό αλλά και η κλονισμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στους θεσμούς.

Αυτό θα ήταν μια γενναία πρωτοβουλία και εκ μέρους του Πρωθυπουργού αλλά και των υπολοίπων κομμάτων, η οποία θα έδειχνε ειλικρίνεια και σεβασμό στη διαφάνεια και θα ενίσχυε την αξιοπιστία της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός να παραμερίσει και να αναλάβει την ευθύνη αυτής της μετάβασης».