Σε αποκαλύψεις σχετικά με το "Grexit", τις αθέατες πλευρές της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και για τις "εμπειρίες" της με τους Έλληνες πρωθυπουργούς προχώρησε η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συζήτηση με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, στο ΚΠΙΣΝ, υπογραμμίζοντας σε κομμάτια της συζήτησης ότι «η Ελλάδα χρειαζόταν κούρεμα χρέους, με τον Τρισέ και τον Σαρκοζί να διαφωνούν και πώς ο Σόιμπλε μας ήθελε εκτός ΕΕ». 

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αποκάλυψε ότι δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος της κρίσης που θα ζούσαμε στην Ελλάδα, και πως στο διάστημα των διαπραγματεύσεων βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ζούσαμε τέτοια κρίση»

Η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ως καγκελάριος και παλαιότερα συνεργαζόταν με τους Έλληνες και τόνισε: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ζούσαμε τέτοια κρίση. Προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία, πίστευα στην κοινωνική οικονομία, στο Γερμανικό θαύμα».

«Τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα δεν περίμενε να ήταν τόσο δύσκολα. Στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, δεν περίμενα ότι οι Έλληνες εταίροι μου είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοιο πρόβλημα. Και για το προσφυγικό μπορώ να πω ότι δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο μεγάλο το κοινό μας πρόβλημα.»

Το μέγεθος του προβλήματος έγινε κατανοητό το Φεβρουάριο του 2010.

Αποκαλύψεις Μέρκελ: Οι "εμπειρίες" της με Τσίπρα, Παπανδρέου και Σαμαρά

Ρώτησα τον Γιώργο Παπανδρέου, «εσύ τι θες;» και μου απάντησε: «Τίποτα». Στη συνεδρίαση ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σιωπηρός, συζητούσαμε έντονα και εγώ έμοιαζα η κακιά που έλεγα ότι «δεν μπορώ να δώσω χρήματα». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι διέκοψε τη συνεδρίαση και έγραψε μερικές φράσεις, «η Ελλάδα θα κάνει όσα πρέπει, θα στηρίξουμε και το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα».

«Αποφάσισα το 2011 ότι έπρεπε να γίνει ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ» είπε μεταξύ άλλων η κα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «ήταν παρά πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, μετά το δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα.

Γνωρίζοντας ότι ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ, κάθε ώρα του τηλεφωνούσα και του παρουσίαζα την κατάσταση γιατί ήθελα αυτές οι αποφάσεις να γίνονται από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών μου» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στον Αντώνη Σαμαρά σημείωσε: «Εγώ ήμουν ο κακός μπάτσος εκείνη την περίοδο. Δεν έκανα κάτι για ενοχλήσω αλλά γιατί ήμουν της άποψης ότι να μπει η χώρα σε σωστή τροχιά. Ήμασταν φίλοι σε πολιτικό επίπεδο, σε κομματικό επίπεδο, αλλά είχαμε αντικρουόμενες απόψεις πολλές φορές. Ήμουν στο πλευρό του Σαμαρά γιατί θεωρούσα ότι χρειαζόταν κούρεμα χρέους (όπως και ο Σόιμπλε), αλλά ο Τρισέ είπε πως αν κάνετε κάτι κάτι τέτοιο ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στη ζώνη του Ευρώπη. Ήμουν της άποψης ότι έπρεπε να αποφορτίσω την Ελλάδα από αυτό το βάρος αλλά είχε και η άλλη πλευρά επιχειρήματα».


merkel__2_
merkel__3_
merkel__4_
merkel__1_


Έβλεπα τον Τσίπρα και έλεγα «ο Θεός να φυλάει»

Αναφερόμενη στις εντυπώσεις που της δημιουργήθηκαν από την γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα η κα Μέρκελ είπε: «Νομίζω ότι δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακή πρώτη φορά γιατί ήταν στις Βρυξέλλες. Μετά τον κάλεσα στο Βερολίνο και ήταν τεταμένη η ατμόσφαιρα. Πήγε και είδε διαδηλωτές σε μια διαδήλωση μπροστά από την Καγκελαρία και χαιρέτισε τους συντρόφους του από το κόμμα... Έλεγα ο θεός να φυλάει! Ελπίζουμε να έρθει κάποια στιγμή. Ήρθε κάποια στιγμή και πηγαίνοντας προς το άγημα του λέω τολμηρό αυτό και μου λέει ότι πρέπει κανείς να ασχοληθεί με τους οπαδούς του. Ψηλαφώντας ήρθε ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Εκείνος θεωρούσε τις ιδιωτικοποιήσεις πράγματα του διαβόλου, δεν ήταν εύκολο»

Η διαπραγμάτευση των 17 ωρών

«Εγώ δεν ήθελα να φύγει από το ευρώ και εκείνος (σ.σ. ο Τσίπρας) δεν ήθελε μνημόνιο. Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα που είχα σε όλη την πολιτική μου καριέρα και ένα από τα πιο σιωπηλά τηλεφωνήματα», είπε η πρώην καγκελάριος για πώς την ενημέρωσε ο Τσίπρας ότι θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τσίπρας είχε αρνηθεί να πει «ναι» στη συμφωνία με τους δανειστές.

Η Μέρκελ τον ρώτησε τι θα κάνει και ο Τσίπρας απάντησε: «Θα επιστρέψω στη χώρα μου και θα μιλήσω με την κυβέρνηση μου και το κόμμα»

Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; ρώτησε η Μερκελ

Δεν το γνωρίζω, απάντησε ο Τσιπρας.

Το αποτέλεσμα εκείνης της συζήτησης στην Αθήνα ήταν η διενέργεια δημοψηφίσματος. Και ποια είναι η σύσταση σας; ρώτησε η Μερκελ τον Τσίπρα.

Μα φυσικά όχι, απάντησε ο Τσίπρας

«Εκεί έχασα τη φωνή μου» είπε η Μέρκελ.

Παρά πολύ γρήγορα μετά τελειώσαμε το τηλεφώνημα. Μου λέει ο Ολάντ: και τώρα;

Αν ήταν «όχι», είπαμε ότι αυτό σημαίνει έξοδος από το ευρώ, η Ελλάδα δεν συμφώνησε και εμείς είπαμε ότι μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποφασίσει για όλους τους άλλους.

Στη συνέχεια, η πρώην καγκελάριος αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν μετά το δημοψήφισμα - επαναλαμβάνοντας μάλιστα την ευαρέσκειά της για το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ομάδας που συμφώνησε το 3ο μνημόνιο.


merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__5_
merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__6_
merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__7_
merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__8_
merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__1_
merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__2_
merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__3_
merkel-parousiasi-vivliou-kosmos__4_



merkel-grexit__1_
merkel-grexit__2_


«Εβαλα τα κλάματα, βίωσα μεγάλη πίεση»

«Ο Ομπάμα δεν γνώριζε καλά το νομικό κομμάτι, τους στόχους της ΕΚΤ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει άλλες ευθύνες. Ο Ομπάμα δεν τα γνώριζε όλα, κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα, μου είχε ασκηθεί πίεση.

Ηθελε να πούμε στην ΕΚΤ να δώσει περισσότερο ρευστό. Μου έλεγαν οι σύμβουλοί μου ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, δεν θα γινόταν καν δεκτό από τα γερμανικά δικαστήρια κι αυτό το είχα πει στον Ομπάμα.

Ο Ντράγκι, ως πρόεδρος της ΕΚΤ, «δημιούργησε το Μπαζούκα» και είπε το whatever it takes. Το έκανε μόνος του».

merkel-vivlio__2_
merkel-vivlio__3_
merkel-vivlio__4_
merkel-vivlio__5_
merkel-vivlio__6_
merkel-vivlio__1_