Τα επεκτατικά της σχέδια με ορίζοντα την εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», συνεχίζει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το διεθνές περιβάλλον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σ’ αυτό το πλαίσιο και η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο νέο καθεστώς της Συρίας, της έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσει τη μέγιστη επιρροή στην προσπάθειά της να επιβάλει τους όρους της στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε: Νέα πρόκληση από Φιντάν: Έγγραφο - βόμβα αποκαλύπτει τις μυστικές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Συρίας για τον καθορισμό ΑΟΖ (Δείτε τα έγγραφα)

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Κρίσεων Ισμαήλ Σαχίν του πανεπιστημίου Bandırma Onyedi Eylül πριν από λίγες ημέρες σε άρθρο του ανέφερε: «Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας έφερε ένα νέο στρατηγικό όραμα στην Τουρκία με επίκεντρο τη θάλασσα. Σύμφωνα με αυτό, η κατανόηση της Τουρκίας για την ασφάλεια έχει επεκταθεί από το να περιορίζεται στα χερσαία σύνορα ώστε να περιλαμβάνει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας εκτός των χωρικών υδάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έπρεπε να ξαφνιάσουν κανέναν οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, που αποκάλυψε χθες το Nordic Monitor, στις εν εξελίξει μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και του ψευδοκράτους της «Βόρειας» Κύπρου.

Οι πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι σε πιθανό μνημόνιο Τουρκίας και Συρίας, σύμφωνα με τον Κώστα Υφαντή

Τo parapolitika.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Υφαντή, ζητώντας τις εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα που γεννά η νέα κίνηση της Τουρκίας. Ο κ. Υφαντής αφού ξεκαθαρίζει ότι επί της αρχής Τουρκία και Συρία μπορούν να κάνουν οριοθέτηση (σε αντίθεση με το τουρκολυβικό μνημόνιο), καθώς οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα, διευκρινίζει ότι «αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, στον βαθμό που μια τέτοια οριοθέτηση παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα είναι δύο ζητήματα. Το ένα λοιπόν είναι αυτό, αν η Τουρκία, η οποία προφανώς δεν αναγνωρίζει την επήρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (και δεν αναγνωρίζει και αμφισβητεί, θα έλεγε κανείς, το δικαίωμά της να οριοθετεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων), τότε σε αυτή την περίπτωση είναι μάλλον εξαιρετικά πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι θα επιδιώξει μια οριοθέτηση η οποία να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν έχει δυνατότητες αντίδρασης και πίεσης».

Ρωτήσαμε τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, εάν υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης, όπως λέει, ποιες μπορεί να είναι αυτές. «Η αντίδρασή μας οφείλει να είναι πρωτίστως διπλωματική και προληπτική. Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι αν στη Συρία, να το πω όσο πιο ωμά γίνεται, ότι σε αυτήν την περίπτωση που αγνοήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία καλό θα είναι να απευθύνει αμέσως πρόσκληση στη Συρία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης, εμμέσως πλην σαφώς να απειλήσει ότι θα θέσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Πίεση μπορεί να ασκήσει και η Ελλάδα μέσω της ΕΕ και να ζητήσει την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε απάντηση που έδωσε σε βουλευτή του κόμματός του σχετικά με πιθανή συμφωνία θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, υποστήριξε ότι μέριμνα της χώρας του είναι να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι δεσμεύτηκε στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, ότι δεν θα υπογράψει μνημόνιο με τη Συρία, στη συνάντηση που είχαν στο Ριάντ στις αρχές του έτους.