«Η Τουρκία δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ελλάδα», διαμηνύει ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της 29ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, στο Λαγονήσι. «Δεν θα ήταν λογικό. Αλλά ας μην προκαλούμε ο ένας τον άλλον», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο  Νταβούτογλου επιμένει, ωστόσο, να συνδέει το τουρκικό casus belli στο Αιγαίο με την εξαγγελία της Ελλάδας να επεκταθεί στα 12 μίλια. «Στη Χάγη να πάμε για όλα τα θέματα, αλλιώς καθόλου. Το να λες εγώ δεν έχω κάποιο άλλο πρόβλημα πλην της υφαλοκρηπίδας δεν βγάζει νόημα, από τη στιγμή που η άλλη πλευρά έχει πρόβλημα. Χρειάζεται ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση στις διμερείς μας σχέσεις. Με τους Ρώσους είχαμε δυσκολίες για αιώνες. Όμως μόλις αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση, οι σχέσεις μας μαζί τους πέρασαν σε άλλο επίπεδο», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, σήμερα πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς αν η Άγκυρα εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά, μιλώντας για ισραηλινή κατοχή στη Γάζα την ώρα που η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίζεται ότι «οι συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης έδιναν το δικαίωμα παρέμβασης στην Κύπρο» και πως μάλιστα η τουρκική εισβολή «απελευθέρωσε την Ελλάδα από τη στρατιωτική χούντα και της άνοιξε τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίφαση από το γεγονός ότι μια χώρα η οποία δεν έχει την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. ως προς την ενταξιακή προοπτική της καλείται τώρα να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή άμυνα, απαντά ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής άμυνας δεν έχει νόημα χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας: «Ούτε η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ μετά το Brexit. Γιατί δεν αποκλείεται κι αυτή;». Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει: «Αν δεν υπήρχε το Κυπριακό, αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν δεχθεί το σχέδιο Ανάν, η Τουρκία θα ήταν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα ήταν σήμερα πολύ πιο ισχυρή. Η Ευρώπη θα πρέπει να προσεγγίσει την Τουρκία με πιο ανοιχτό μυαλό».





Νταβούτογλου: Τι είπε για τη συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά 

Ερωτηθείς για τη συνεργασία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, υπό την επισήμανση ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι σήμερα αντίθετος στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Νταβούτογλου σχολιάζει: «Όταν βρισκόταν στην εξουσία, ήταν πιο λογικός. Η αλήθεια είναι ότι στην αντιπολίτευση δεν έχεις καμία ευθύνη. Υπογράψαμε δεκάδες συμφωνίες με τον Σαμαρά. Εγώ δεν κατηγορώ ποτέ τον Ερντογάν που έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα ήταν ενάντια στις αρχές μου. Το να στριμώχνεις τον Μητσοτάκη επειδή έχει θετική προσέγγιση με την Τουρκία δεν είναι σοφό».

Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει: «Πολλές φορές κατηγορήθηκα στην Τουρκία ότι ήμουν μαλακός με την Ελλάδα. Τα χρόνια της ελληνικής κρίσης υπογράψαμε 47 συμφωνίες μέσα σε δύο χρόνια, βοηθώντας την ελληνική οικονομία μέσα από το εμπόριο. Μου έλεγαν τότε “Γιατί βοηθάς την Ελλάδα; Άστους να έχουν ακόμα μεγαλύτερη κρίση». Όμως δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είμαστε γείτονες. Ή θα είμαστε πλούσιοι μαζί ή θα είμαστε φτωχοί μαζί», επισημαίνει ο κ. Νταβούτογλου.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς γίνεται μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να τηρεί ίσες αποστάσεις από τη Δύση και τη Ρωσία, τοποθετείται ως εξής: «Δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με τη Ρωσία. Αν ήμουν στην κυβέρνηση, δεν θα δεχόμουν και δεν θα επέτρεπα τον αποκλεισμό από τα F-35 λόγω των S-400». Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στις τρέχουσες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον: «Δεν έχει τόση σημασία η χημεία του Ερντογάν με τον Τραμπ, γιατί ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος. Mη ξεχνάμε την ταπεινωτική επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν στην πρώτη θητεία του. Εγώ θα του την είχα στείλει πίσω».

«Δεν αποδέχομαι την ισραηλινή ορολογία περί τρομοκρατίας για τη Χαμάς», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος αρνείται να καταδικάσει τις ωμές επιθέσεις της οργάνωσης σε βάρος Ισραηλινών αμάχων την 7η Οκτωβρίου 2023, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν ξέρουμε τι συνέβη εκείνη την ημέρα» και πως «τους ανθρώπους της Γάζας τους έπαιρναν ομήρους για πολλά χρόνια».