Στο ραντάρ μεγάλων πολυεθνικών έχουν μπει οι περιοχές της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων, με τις περιοχές «Νοτίως της Κρήτης 1» και «Νοτίως της Κρήτης 2» να βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού που προκάλεσε η Chevron. Παράλληλα, η περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου» έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της HELLENIQ ENERGY για αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Μεγάλες πολυεθνικές επιστρέφουν στην Κρήτη

Στην περιοχή της Κρήτης ξαναστρέφει το βλέμμα της, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», η γαλλική Total. Η ιταλική ΕΝΙ, που ανακάλυψε το κοίτασμα «Ζορ» και έχει καταστεί σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, φέρεται επίσης να αξιολογεί ως ενδιαφέρουσα την περιοχή της Κρήτης για υδρογονάνθρακες. Η ΒΡ, που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ και στο Δέλτα του Νείλου, εξετάζει επίσης τις δυνατότητες της περιοχής.

Οι τρεις πολυεθνικές βρίσκονται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ΕΔΕΥΕΠ και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και με τη HELLENIQ ENERGY που αναζητάει συνεταίρους. Κάποιες μάλιστα εκ αυτών έχουν ζητήσει από την ΕΔΕΥΕΠ πρόσβαση σε στοιχεία για τα σεισμικά δεδομένα των υπό παραχώρηση νέων περιοχών της Κρήτης και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να κλειστούν τα ραντεβού για επίσκεψη στελεχών τους στην Αθήνα.


Στρατηγικές συμμαχίες στη Μεσόγειο

Total και ΕΝΙ συγκαταλέγονται μεταξύ των 37 πετρελαϊκών που έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό της Λιβύης για την παραχώρηση 22 υποθαλάσσιων οικοπέδων. Στους διαγωνισμούς της Λιβύης συμμετέχουν επίσης η ExxonMobil, που ερευνά τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και η Chevron, που προκάλεσε τον διαγωνισμό για τις δύο νέες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Μάλιστα οι δύο νέες υπό παραχώρηση περιοχές εφάπτονται στη μέση γραμμή με τη Λιβύη. Δηλαδή, δεν ορίστηκαν με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Για τις πετρελαϊκές αυτό σημαίνει:

  • Χαμηλό γεωπολιτικό κίνδυνο
  • Οικονομίες κλίμακας στις έρευνες υδρογονανθράκων
  • Ενιαία περιοχή εκμετάλλευσης


Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή επισφραγίζει το στρατηγικό ενδιαφέρον των πολυεθνικών του πετρελαίου για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα να τη «διαβάζουν» ως εξαιρετικά θετική για τη χώρα.

«Απευθυνόμαστε σε κοινά οικονομικά συμφέροντα που δεν θα ήθελαν να βρεθούν ενώπιον εντάσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες με άμεση εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων, οι οποίοι βλέπουν την εξέλιξη αυτή και ως σημάδι εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης.

Ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αξιολογούν επίσης το γεγονός ότι τα υπό παραχώρηση οικόπεδα της Λιβύης γειτνιάζουν με τις δύο νέες παραχωρήσεις της Κρήτης, κάτι που για τις πετρελαϊκές μεταφράζεται σε οικονομίες κλίμακας όσον αφορά τις δαπάνες για έρευνες υδρογονανθράκων.


Καταληκτική ημερομηνία και προσδοκίες

Το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι θετικές αυτές εκτιμήσεις και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που εξέπεμψε ο διαγωνισμός της Λιβύης θα φανεί στις 10 Σεπτεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για τις δύο νέες περιοχές της Κρήτης και την περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου.

Δεδομένο πάντως θεωρείται το ενδιαφέρον της Chevron, η οποία προκάλεσε τον διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες. Ενδεικτική του ισχυρού ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για την Ελλάδα αξιολογείται η τοποθέτηση Έλληνα ως επικεφαλής της περιοχής της Μεσογείου και μάλιστα μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, τον Μάιο, στα γραφεία της εταιρείας στο Τέξας.