Με στρατηγικό στόχο να αρχίσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της ελληνολιβυκής ΑΟΖ αλλά και να συμφωνήσει η Λιβύη στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ταξιδεύει την Κυριακή για τη Βεγγάζη.

Διαβάστε: Χατζηδάκης: Με συγκεκριμένα βήματα ενισχύουμε την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς - Παρά το τουρκολυβικό μνημόνιο εμείς πετύχαμε τη συμφωνία με τη Chevron

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον γιο του Μπελκασέν Χαφτάρ που είναι αρμόδιος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, Κανάκη Μανδαλιό. Πρόκειται για τον Έλληνα επιχειρηματία που τον Σεπτέμβριο του 2023 έχασε τα δύο παιδιά του σε τροχαίο δυστύχημα όταν βρισκόταν σε εθελοντική αποστολή βοήθειας μετά τις καταστροφές του Daniel που είχε χτυπήσει την βορειοανατολική Λιβύη.

Ο σχεδιασμός της μετάβασης του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ανατολική Λιβύη απαίτησε προσεκτική προετοιμασία καθώς το εγχείρημα της διπλωματικής επαναπροσέγγισης της κυβέρνησης του στρατηγού Χαφτάρ εμφανίζει ιδιαίτερη δυσκολία, μετά την έντονη επιρροή που της ασκεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, στην πραγματικότητα οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας - Βεγγάζης δεν έχουν διακοπεί καθώς το Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη, το οποίο ήταν από τα πρώτα που λειτούργησαν το 2021 με την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης Χαφτάρ, έχει συνεχείς συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης.


Με ποιες θέσεις μεταβαίνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βεγγάζη

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στόχος της Αθήνας είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν φοβάται να το κάνει στο πεδίο, ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίων της χώρας μας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βεγγάζης.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, η Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας (αν και υπολείπεται η κύρωσή του τη Βουλή των Αντιπροσώπων), οπότε, όπως διαπιστώνεται, είναι εφικτό να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για τον ορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας έγινε και η χάραξη της ΑΟΖ Λιβύης – Μάλτας . Υπό του πρίσματος αυτού, υπάρχει αισιοδοξία για θετική έκβαση του διαλόγου. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός Chevron έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Να σημειώσουμε ότι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης ως προς την δικαιοδοσία της χώρας μας στα προς εξερεύνηση οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ήρθε μετά την δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος της χώρας μας για τα θαλάσσια αυτά οικόπεδα σε ευρωπαϊκή εφημερίδα. Ο αμερικανικός κολοσσός Chevron ήταν αυτός που εκδήλωσε πρώτα το ενδιαφέρον του, χωρίς να αποκλείεται και άλλες μεγάλες εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αναμένεται να θέσει προς συζήτηση το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς διαχρονικά η Ελλάδα το θεωρεί ανυπόστατο και άκυρο. Οι ίδιες πηγές, τονίζουν και το γεγονός ότι ο στρατηγός

Χαλίφα Χαφτάρ από την αρχή είχε ξεκάθαρη και σαφή θέση ως προς αυτό, ταυτόσημη σχεδόν, με την ελληνική θέση. Επισημαίνουν, επιπλέον ότι μέχρι σήμερα ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως με τρόπο που να αναιρεί την αρχική του θέση, κάτι που δεν έχει κάνει ούτε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ. Υπέρ του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν ταχθεί με δημόσιες δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Βεγγάζης, οι οποίοι ζήτησαν τη σύσταση Επιτροπής από τη Βουλή, για να διερευνήσει τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η Ελλάδα, στη συγκυρία αυτή συνεπικουρείται από την Αίγυπτο, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελαάτι να θέτει το θέμα ακύρωσης του τουρκολυβικού μνημονίου στον ανώτερο Αμερικανό σύμβουλο για την Αφρική, Μόσαντ Μπούλο. Η Αίγυπτος είναι προφανώς θορυβημένη από την αλλαγή στο καθεστώς των θαλάσσιων ζωνών μετά την συμφωνία τουρκικών και λιβυκών εταιρειών για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα, που μπορεί να επικαλύπτουν την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Μεγάλη έμφαση δίνει η διπλωματική αποστολή και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί εν όψει και της μετάβασης στη Λιβύη την Τρίτη 8 Ιουλίου του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ με τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί στις 15 Ιουλίου και την Τρίπολη εκεί όπου εδρεύει η δεύτερη κυβέρνηση της Λιβύης, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία.