Μήνυμα Παπασταύρου σε Λιβύη και Τουρκία μέσω των "Παραπολιτικών": Δεν θα υποκύψουμε σε αντιδράσεις για την ενεργειακή πολιτική μας
Πώς η Ελλάδα μπλοκάρει τα σχέδια Λιβύης και Τουρκίας
Ο Σταύρος Παπασταύρου δηλώνει στα «Παραπολιτικά» πως η χώρα δεν θα υποστεί παιχνίδια της Τουρκίας και της Λιβύης, δίνει απαντήσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εξηγεί τη ρύθμιση για τους μικρούς οικισμούς

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από εστία αυθαιρεσίας, να γίνει σύμβολο μεταρρύθμισης», τονίζει με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Επισημαίνει, δε, ότι «η ενεργειακή ανθεκτικότητα και ασφάλεια αποτελεί τμήμα της εθνικής ασφάλειας» και απαντά άμεσα στη Λιβύη και έμμεσα στην Τουρκία για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης.
Το ΣτΕ ακύρωσε με αποφάσεις του το 2017 και το 2019 τα όρια συνολικά 150 οικισμών σε Πήλιο και Ρέθυμνο, καθώς έκρινε ότι είχαν τεθεί χωρίς επιστημονικά κριτήρια από τους νομάρχες, δημιουργώντας μια δυνητική απειλή για τις οριοθετήσεις των συνολικά 12.060 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Η κανονιστική αυτή ασάφεια σήμαινε παρατεταμένη οικοδομική στασιμότητα και κίνδυνο για τις ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ και έως σήμερα ούτε μία οικοδομική άδεια. Με το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίστηκαν τα κριτήρια και η μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών, ενώ προχωρά η θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα επιφέρει ασφάλεια Δικαίου και στους οικισμούς. Ως μοναδική εκκρεμότητα παρέμεναν τα περιφερειακά όρια των οικισμών. Η πρόσφατη νομοθετική μας ρύθμιση ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που κάναμε με τον υφυπουργό κ. Ταγαρά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Μπακογιάννη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας όσο και την ανάγκη ανάπτυξης της υπαίθρου. Δημιουργήσαμε, έτσι, δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία. Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν το 93% των οικισμών, και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Το δεύτερο, η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων, θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση. Αποκαθιστούμε, με αυτόν τον τρόπο, την κανονιστική ασάφεια για τους μικρούς οικισμούς, ενισχύουμε την προοπτική τους, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά κάθε τόπου.
Στα μέσα Απριλίου δημοσιεύσαμε την έγκριση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. Για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που με τον υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά υπογράψαμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ένα στρατηγικό εργαλείο ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων περιοχών της χώρας και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, με σεβασμό στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η χώρα μας, με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, άσκησε τα δικαιώματά της, όπως αυτά απορρέουν από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Και ολοκλήρωσε με αυτόν τον τρόπο μια ευρωπαϊκή υποχρέωσή της, η οποία προφανώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί διμερώς. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, όμως, έχει και μια άλλη διάσταση: εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την οργάνωση του χώρου και την εμπέδωση της τάξης. Στη χώρα μας συντελείται μια σιωπηλή χωροταξική επανάσταση σε θάλασσα και στεριά.
Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων αποτελεί µια υποχρέωση προς τις επόµενες γενιές, αλλά και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωµα της πατρίδας µας, όπως απορρέει από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, τη διεθνή πρακτική και το ∆ίκαιο της Θάλασσας. Η χώρα µας, προφανώς, δεν θα υποκύψει σε αντιδράσεις για την εθνική ενεργειακή της πολιτική, ειδικά όταν αυτές εκφεύγουν από το πλαίσιο της διεθνούς νοµιµότητας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισµός Πετρελαίου της Λιβύης στα θαλάσσια οικόπεδα που προκήρυξε από τις 3 Μαρτίου σέβεται απόλυτα τη µέση γραµµή και δεν την παραβιάζει. Εµείς δεν κλείνουµε, φυσικά, την πόρτα του διαλόγου. Η Λιβύη, αντιθέτως, είναι αυτή που αποµακρύνεται από αυτόν, µε την υιοθέτηση του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου, κάτι που κατέστη σαφές και στα συµπεράσµατα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Πλέον, µάλιστα, οι δικές της ενέργειες είναι εκείνες που δηµιουργούν αναταραχή στην ευρύτερη γειτονιά µας.
Οσον αφορά τώρα τους διαγωνισµούς αυτούς, ποιο είναι το χρονοδιάγραµµα για τις έρευνες και τις πιθανές γεωτρήσεις και ποια η προσδοκία της κυβέρνησης; Από την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Chevron, κινηθήκαµε γρήγορα, µε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα µε τις οποίες η χώρα µας αντιµετωπίζει την ανάπτυξη του τοµέα υδρογονανθράκων. Ολοκληρώσαµε το χρονοδιάγραµµα των τριών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνταν µέχρι τις 30 Απριλίου και δηµοσιεύσαµε άµεσα την προκήρυξη στην Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του διαγωνισµού για τα θαλάσσια οικόπεδα, ο οποίος και ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεµβρίου. Στόχος µας µέσα στο 2025 να έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, προκειµένου στις αρχές του επόµενου έτους να πραγµατοποιηθούν οι πρώτες σεισµικές έρευνες. Η Ελλάδα ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση µέσω της ολοκλήρωσης του διαγωνισµού υδρογονανθράκων, της ανακοίνωσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασµού και της παρουσίασης σύντοµα των νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Οι ενδείξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγµή, ευχή όλων µας είναι να µετατραπούν σε ευρήµατα εµπορικώς εκµεταλλεύσιµα προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.
Πράγµατι, ανακοινώσαµε µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, και άλλους συναρµόδιους υπουργούς το Κοινωνικό Κλιµατικό Ταµείο, το Ταµείο Εκσυγχρονισµού και το Ταµείο Απανθρακοποίησης Νήσων, που επιχειρούν να καταστήσουν την ενεργειακή µετάβαση της χώρας πιο κοινωνικά δίκαιη, µε έµφαση στις περιφερειακές ανισότητες και στη βελτίωση της καθηµερινότητας των ατόµων µε αναπηρία. Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 8 δισ. ευρώ, που περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, αναβάθµιση του µετρό µε νέους συρµούς, νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, νέα όψη για τις φοιτητικές εστίες, νέες κοινωνικές κατοικίες, ηλεκτρική διασύνδεση ∆ωδεκανήσων, εκσυγχρονισµό στόλου ναυτιλίας, κατασκευή φραγµάτων που θα δώσουν λύσεις στα προβλήµατα ύδρευσης και άρδευσης και θα παράγουν καθαρή ενέργεια, ενεργειακή αναβάθµιση και ανανέωση στόλου πολύ µικρών επιχειρήσεων, βελτίωση καθηµερινότητας ατόµων µε αναπηρία, π.χ. µε βελτίωση της προσβασιµότητας των σιδηροδροµικών σταθµών. Η στρατηγική για πιο καθαρή, πιο φθηνή, προσιτή ενέργεια σε όλους, χωρίς να µένει κανείς πίσω, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και στόχος είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, µε έµφαση στους πιο ευάλωτους. Πλέον, η ενεργειακή ανθεκτικότητα και ασφάλεια αποτελεί τµήµα της εθνικής ασφάλειας.
Πρέπει να είµαστε ειλικρινείς. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ χάσαµε τη µάχη της προστασίας του δηµόσιου χρήµατος, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας. Χωρίς δικαιολογίες και συµψηφισµούς, για την ώρα χάσαµε αυτή τη µάχη. Οµως, δεν χάσαµε τον πόλεµο. Γιατί, στη µάχη κατά της διαφθοράς, το gov.gr εξυπηρετεί χωρίς να ρωτάει τι κόµµα είσαι και απλοποιεί πάνω από 2.000 διαδικασίες, οι συντάξεις πλέον εκδίδονται χωρίς παρεµβάσεις και «γρηγορόσηµα», κυκλώµατα στις πολεοδοµίες και στα τελωνεία ξεριζώθηκαν και η φοροδιαφυγή µειώνεται σηµαντικά. Ολες αυτές είναι µάχες που κερδήθηκαν. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αντιλαµβάνεται και αναλαµβάνει την ευθύνη, όχι µόνο τη δική της, αλλά και προηγούµενων ηγεσιών της χώρας. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφορά µόνο κάποιους επίορκους δηµόσιους λειτουργούς. Αφορά µια κουλτούρα που απλωνόταν πάνω από την κοινωνία και το πολιτικό µας σύστηµα. Μια κουλτούρα που έβλεπε το δηµόσιο και ευρωπαϊκό χρήµα ως λάφυρο. Τώρα, έχουµε ήδη θέσει σε εφαρµογή το πρόγραµµα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόφαση ένταξής του στην εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, µε τη σύµφωνη γνώµη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, µε στόχο την ενίσχυση της θεσµικής ανεξαρτησίας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Και όποιος παρανόµησε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του αγροτικού κόσµου θα αναγκαστεί να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που έλαβε. Γι' αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση προωθεί τη σύσταση µιας ειδικής οµάδας ελέγχου, µε τη συµµετοχή προσώπων και της Οικονοµικής Αστυνοµίας και της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων και όλων των αρµόδιων ελεγκτικών φορέων. Είµαστε αποφασισµένοι να προχωρήσουµε γρήγορα. Ετσι ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από εστία αυθαιρεσίας, να γίνει σύµβολο µεταρρύθµισης.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
Πώς προέκυψε το ζήτημα με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τη δόμηση σε οικισμούς και ποια λύση φέρνετε;
Το ΣτΕ ακύρωσε με αποφάσεις του το 2017 και το 2019 τα όρια συνολικά 150 οικισμών σε Πήλιο και Ρέθυμνο, καθώς έκρινε ότι είχαν τεθεί χωρίς επιστημονικά κριτήρια από τους νομάρχες, δημιουργώντας μια δυνητική απειλή για τις οριοθετήσεις των συνολικά 12.060 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Η κανονιστική αυτή ασάφεια σήμαινε παρατεταμένη οικοδομική στασιμότητα και κίνδυνο για τις ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ και έως σήμερα ούτε μία οικοδομική άδεια. Με το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίστηκαν τα κριτήρια και η μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών, ενώ προχωρά η θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα επιφέρει ασφάλεια Δικαίου και στους οικισμούς. Ως μοναδική εκκρεμότητα παρέμεναν τα περιφερειακά όρια των οικισμών. Η πρόσφατη νομοθετική μας ρύθμιση ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που κάναμε με τον υφυπουργό κ. Ταγαρά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Μπακογιάννη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας όσο και την ανάγκη ανάπτυξης της υπαίθρου. Δημιουργήσαμε, έτσι, δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία. Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν το 93% των οικισμών, και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Το δεύτερο, η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων, θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση. Αποκαθιστούμε, με αυτόν τον τρόπο, την κανονιστική ασάφεια για τους μικρούς οικισμούς, ενισχύουμε την προοπτική τους, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά κάθε τόπου.Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασµός εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασµό για την οργάνωση του χώρου και την εµπέδωση της τάξης. Στη χώρα µας συντελείται µια σιωπηλή χωροταξική επανάσταση σε θάλασσα και στεριά
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός έφερε την αντίδραση της Τουρκίας, που κατέθεσε μάλιστα τον δικό της χάρτη. Ποια είναι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης;
Στα μέσα Απριλίου δημοσιεύσαμε την έγκριση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. Για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που με τον υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά υπογράψαμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ένα στρατηγικό εργαλείο ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων περιοχών της χώρας και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, με σεβασμό στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η χώρα μας, με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, άσκησε τα δικαιώματά της, όπως αυτά απορρέουν από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Και ολοκλήρωσε με αυτόν τον τρόπο μια ευρωπαϊκή υποχρέωσή της, η οποία προφανώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί διμερώς. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, όμως, έχει και μια άλλη διάσταση: εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την οργάνωση του χώρου και την εμπέδωση της τάξης. Στη χώρα μας συντελείται μια σιωπηλή χωροταξική επανάσταση σε θάλασσα και στεριά.
Η Λιβύη σάς κατηγορεί για μονομερείς ενέργειες με τους διαγωνισμούς για υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. Τι απαντάτε;
Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων αποτελεί µια υποχρέωση προς τις επόµενες γενιές, αλλά και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωµα της πατρίδας µας, όπως απορρέει από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, τη διεθνή πρακτική και το ∆ίκαιο της Θάλασσας. Η χώρα µας, προφανώς, δεν θα υποκύψει σε αντιδράσεις για την εθνική ενεργειακή της πολιτική, ειδικά όταν αυτές εκφεύγουν από το πλαίσιο της διεθνούς νοµιµότητας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισµός Πετρελαίου της Λιβύης στα θαλάσσια οικόπεδα που προκήρυξε από τις 3 Μαρτίου σέβεται απόλυτα τη µέση γραµµή και δεν την παραβιάζει. Εµείς δεν κλείνουµε, φυσικά, την πόρτα του διαλόγου. Η Λιβύη, αντιθέτως, είναι αυτή που αποµακρύνεται από αυτόν, µε την υιοθέτηση του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου, κάτι που κατέστη σαφές και στα συµπεράσµατα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Πλέον, µάλιστα, οι δικές της ενέργειες είναι εκείνες που δηµιουργούν αναταραχή στην ευρύτερη γειτονιά µας.Οσον αφορά τώρα τους διαγωνισµούς αυτούς, ποιο είναι το χρονοδιάγραµµα για τις έρευνες και τις πιθανές γεωτρήσεις και ποια η προσδοκία της κυβέρνησης; Από την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Chevron, κινηθήκαµε γρήγορα, µε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα µε τις οποίες η χώρα µας αντιµετωπίζει την ανάπτυξη του τοµέα υδρογονανθράκων. Ολοκληρώσαµε το χρονοδιάγραµµα των τριών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνταν µέχρι τις 30 Απριλίου και δηµοσιεύσαµε άµεσα την προκήρυξη στην Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του διαγωνισµού για τα θαλάσσια οικόπεδα, ο οποίος και ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεµβρίου. Στόχος µας µέσα στο 2025 να έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, προκειµένου στις αρχές του επόµενου έτους να πραγµατοποιηθούν οι πρώτες σεισµικές έρευνες. Η Ελλάδα ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση µέσω της ολοκλήρωσης του διαγωνισµού υδρογονανθράκων, της ανακοίνωσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασµού και της παρουσίασης σύντοµα των νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Οι ενδείξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγµή, ευχή όλων µας είναι να µετατραπούν σε ευρήµατα εµπορικώς εκµεταλλεύσιµα προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.
Είµαστε αποφασισµένοι να προχωρήσουµε γρήγορα. Ετσι ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από εστία αυθαιρεσίας, να γίνει σύµβολο µεταρρύθµισης. Η κυβέρνηση αντιλαµβάνεται και αναλαµβάνει την ευθύνη, όχι µόνο τη δική της, αλλά και προηγούµενων ηγεσιών της χώρας
Ανακοινώσατε προ ηµερών τρία νέα Ταµεία. Τι αφορούν και ποιοι θα ωφεληθούν;
Πράγµατι, ανακοινώσαµε µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, και άλλους συναρµόδιους υπουργούς το Κοινωνικό Κλιµατικό Ταµείο, το Ταµείο Εκσυγχρονισµού και το Ταµείο Απανθρακοποίησης Νήσων, που επιχειρούν να καταστήσουν την ενεργειακή µετάβαση της χώρας πιο κοινωνικά δίκαιη, µε έµφαση στις περιφερειακές ανισότητες και στη βελτίωση της καθηµερινότητας των ατόµων µε αναπηρία. Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 8 δισ. ευρώ, που περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, αναβάθµιση του µετρό µε νέους συρµούς, νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, νέα όψη για τις φοιτητικές εστίες, νέες κοινωνικές κατοικίες, ηλεκτρική διασύνδεση ∆ωδεκανήσων, εκσυγχρονισµό στόλου ναυτιλίας, κατασκευή φραγµάτων που θα δώσουν λύσεις στα προβλήµατα ύδρευσης και άρδευσης και θα παράγουν καθαρή ενέργεια, ενεργειακή αναβάθµιση και ανανέωση στόλου πολύ µικρών επιχειρήσεων, βελτίωση καθηµερινότητας ατόµων µε αναπηρία, π.χ. µε βελτίωση της προσβασιµότητας των σιδηροδροµικών σταθµών. Η στρατηγική για πιο καθαρή, πιο φθηνή, προσιτή ενέργεια σε όλους, χωρίς να µένει κανείς πίσω, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και στόχος είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, µε έµφαση στους πιο ευάλωτους. Πλέον, η ενεργειακή ανθεκτικότητα και ασφάλεια αποτελεί τµήµα της εθνικής ασφάλειας.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί κλυδωνισµό στην κυβέρνηση, µε την αντιπολίτευση να φωνάζει για ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν; Και, αν ναι, πού πρέπει να αποδοθούν;
Πρέπει να είµαστε ειλικρινείς. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ χάσαµε τη µάχη της προστασίας του δηµόσιου χρήµατος, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας. Χωρίς δικαιολογίες και συµψηφισµούς, για την ώρα χάσαµε αυτή τη µάχη. Οµως, δεν χάσαµε τον πόλεµο. Γιατί, στη µάχη κατά της διαφθοράς, το gov.gr εξυπηρετεί χωρίς να ρωτάει τι κόµµα είσαι και απλοποιεί πάνω από 2.000 διαδικασίες, οι συντάξεις πλέον εκδίδονται χωρίς παρεµβάσεις και «γρηγορόσηµα», κυκλώµατα στις πολεοδοµίες και στα τελωνεία ξεριζώθηκαν και η φοροδιαφυγή µειώνεται σηµαντικά. Ολες αυτές είναι µάχες που κερδήθηκαν. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αντιλαµβάνεται και αναλαµβάνει την ευθύνη, όχι µόνο τη δική της, αλλά και προηγούµενων ηγεσιών της χώρας. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφορά µόνο κάποιους επίορκους δηµόσιους λειτουργούς. Αφορά µια κουλτούρα που απλωνόταν πάνω από την κοινωνία και το πολιτικό µας σύστηµα. Μια κουλτούρα που έβλεπε το δηµόσιο και ευρωπαϊκό χρήµα ως λάφυρο. Τώρα, έχουµε ήδη θέσει σε εφαρµογή το πρόγραµµα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόφαση ένταξής του στην εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, µε τη σύµφωνη γνώµη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, µε στόχο την ενίσχυση της θεσµικής ανεξαρτησίας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Και όποιος παρανόµησε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του αγροτικού κόσµου θα αναγκαστεί να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που έλαβε. Γι' αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση προωθεί τη σύσταση µιας ειδικής οµάδας ελέγχου, µε τη συµµετοχή προσώπων και της Οικονοµικής Αστυνοµίας και της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων και όλων των αρµόδιων ελεγκτικών φορέων. Είµαστε αποφασισµένοι να προχωρήσουµε γρήγορα. Ετσι ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από εστία αυθαιρεσίας, να γίνει σύµβολο µεταρρύθµισης.Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά