Με ∆ούρειο Ίππο το µεταναστευτικό, η Λιβύη ασκεί έντονες πιέσεις στην Ελλάδα, θερµαίνοντας επικίνδυνα τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» παρουσιάζει αποκαλυπτικά στοιχεία, ενδεικτικά της «έκρηξης» των ροών προσφύγων και µεταναστών που ξεκινούν από το Τοµπρούκ και καταλήγουν στην Κρήτη, τη στρατηγική της Αθήνας για να τερµατίσει τη λιβυκή εργαλειοποίηση του θέµατος και τις εξελίξεις σχετικά µε τον έτερο µοχλό πίεσης που επιστρατεύει η Τρίπολη: το τουρκολιβυκό µνηµόνιο.

Διαβάστε: Στη Λιβύη αύριο ο Γεραπετρίτης για την κρίσιμη συνάντηση με τον Χαφτάρ - Το power game με τουρκικές νάρκες

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α», οι προερχόµενες από τη Λιβύη ροές παρουσιάζουν µεγάλη αύξηση το πρώτο εξάµηνο του 2025. Από 707 αφίξεις τον Ιανουάριο, οι αριθµοί αυξάνονται σταθερά, µε µικρές διακυµάνσεις, για να εκτοξευτούν τον Μάιο (1.667) και τον Ιούνιο (2.400), καταγράφοντας σχεδόν τετραπλασιασµό σε σχέση µε τις αρχές του έτους. Η τάση αυτή αναδεικνύει την Κρήτη ως νέα πύλη εισόδου στην Ανατολική Μεσόγειο και φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη για ενίσχυση επιτήρησης στα νότια θαλάσσια σύνορα, σε συνδυασµό µε διπλωµατικές πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των ροών.


Γιώργος Γεραπετρίτης: Στη φιλότουρκη Τρίπολη στις 15 Ιουλίου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Μάγκνους Μπρούνερ, θα επισκεφθεί τη Λιβύη την Τρίτη, συνοδευόµενος από τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, µε σκοπό την άσκηση πίεσης προς τις λιβυκές αρχές. Σήµερα, ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Βεγγάζη, για συνοµιλίες µε τον -µέχρι πρότινος υποστηρικτή µας- Χαλίφα Χαφτάρ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της «Α».

Στις 15 Ιουλίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα µεταβεί και στη φιλότουρκη Τρίπολη. Τα ταξίδια του υπουργού έχουν στόχο, αφενός, να αναχαιτίσουν τις ροές και, αφετέρου, να προλάβουν τυχόν επικύρωση του τουρκολιβυκού µνηµονίου από τη λιβυκή Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε από την ελληνική διπλωµατία ένα σηµαντικό επιχείρηµα για το παράνοµο τουρκολιβυκό σύµφωνο, ενώ θα ναρκοθετούσε και κάθε συζήτηση περί οριοθέτησης της ελληνο-λιβυκής ΑΟΖ. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πολλάκις δηλώσει ότι θέλει να συζητήσει µε τους Λίβυους για την ΑΟΖ. Ωστόσο, εδώ προκύπτουν δύο εκκρεµότητες. Στη Λιβύη ακόµη δεν έχουν γίνει εκλογές. Της χώρας ηγείται µια προσωρινή, µεταβατική κυβέρνηση. Αυτή είναι η µία εκκρεµότητα. Το δεύτερο εµπόδιο είναι ο τουρκικός δάκτυλος στην πολύπαθη χώρα, που είναι πλέον πιο έκδηλος από ποτέ.

Η τουρκολιβυκή συνεργασία, ακόµα και σε στρατιωτικό επίπεδο, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Το τουρκικό υπουργείο Αµυνας ανακοίνωσε ότι τρεις λιβυκές στρατιωτικές αντιπροσωπείες του Χ. Χαφτάρ επισκέφθηκαν στρατιωτικές κι εκπαιδευτικές µονάδες της Τουρκίας, ως αποτέλεσµα των πρόσφατων επαφών του γιου του Χ. Χάφταρ, Σαντάµ, στην Άγκυρα.


Μυστικές διαπραγµατεύσεις

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται µυστικές διαπραγµατεύσεις µεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τη µεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ. Την πληροφορία είχε δηµοσιεύσει η εφηµερίδα µας προ µηνών, συνοδευόµενη από εκτενές ρεπορτάζ για την ανησυχία που προκαλεί στην Αθήνα αυτό το σενάριο, καθώς, αν πραγµατοποιηθεί, θα παραβιάσει τα δικαιώµατα της Κύπρου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε µέσω µιας επιστολής υπογεγραµµένης από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor και αποκαλύπτει ότι πολλές τουρκικές κρατικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να καταρτίσουν συµφωνία για ΑΟΖ µε τη Συρία, για πρώτη φορά µετά την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Στόχος τους είναι η προστασία των συµφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους.

Ο Χ. Φιντάν διέψευσε, µάλιστα, τις πληροφορίες που ήθελαν την Τουρκία να έχει δεσµευτεί ότι δεν θα επιδιώξει θαλάσσια συµφωνία µε τη Συρία, κατά τη συνάντησή του στο Ριάντ µε την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέµατα εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας (12 Ιανουαρίου 2025). «Η Ε.Ε. δεν έχει κανένα δικαίωµα να σχολιάζει µια πιθανή συµφωνία µεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών σχετικά µε τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες τους», τόνισε ο κ. Φιντάν, καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία ετοιµάζεται να εφαρµόσει «µοντέλο Λιβύης» στη Συρία.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή