Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντολή Μητσοτάκη για βαθιές τομές και καθαρές λύσεις - Όλο το σχέδιο
Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο και τερματίζει τις πρακτικές του αμαρτωλού οργανισμού με άμεσες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς όλους και η επόμενη μέρα

Την υπέρβαση της κρίσης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώκει η κυβέρνηση, την ώρα που οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις συνεχίζονται και η αντιπολίτευση οξύνει καθημερινά την κριτική της. Οι αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή σχετικά με τη δικογραφία που έχει έρθει, αν δηλαδή θα συναινέσει σε εξεταστική ή σε προανακριτική επιτροπή, δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Η εξονυχιστική μελέτη του υλικού συνεχίζεται, οι πληροφορίες για νέα, επιπρόσθετη δικογραφία αξιολογούνται και σε κάθε περίπτωση έχει ξεχωριστή σημασία τι προτάσεις θα καταθέσουν στο Κοινοβούλιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ποια πρόσωπα θα αφορούν. Στο Μέγαρο Μαξίμου το κεντρικό πολιτικό αφήγημα είναι ότι όπως και σε άλλα θέματα -όπως π.χ. της βίας στα γήπεδα- η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τομές και αποφασιστικές κινήσεις και να βρει λύσεις, έτσι θα πράξει και στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο οδικός χάρτης για τον οριστικό τερματισμό των πρακτικών αυτών περιλαμβάνει την ταχεία απορρόφηση του οργανισμού από την ΑΑΔΕ, την αναζήτηση και επιστροφή όλων των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών με τη βοήθεια και της νέας ειδικής ομάδας ελέγχου και την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση σημαντικών έργων, όπως το πλήρες Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και το σύγχρονο μητρώο κτηνοτρόφων. Περιλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση όλων των σχετικών διαδικασιών, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο του «Economist», «στο τέλος της ημέρας χρειάζεσαι μια καλά λειτουργούσα, αμερόληπτη Δημόσια Διοίκηση, που δεν κάνει χατίρια και δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες διαφορετικά, ανάλογα με το πώς ψηφίζουν. Η τεχνολογία είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια λύση σε αυτό που ήταν -και σε κάποιον βαθμό εξακολουθεί να είναι- ένα συστημικό πρόβλημα όσον αφορά στη Δημόσια Διοίκηση». Οσο αυτές οι μεταρρυθμίσεις εξελίσσονται, βέβαια, καθαρή εντολή του κ. Μητσοτάκη είναι να μη διακινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση οι ενισχύσεις των αγροτών.
«Εγιναν σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης. Ομως ας είμαστε ειλικρινείς: Αποτύχαμε. Οι διάλογοι που έρχονται στο φως προκαλούν αγανάκτηση και οργή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία, καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook.
Η κυβέρνηση επιμένει και στην ανάδειξη του γεγονότος ότι η παθογένεια αυτή είναι διαχρονική - χωρίς αυτό ωστόσο να αξιοποιείται ως δικαιολογία για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διαχρονικές αδυναμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει ωστόσο ότι «από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανέναν συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”-, που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Οπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές, γίνονταν από άλλες παρατάξεις».
Καίριο σημείο της στρατηγικής που χαράσσεται και υλοποιείται αυτές τις ημέρες είναι και η απόρριψη κάθε υπόνοιας ακόμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ή επιθυμεί να «κουκουλώσει» το παραμικρό στην υπόθεση αυτή. Μάλιστα, η στρατηγική εν προκειμένω είναι να περάσει στην αντεπίθεση, καταρρίπτοντας για παράδειγμα τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη πως, αν δεν ερχόταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η κυβέρνηση δεν θα έκανε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού, είναι η πρώτη η οποία προέβη σε σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας μπλοκάρει σειρά πληρωμών με συγκεκριμένους ΑΦΜ. Θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί επίσης -χωρίς απόπειρα συμψηφισμών- ότι η διαχρονική παθογένεια ήταν γνωστή σε όλο το πολιτικό σύστημα, όπως και η βούληση του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.
«Τις προηγούμενες ημέρες επτά φυσικά πρόσωπα έχουν καταδικαστική πρόταση. Αυτό είναι από την ελληνική Δικαιοσύνη και δεν ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είναι προφανές ότι ένας πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή κάθαρσης, όταν οι υπουργοί του έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, κυκλώματα επιδοτήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Επισήμανε δε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη, πολλά εξ αυτών από το 2019 μέχρι σήμερα, για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων. Πρόκειται για πρόσωπα πέραν των υποθέσεων που ερευνά η Ευρωπαία εισαγγελέας. Δείχνουν επίσης ότι 2.365 άτομα ελέγχονται μαζικά για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις, μετά το 2019, με καταγγελίες δηλαδή επί των ημερών διακυβέρνησης της Ν.Δ. Σε σχέση δε με το τι συνέβη και διημείφθη μεταξύ του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου, και του Μεγάρου Μαξίμου, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι προκύπτουν δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι το Μαξίμου συναίνεσε στο μπλοκάρισμα «κόκκινων» ΑΦΜ και, δεύτερον, ότι 730 ΑΦΜ από αυτούς έχουν σταλεί για ποινική διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, επίσημα, μετά την παραίτηση Σημανδράκου.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης μετά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο οδικός χάρτης για τον οριστικό τερματισμό των πρακτικών αυτών περιλαμβάνει την ταχεία απορρόφηση του οργανισμού από την ΑΑΔΕ, την αναζήτηση και επιστροφή όλων των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών με τη βοήθεια και της νέας ειδικής ομάδας ελέγχου και την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση σημαντικών έργων, όπως το πλήρες Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και το σύγχρονο μητρώο κτηνοτρόφων. Περιλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση όλων των σχετικών διαδικασιών, από την αρχή μέχρι το τέλος. Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο του «Economist», «στο τέλος της ημέρας χρειάζεσαι μια καλά λειτουργούσα, αμερόληπτη Δημόσια Διοίκηση, που δεν κάνει χατίρια και δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες διαφορετικά, ανάλογα με το πώς ψηφίζουν. Η τεχνολογία είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια λύση σε αυτό που ήταν -και σε κάποιον βαθμό εξακολουθεί να είναι- ένα συστημικό πρόβλημα όσον αφορά στη Δημόσια Διοίκηση». Οσο αυτές οι μεταρρυθμίσεις εξελίσσονται, βέβαια, καθαρή εντολή του κ. Μητσοτάκη είναι να μη διακινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση οι ενισχύσεις των αγροτών.
Οι καταδικαστικές προτάσεις, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, η χρήση της τεχνολογίας και η εντολή του πρωθυπουργού να μη διακινδυνεύσουν οι ενισχύσεις των αγροτών
Η απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ
Εντός των προσεχών ημερών θα συζητηθεί στη Βουλή η πρώτη διάταξη για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την ΑΑΔΕ να αποκτά πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ετερη στόχευση της κυβέρνησης είναι η καθαρή και χωρίς περιστροφές αναγνώριση του λάθους.«Εγιναν σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης. Ομως ας είμαστε ειλικρινείς: Αποτύχαμε. Οι διάλογοι που έρχονται στο φως προκαλούν αγανάκτηση και οργή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία, καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook.
Η κυβέρνηση επιμένει και στην ανάδειξη του γεγονότος ότι η παθογένεια αυτή είναι διαχρονική - χωρίς αυτό ωστόσο να αξιοποιείται ως δικαιολογία για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διαχρονικές αδυναμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει ωστόσο ότι «από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανέναν συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”-, που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Οπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές, γίνονταν από άλλες παρατάξεις».
Η αντεπίθεση της κυβέρνησης
Καίριο σημείο της στρατηγικής που χαράσσεται και υλοποιείται αυτές τις ημέρες είναι και η απόρριψη κάθε υπόνοιας ακόμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ή επιθυμεί να «κουκουλώσει» το παραμικρό στην υπόθεση αυτή. Μάλιστα, η στρατηγική εν προκειμένω είναι να περάσει στην αντεπίθεση, καταρρίπτοντας για παράδειγμα τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη πως, αν δεν ερχόταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η κυβέρνηση δεν θα έκανε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού, είναι η πρώτη η οποία προέβη σε σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας μπλοκάρει σειρά πληρωμών με συγκεκριμένους ΑΦΜ. Θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί επίσης -χωρίς απόπειρα συμψηφισμών- ότι η διαχρονική παθογένεια ήταν γνωστή σε όλο το πολιτικό σύστημα, όπως και η βούληση του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα. «Τις προηγούμενες ημέρες επτά φυσικά πρόσωπα έχουν καταδικαστική πρόταση. Αυτό είναι από την ελληνική Δικαιοσύνη και δεν ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είναι προφανές ότι ένας πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή κάθαρσης, όταν οι υπουργοί του έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, κυκλώματα επιδοτήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Επισήμανε δε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη, πολλά εξ αυτών από το 2019 μέχρι σήμερα, για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων. Πρόκειται για πρόσωπα πέραν των υποθέσεων που ερευνά η Ευρωπαία εισαγγελέας. Δείχνουν επίσης ότι 2.365 άτομα ελέγχονται μαζικά για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις, μετά το 2019, με καταγγελίες δηλαδή επί των ημερών διακυβέρνησης της Ν.Δ. Σε σχέση δε με το τι συνέβη και διημείφθη μεταξύ του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου, και του Μεγάρου Μαξίμου, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι προκύπτουν δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι το Μαξίμου συναίνεσε στο μπλοκάρισμα «κόκκινων» ΑΦΜ και, δεύτερον, ότι 730 ΑΦΜ από αυτούς έχουν σταλεί για ποινική διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, επίσημα, μετά την παραίτηση Σημανδράκου.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά