Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: "Καταπέλτης" η Ευρωπαία εντεταλμένη εισαγγελέας - Ζήτησε την ενοχή και των 13 κατηγορουμένων
Η δίκη διακόπηκε για τις 21 Ιουλίου
Η εισαγγελέας, εντεταλμένη στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνοντας πως εμφανίστηκαν ως μισθωτές εκτάσεων οι οποίες είναι είτε αμφισβητούμενες είτε δασικές

Διαβάστε: ΟΠΕΚΕΠΕ: Δείτε online τα ονόματα και τους δικαιούχους που πήραν τις επιδοτήσεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι εκτάσεις στη Μακρυρράχη και την Αγόριανη
Η μία έκταση βρίσκεται στη Μακρυρράχη και ενοικιάστηκε από τον αγροτικό συνεταιρισμό, ο πρώην πρόεδρος του οποίου κάθεται στο εδώλιο, στα παιδιά του άλλοτε διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Από τις διατάξεις δασικού κώδικα, κρίνεται ότι νομέας σε δημόσια κτήματα μπορεί να είναι μόνο το δημόσιο. Το δημόσιο χωρίς να κάνει τίποτα θεωρείται ότι είναι κύριος και νομέας των εκτάσεων και θα πρέπει να αποδείξει πως δικαιολογεί αυτό το δικαίωμα. Το δημόσιο το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να επικαλείται ότι είναι κύριος…Όλα τα έγγραφα έχουν επισημανθεί στη δικογραφία (πχ έγγραφο υπουργείου γεωργίας) δέχονται ότι η όλη η έκταση είναι δάση και δασική. Και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.Αντιθέτως, συνέχισε ο αγροτικός συνεταιρισμός να χρησιμοποιεί ασταμάτητα αμφότερες στις εκτάσεις. Αυτή η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα και κρίνει τη συγκροτημένη έκταση. Το να την χρησιμοποιηθούμε για όλη την έκταση είναι αυθαίρετο» τόνισε η εισαγγελέας της έδρας, εντεταλμένη στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, Χαρίκλεια Θάνου.Όσο αφορά στην άλλη έκταση, στην Αγόριανη, η οποία περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι ιδιωτική αλλά δεν εκμισθώθηκε νόμιμα. Η εισαγγελέας της έδρας ήταν ιδιαίτερα δριμύς και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα στελέχη του, επισημαίνοντας ότι αφενός δεν πήγαν στο σημείο για να διενεργήσουν ελέγχους και αφετέρου ότι έβγαζε συνεχώς εγκυκλίους και άλλαζε τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδοτήσεων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, να μην λάβουν τα χρήματα αυτοί που πραγματικά τα δικαιούνται.
"Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαζε ανά δίμηνο διαφορετικές εγκυκλίους"
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαζε ανά δίμηνο διαφορετικές εγκυκλίους! Ενώ κατά την εξέταση των πρώτων αιτήσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός από Ε9 απαιτούσε να προσκομίζονται και ισχυροί τίτλοι, στη συνέχεια, με απανωτές τροποποιήσεις αυτό καταργήθηκε. Μπορούσε δηλαδή κάποιος και με ένα Ε9 να αποδείξει ότι είναι κύριος της έκτασης. Αυτό οδήγησε στο να μην γίνεται έλεγχος και να υπάρχουν τα φαινόμενα της απάτης για τα οποία ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και σήμερα» τόνισε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.
Με την πρόταση της, η εισαγγελέας ζήτησε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας προκειμένου να ελεγχθούν πέντε μάρτυρες για ψευδορκία, δύο πρόσωπα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ένα πρόσωπο για ψευδή βεβαίωση.
Η εισαγγελέας, στο τέλος της αγόρευσης της, είπε ότι τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα τις εξετάσει στην υπόθεση της Α. Β., ιδιοκτήτριας ΚΥΔ στο Δομοκό, σε βάρος της οποίας υπάρχει ανοιχτή δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν στο πλαίσιο της σχετικής εγκυκλίου. Μεταξύ αυτών και ο 84χρονος πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού της Μακρυρράχης.
Όπως υποστηρίζουν, η εγκύκλιος αυτή δεν απαιτούσε να υπάρχει ούτε γεωργική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη της επιδότησης, αλλά μοναδικό κριτήριο ήταν η διατήρηση των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση». Με άλλα λόγια, όπως εξήγησαν, το μόνο που απαιτούνταν ήταν το χορτάρι να μην ξεπερνά σε ύψος τα 70 εκατοστά.
Η δίκη διεκόπη για τις 21 Ιουλίου.