Πιθανότατα το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, θα επισκεφτεί τη χώρα μας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Βεγγάζης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ακίλα Σάλεχ θα δώσει συνέχεια σε όσα συζητήθηκαν την Κυριακή στη Λιβύη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του ηγέτη της κυβέρνησης της Βεγγάζης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Στην ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών τόσο για τη μη κύρωση του «άκυρου και παράνομου» τουρκολιβυκού μνημονίου όσο και για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακίλα Σάλεχ το περασμένο Σαββατοκύριακο βρισκόταν στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Αλ Σίσι. Η Αίγυπτος έχει κινητοποιηθεί εντόνως το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εμποδίσει τη συμπόρευση της Λιβύης με την Τουρκία, μετά και την ανακοίνωση τουρκικών και λιβυκών εταιρειών για από κοινού έρευνες σε θαλάσσιες ζώνες που εν μέρει επικαλύπτουν την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι Ελλάδα και Αίγυπτος ασκούν κοινή στρατηγική σε θέματα που απασχολούν το ίδιο και τις δύο χώρες.

Τι αναφέρεται για τη διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδας στη Λιβύη σε λιβυκά και τουρκικά ΜΜΕ 

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη εστιάζοντας στην επαπειλούμενη επικύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, ειδικά έπειτα από αναφορές ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ κινείται προς την επικύρωση του μνημονίου συμφωνίας για τη θάλασσα του 2019 με την Τουρκία — μια συμφωνία που η Ελλάδα θεωρεί “άκυρη και παράνομη”», σημείωσε το Libya Observer, προαναγγέλλοντας και τη συνέχεια των επαφών του κ. Γεραπετρίτη στην Τρίπολη στις 15 Ιουλίου «στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αθήνας να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τις αντίπαλες παρατάξεις της Λιβύης και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην περιοχή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτύπωσαν χθες τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην κινητικότητα που επιδεικνύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Βεγγάζη και τον προγραμματισμό της μετάβασής του σε μία εβδομάδα στην Τρίπολη. Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει το κενό στη Λιβύη, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να εδραιώσει την επιρροή της στην κυβέρνηση Χαφτάρ. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει σε περιοδεία στη Λιβύη για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να αναβάλει την έγκριση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης του 2019» ήταν το σχόλιο της «Hurriet». «Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ταξίδεψε στη Βεγγάζη προκειμένου να αντισταθμίσει την αποτυχία της κυβέρνησής του», σημειώνει η «Μilliyet». «Η κυβέρνηση της Αθήνας προσπαθεί να διαμορφώσει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της, αντιτιθέμενη στη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», γράφει η «Tϋrkiye».

Στη Λιβύη ο Πλεύρης μαζί με τους υπουργούς Ιταλίας και Μάλτας και τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ

Εν τω μεταξύ, σήμερα μεταβαίνει στη Λιβύη ο κοινοτικός επίτροπος Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, με τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας. Η επίσκεψη θεωρείται συνέχεια των επαφών Γεραπετρίτη στην Ανατολική Λιβύη και στόχος είναι η εξεύρεση λύσης στο οξυμένο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Προσπάθειες αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών γίνονται και από την αιγυπτιακή πλευρά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσπέλαση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς τα εδάφη της Αιγύπτου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κοινοτικός επίτροπος αναμένεται να ανακοινώσει κίνητρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και θα έχει συναντήσεις και με τις δύο κυβερνήσεις της χώρας.