Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αιώνιων φοιτητών. Η νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στοχεύει στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε χιλιάδες παλιούς φοιτητές που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανομίας στα ιδρύματα, όπως αναφέρει η «Απογευματινή».

Διαβάστε: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα πανεπιστήμια: Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι αιώνιοι φοιτητές - Εκκαθάριση των καταλόγων ακόμα και από τη δεκαετία του '50

Νέα ευκαιρία για τους αιώνιους φοιτητές

Η προτεινόμενη ρύθμιση για τους αιώνιους φοιτητές παρουσιάστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν είναι κάτι το οποίο επιβάλλει το κράτος τιμωρητικά, αλλά είναι μία παρότρυνση σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Συγκεκριμένα, οι αιώνιοι φοιτητές που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις θα έχουν το δικαίωμα παράτασης της φοίτησής τους:

• Ολοκλήρωση τουλάχιστον 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών.
• Επιτυχής συμμετοχή σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών.
• Παράταση έως δύο επιπλέον εξάμηνα (τρία για πρακτική ή διπλωματική εργασία).

Εκκαθάριση καταλόγων αιώνιων φοιτητών από τη δεκαετία του... 1930

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ρύθμιση αφορά «μία σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των δημοσίων πανεπιστημίων τη δεκαετία του '50 και του '60». Εκτιμάται ότι η ρύθμιση για τους αιώνιους φοιτητές αφορά περισσότερους από 35.000 ενεργούς σπουδαστές.

Όπως αποκαλύφθηκε, στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ παραμένουν εγγεγραμμένοι φοιτητές από τη δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων που είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης το 2021-2022.

Βελτίωση ποιοτικών δεικτών των πανεπιστημίων

Η εκκαθάριση των καταλόγων από τους αιώνιους φοιτητές θα βελτιώσει τις επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες. Θα αφαιρεθούν άτομα που αδυνατούν να αποφοιτήσουν επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι «με την αρχική μεταρρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το 2021 και βελτιώνει τώρα, μπορεί πράγματι το ελληνικό πανεπιστήμιο να έχει ακριβή εικόνα ποιοι φοιτούν».

Ασφάλεια στα ΑΕΙ και εθνικό απολυτήριο

Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκαν επίσης οι τελικές διατάξεις για την περαιτέρω θωράκιση της ασφάλειας στα δημόσια ιδρύματα. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν καθιέρωση μηχανισμού επιβολής ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, ενίσχυση της λογοδοσίας και αξιοποίηση της τεχνολογίας για προληπτική προστασία.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας αρχίζει τη συζήτηση για το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το εθνικό απολυτήριο. Τα θέματα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Ανάβυσσο.