Νίκος Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1: "Οι αιώνιοι φοιτητές δημιουργούν ακαδημαϊκό και διοικητικό κόστος στα πανεπιστήμια"
Τι είπε για όσους έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
"Υπάρχουν 3 φοιτητές εγγεγραμμένοι εκ των οποίων οι δύο έχουν εισαχθεί σε πανεπιστήμια της Αθήνας το 1935, γεννηθέντες το 1917 και ’18", είπε ο Νίκος Παπαϊωάννου

«Ποια είναι η αναλογία των αποφοιτησάντων σε σχέση με τους εγγεγραμμένους; 10%. Όλα αυτά είναι και κριτήρια τα οποία βλέπουν οι διεθνείς οίκοι που κατατάσσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε κατηγορίες επομένως όταν κάποιος δεν είναι πραγματικά ενεργός γιατί να παραμένει και να επιβαρύνει το ίδρυμά του σε επιμέρους στοιχεία», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.
Νίκος Παπαϊωάννου για τους αιώνιους φοιτητές
Αρχικά, σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές, ο Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε: «Ενεργός φοιτητής σύμφωνα με το νόμο που ισχύει είναι όσοι φοιτητές είναι μέσα στο πλαίσιο του «ν συν 2» όπου ν είναι ο αριθμός των ετών φοίτησης plus δύο. Οποιοσδήποτε είναι έξω από το «ν συν 2» θεωρείται μη ενεργός φοιτητής… Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός τους παλαιούς φοιτητές να τους διαγράψουμε», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου. Και πρόσθεσε: «Ένα ισορροπημένο νομοθέτημα θα είναι αυτό το οποίο παρουσιάζεται».
Για τους 35 χιλιάδες που θα έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Στη συνέχεια, ερωτηθείς σε ποια κατηγορία ανήκουν οι 35 χιλιάδες που θα έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, απάντησε:
«Είναι οι φοιτητές εκείνοι που με τα στοιχεία που έχουμε από τα πανεπιστήμια που από το ’22- ‘23 και μετά, άσχετα πότε μπήκαν, έχουν συμπληρώσει το «ν συν δύο» έχουν εμφανιστεί σε εξεταστικές περιόδους, έχουν δώσει μαθήματα και οι οποίοι έχουν καλύψει το 75% των πιστωτικών τους μονάδων. 330 χιλιάδες είναι οι μη ενεργοί, οι αιώνιοι. Άρα μια εκκαθάριση γίνεται με την καλή έννοια του όρου. Θα έρθει κάποιος και θα πει «τι σας πειράζει; Δημιουργεί οικονομικό κόστος;». Όχι, δημιουργεί όμως ακαδημαϊκό κόστος και διοικητικό κόστος στα πανεπιστήμια. Μέχρι τώρα η αναλογία διδάσκοντα προς φοιτητή; Μαζί με όλους αυτούς είναι 1 προς 49, ποιο είναι το ποσοστό εκείνων που εγκαταλείπουν ή δεν ολοκληρώνουν; 45%. Ποια είναι η αναλογία των αποφοιτησάντων σε σχέση με τους εγγεγραμμένους; 10%. Όλα αυτά είναι και κριτήρια τα οποία βλέπουν οι διεθνείς οίκοι που κατατάσσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε κατηγορίες επομένως όταν κάποιος δεν είναι πραγματικά ενεργός γιατί να παραμένει και να επιβαρύνει το ίδρυμά του σε επιμέρους στοιχεία.
«Ξέρετε ότι υπάρχουν 3 φοιτητές εγγεγραμμένοι που είναι τη δεκαετία του ’30 εκ των οποίων οι δύο έχουν εισαχθεί σε πανεπιστήμια της Αθήνας το 1935, γεννηθέντες το 1917 και ’18», είπε τελειώνοντας.