Στα άκρα έφτασε σήμερα η διπλωματική κρίση Ευρώπης και Λιβύης, μετά την αποπομπή της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας από τον Χαφτάρ. Σημειώνεται ότι μέρος της αντιπροσωπείας ήταν και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, εν μέσω μεταναστευτικών πιέσεων που παρατηρούνται κυρίως στην Κρήτη.

Το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ, φαίνεται πως βρήκε στην επίσκεψη της ευρωπαϊκής αποστολής μια καλή ευκαιρία να προπαγανδίσει την αναγνώριση της «κυβέρνησής» του, την ώρα όμως που η μοναδική αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας είναι εκείνη της Τρίπολης.

Όταν λοιπόν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ και τους υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας προσγειώθηκε στη Βεγγάζη, η αντιπροσωπεία βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς οι άνθρωποι του Χαφτάρ τους ενημέρωσαν πως θα έπρεπε να συναντηθούν (και να φωτογραφηθούν) με ολόκληρη την κυβέρνησή του, η οποία ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.


Ο Χαφτάρ είδε δηλαδή μια ευκαιρία αναγνώρισης του καθεστώτος του και προσπάθησε να την εκβιάσει, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία όμως να δηλώνει καθαρά πως έχει εξουσιοδότηση να συναντήσει μονάχα τον ίδιο και να συζητήσει αυστηρά θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Η άρνηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου να «νομιμοποιήσει» το σύνολο της «κυβέρνησης της Βεγγάζης» πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ που έσπευσε με ανακοίνωση να κηρύξει «ανεπιθύμητη» την αντιπροσωπεία.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης επέστρεψε στην Ελλάδα το απόγευμα, ενώ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις. Οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν εκτενώς σε προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιδράσεις

Για το πρωτοφανές συμβάν, αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν τρεις υπουργοί κρατών -μελών της Ε.Ε.

Εξάλλου, η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες δήλωσε πως θα πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και έδειξε προς τη Λιβύη ότι θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξει ένας έλεγχος στις μεταναστευτικές ροές.

Η πρώτη αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

«Οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη δεν μπόρεσαν τελικά να πραγματοποιηθούν» λέει μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ για τα όσα έγιναν στη Λιβυή.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους αρμόδιους για τη μετανάστευση υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Επίτροπος Μετανάστευσης που ταξίδευε μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας αλλά… κρίθηκαν ανεπιθύμητοι από τον Χάφταρ.

«Στην Τρίπολη, είχαμε διεξοδικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Dbeibeh, τον υπουργό Εξωτερικών Al-Baour, τον υπουργό Εσωτερικών Trabelsi και τον υπουργό Εργασίας Al-Abed. Συζητήσαμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επαναβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Η αποστολή αυτή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

Και καταλήγει: «Οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη δεν μπόρεσαν τελικά να πραγματοποιηθούν».