Ενημέρωση στη Βουλή για το Μεταναστευτικό θα πραγματοποιήσει στις 13.30, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκηςστο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης - Τροποποίηση Ν. 4270/2014 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265 του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2024 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών και λοιπές διατάξεις».

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα στις 12.00 προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Πλεύρη στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ενημερωθεί αναλυτικά για όσα έλαβαν χώρα χθες, καθώς έχει ήδη προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία τους. Οι αντιδράσεις της Λιβύης το τελευταίο διάστημα, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, «σε έναν βαθμό οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με έρευνες για κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με τη δρομολόγηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού -μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν- και βέβαια και με την παρουσία μας, μέσω και των Ενόπλων Δυνάμεων, στην προστασία των νοτίων θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας από τις συμμορίες των διακινητών».

Σε τρία επίπεδα η στρατηγική της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «Παραπολιτικών» Κώστα Παπαχλιμίντζο, η στρατηγική της κυβέρνησης κινείται πλέον σε τρία επίπεδα: Πρώτον, επαφές και με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη, στο μέτρο του εφικτού. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ταξίδεψε προ ημερών στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χάφταρ και με τους γιους του, υπό τη θεσμική τους ιδιότητα, και συζήτησαν για το Μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες και τη διμερή συνεργασία. Ο Θάνος Πλεύρης, πριν από την επεισοδιακή αναχώρηση από τη Βεγγάζη, βρέθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη, συναντήθηκε με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έστειλαν σαφές μήνυμα ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την Ε.Ε. και, παράλληλα, να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους.

Διαβάστε: Συναγερμός στην Αθήνα για το Μεταναστευτικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συντονισμό με τον Θάνο Πλεύρη για το διπλωματικό θρίλερ στη Λιβύη - Η τριπλή στρατηγική και το "κρυφό χαρτί"

Το δεύτερο επίπεδο είναι το επιχειρησιακό, με όλο και πιο έντονη παρουσία του Λιμενικού και με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού για τη διαχείριση μιας κατάστασης που γίνεται πλέον εμφανές ότι εξελίσσεται με την ανοχή -αν όχι την υποστήριξη- της Λιβύης, που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το Σουδάν, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, προκειμένου να διεκδικήσει και να κερδίσει ευρωπαϊκά κονδύλια και διεθνή αναγνώριση. Το τρίτο επίπεδο είναι η διαχείριση επί του ελληνικού εδάφους, ώστε να μετριαστεί η όποια ζημία μπορεί να έχει ο τουρισμός στην Κρήτη και η καθημερινότητα των πολιτών. «Ελπίζουμε όλα αυτά τα μέσα να πιάσουν τόπο, αλλιώς θα εξαντλήσουμε αυστηρότερα και άλλης κλίμακας μέτρα, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να προστατευθεί η χώρα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Υπάρχει, βέβαια, ένα ακόμα κομμάτι της ελληνικής στρατηγικής, που αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των Βρυξελλών. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, έπειτα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, στο κείμενο με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνεται η θέση της Ε.Ε. ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη». Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο παγίωσης της νέας μεταναστευτικής οδού από τη Λιβύη προς την Κρήτη και φαίνεται διατεθειμένη να πάρει μέτρα.