Η ''ακτινογραφία'' των μέτρων για το Μεταναστευτικό - Με ''συνταγή'' Έβρου επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακόψει το μεγάλο κύμα προσφύγων
Ανάλυση
Η στρατηγική της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, όπως έχουν σημειώσει σε ρεπορτάζ τους τα Parapolitika.gr, κινείται πλέον σε τρία επίπεδα

Με «συνταγή» Έβρου επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακόψει το ξαφνικό μεγάλο κύμα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων, που ξυπνά μνήμες από το Μάρτιο του 2020. Εδώ, τώρα, δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη η Τουρκία, αλλά έμμεσα, αφού είναι γνωστό ότι η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις με το καθεστώς της Λιβύης, τις οποίες θέλει να ενισχύσει στρατιωτικά, οικονομικά και εμπορικά και να τους προσδώσει γεωπολιτική διάσταση.
Τότε, στις αρχές Μαρτίου 2020, σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αναστολή για μήνα των αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Εκτιμήθηκε ότι η αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Κρίθηκε συνεπώς ότι η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί. Οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στα σύνορα, έκαναν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη, τόνιζαν τότε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην ίδια πολιτική και νομική λογική κινείται και η νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει αύριο στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Θάνος Πλεύρης. Ανάλογη ρύθμιση είχε ψηφιστεί πέρυσι τον Δεκέμβριο, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, μόνο όμως για τους πολίτες της Συρίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το προηγούμενο 48ωρο σχεδόν 2.000 νέες αφίξεις μεταναστών είχαν σημειωθεί στην Κρήτη - Σήμερα 520 άτομα διασώθηκαν στα νότια της Γαύδου
Σήμερα, πριν τα χαράματα, 520 άτομα διασώθηκαν στα νότια της Γαύδου και μεταφέρθηκαν στα Σφακιά. Το προηγούμενο 48ωρο, σχεδόν 2.000 νέες αφίξεις είχαν σημειωθεί στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, η κρίση με τη Λιβύη φούντωνε και εκτός από την αμιγώς ελληνική διάσταση απέκτησε πλέον και ευρωπαϊκή. Η αποστολή της Ε.Ε. επισκέφθηκε χθες τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αλλά όχι τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που απαίτησε στη συνάντηση να είναι παρόντες και υπουργοί του, μιας κυβέρνησης που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Σε μια επίδειξη ισχύος, ο Χάφταρ έδιωξε ουσιαστικά από τη Λιβύη το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη και τους ομολόγους του από την Ιταλία και τη Μάλτα. Το έκανε μάλιστα λίγο αφότου προσγειώθηκαν στη Βεγγάζη, προερχόμενοι από την Τρίπολη, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσουν μόνο τον ίδιο. Ο έτερος πρωθυπουργός – που επιθυμεί την αναγνώριση με αυτό τον τίτλο - Οσάμα Σαάντ Χαμάντ κατηγόρησε τους τρεις υπουργούς και τον Αυστριακό Επίτροπο για «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών ηθών και των διεθνών συμφωνιών» και για «έλλειψη σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης» και τους ζήτησε «να εγκαταλείψουν άμεσα το Διεθνές Αεροδρόμιο Βεγγάζης και το έδαφος της Λιβύης, καθώς θεωρούνται ανεπιθύμητοι». Χάφταρ και Χαμάντ ήθελαν μια κίνηση έστω και συμβολικής αναγνώρισης από την Ε.Ε. της δικής τους κυβέρνησης, που ελέγχει το ανατολικό κομμάτι της χώρας και την οποία όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλαβαν.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πλεύρη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Πλεύρη, στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώθηκε αναλυτικά για όσα έλαβαν χώρα χθες, ενώ ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα.
Οι αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα της Λιβύης, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, «σε ένα βαθμό οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με έρευνες για κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με τη δρομολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού -μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν- και βέβαια και με την παρουσία μας, μέσω και των Ενόπλων Δυνάμεων, στην προστασία των νοτίων θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας από τις συμμορίες των διακινητών».
Η στρατηγική της κυβέρνησης, όπως έχουν σημειώσει σε ρεπορτάζ τους τα Parapolitika.gr, κινείται πλέον σε τρία επίπεδα: Πρώτον, επαφές και με τις δύο κυβερνήσεις στην Λιβύη, στο μέτρο του εφικτού. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ταξίδεψε προ ημερών στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Χάφταρ και με τους γιους του, υπό τη θεσμική τους ιδιότητα και συζήτησαν για το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες και τη διμερή συνεργασία. Ο Θάνος Πλεύρης, πριν την επεισοδιακή αναχώρηση από τη Βεγγάζη, βρέθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη, συναντήθηκε με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και έστειλαν σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την Ε.Ε. και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους.
Το δεύτερο επίπεδο είναι το επιχειρησιακό, με όλο και πιο έντονη παρουσία του Λιμενικού και με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, για τη διαχείριση μιας κατάστασης που γίνεται πλέον εμφανές ότι εξελίσσεται με την ανοχή αν όχι την υποστήριξη της Λιβύης, που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το Σουδάν, την Αίγυπτο και άλλες χώρες προκειμένου να διεκδικήσει και να κερδίσει ευρωπαϊκά κονδύλια και διεθνή αναγνώριση. Το τρίτο επίπεδο είναι η διαχείριση επί του ελληνικού εδάφους, ώστε να μετριαστεί η όποια ζημία μπορεί να έχει ο τουρισμός στην Κρήτη και η καθημερινότητα των πολιτών.
Από αύριο, Πέμπτη, προστίθεται και ένα τέταρτο επίπεδο, αυτό των έκτακτων και αυστηρών μέτρων, που με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή περιλαμβάνουν:
- Αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φθάνουν με βάρκες από τη Βόρειο Αφρική
- Όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται
- Οι 400 που διασώθηκαν χθες, νότια της Κρήτης, θα μεταφερθούν στο Λαύριο και από εκεί στις φυλασσόμενες δομές
- Διαμορφώνονται μόνιμες κλειστές δομές στην Κρήτη.