Η Ρώμη είναι –εκτός απροόπτου– ο τελευταίος σταθμός των διεθνών επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το φετινό καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Ιταλίας για να συμμετάσχει σήμερα στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την οποία συνδιοργανώνουν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η Διάσκεψη, που είναι η τέταρτη στη σειρά, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί, επιχειρήσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εστιάζει στους τρόπους στήριξης για την ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας, στην εξεύρεση και κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και στην ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Μητσοτάκης: Στόχος η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στα έργα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας - Η έμφαση στην Οδησσό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της χώρας μας και ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στα έργα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην Οδησσό και στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας, μήνυμα που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επαναλάβει. Συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 11 Ιουνίου στην Οδησσό είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου συνδεσιμότητας που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη, τη Βάρνα, την Κωστάντζα και θα φτάνει μέχρι την Οδησσό.

Όπως είχε σημειώσει, «ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να προταθεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιελάμβανε μεταφορές, σιδηρόδρομο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, αγωγούς και θα ήταν ένα έργο που θα παρείχε έναν πρόσθετο διάδρομο συνδεσιμότητας για την Ουκρανία, πολύ ταχύτερο από τη θαλάσσια μεταφορά των εμπορευμάτων». Χθες, μάλιστα, κατά την ακρόασή της από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έδειξε ότι υποστηρίζει το έργο αυτό. «Αν επιβεβαιωθώ (σ.σ. για πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα), θα συνεργαστώ με την Ελλάδα για την εμπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο λεγόμενος “Κάθετος Διάδρομος” που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως έκανε από την αρχή, διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικά. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι μόνο η Ουκρανία πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας, ενώ πιέζει προς την κατεύθυνση μιας άμεσης και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός ως πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.

Σε σχέση με την επόμενη ημέρα, μετά την ειρήνευση στην Ουκρανία, που είναι εξάλλου κοινή βούληση στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναπτύξει στη χώρα επιχειρηματικές προοπτικές και συνέργειες σε ένα φάσμα τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο φαρμακευτικός και ιατρικός τομέας, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και καινοτομία.