Σπυρόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης της Λιβύης
Τι είπε για την προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
"Το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης της Λιβύης ήταν καθοριστικό για το πώς πρέπει να κινηθούμε" δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος

«Το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης της Λιβύης ήταν καθοριστικό για το πώς πρέπει να κινηθούμε» δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, ενώ μίλησε για αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.
Σπυρόπουλος για τη Λιβύη και το μεταναστευτικό
Αρχικά, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο εισβολής από την Λιβύη, δήλωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μια οργανωμένη ροή, μια προσπάθεια που γίνεται από τις ακτές της Λιβύης. Είναι γνωστές οι συμμορίες και οι άνθρωποι οι οποίοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ανθρώπινες ψυχές και τον ανθρώπινο πόνο για να βγάλουν χρήματα. Φυσικά είναι ένας κίνδυνος για τη χώρα μας όμως εμείς σαν χώρα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, με προσπάθεια να κινητοποιήσουμε την Ευρώπη πάνω από όλα γιατί είναι ένας κίνδυνος για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα.
Και πρόσθεσε: «Το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης της Λιβύης ήταν καθοριστικό για το πως πρέπει να κινηθούμε. Δηλαδή το ότι πήγε μια ευρωπαϊκή αποστολή και ένιωσε αυτή την προσβολή από τον Χαφτάρ είναι κάτι ενδεικτικό της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη, και για μένα είναι και μια ένδειξη της αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής».
Για προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στην συνέχεια, ερωτηθείς πότε θα έρθει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε: «Τις επόμενες ημέρες θα έρθει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ η οποία πρέπει να είναι τεκμηριωμένη».
Μάλιστα, στη ερώτηση: «Τον κ. Βορίδη και τον κ.Αυγενάκη θα έχετε στο κάδρο;», απάντησε:
«Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες των δύο υπουργών, για μένα όχι μόνο κι εννοώ μπορεί κι άλλων παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του συστήματος που είχε δημιουργηθεί. Εδώ μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση όπως περιγράφεται και μέσα από τη δικογραφία, που είχε συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία και προφανώς λειτουργούσε υπό την πολιτική κάλυψη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης αλλιώς πως θα μπορούσε ένας από την Κρήτη ή από τα νησιά να δηλώσει ένα βοσκοτόπι στα Γρεβενά και στην Καστοριά. Αυτό δεν προβλεπόταν ούτε από την τεχνική λύση την αρχική για να απαντήσω σε κάποια ψέματα».
Ενώ σημείωσε: «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ξεπλυθούνε οι υπουργοί οι οποίοι έχουν ευθύνη για αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου που είχε γνώση. Πως θα μπορούσε να μην έχει ο κ. Βάρρας, ο κ. Σημανδράκος».
Τέλος, ερωτηθείς εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε γνώση, απάντησε: «Για μας ναι, έχει και ο κ. Μητσοτάκης… Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει με ευθύτητα να απαντήσει στη Βουλή και στον ελληνικό λαό τι έκανε όταν είχε όλες αυτές τις οχλήσεις για να αποτρέψει τη συνέχιση αυτού του σκανδάλου. Περί ποινικών ευθυνών θα τα πούμε στην πρότασή μας, αυτή τη στιγμή όμως συζητάμε για τις πολιτικές ευθύνες. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του και το επιτελικό κράτος το οποίο υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό έχει μια τεράστια ευθύνη γιατί όχι μόνο δεν θεράπευσε τις παθογένειες που υπήρχαν στο παρελθόν, όχι μόνο έκανε πλάτες, έχτισε μια καινούργια εγκληματική οργάνωση η οποία λειτούργησε τα τελευταία έξι χρόνια. Είναι ένα καινούργιο σκάνδαλο αυτό που συζητάμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ».