Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια στην Ουκρανία, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διάσκεψη της Ρώμης. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, έδωσε έμφαση στους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Οδησσό. «Η Ελλάδα εστιάζει στην Οδησσό, με την οποία έχουμε ιστορικούς δεσμούς και είναι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε δεσμευμένοι να την υποστηρίξουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε εδώ σήμερα όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και ως υπερασπιστές των αξιών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το σθένος που επιδεικνύει η Ουκρανία, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για εθνική κυριαρχία, αλλά και για δημοκρατία και ελευθερία και ακεραιότητα.

«Η Ελλάδα στέκεται σθεναρά με τον λαό της Ουκρανίας και το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και συνεπές από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου. Η επιθετικότητα δεν μπορεί ποτέ να επιβραβευθεί και θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια και θα πρέπει να εργαστούμε για τη συνεχή ειρήνη».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Ιταλία που φιλοξενεί αυτό το σημαντικό συνέδριο, τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα συνέδρια αυτά για την ανάκαμψη της Ουκρανίας έχουν δείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δρούμε όλοι μαζί.

«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και σίγουρα μεγαλύτερη δέσμευση και στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ουκρανία μαζί με την στρατηγική ανασυγκρότησης χρειάζεται και κάτι που αντανακλά το βάθος των θυσιών που έχουν κάνει οι Ουκρανοί. Οι επιχειρήσεις, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η περιφερειακή ανάκαμψη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αλληλένδετοι πυλώνες της επιτυχίας».

«Παρά τις αντιξοότητες, η χώρα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχει η προσχώρηση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε επιδείξει σταθερότητα, έχουμε το μέσο διευκόλυνσης για την Ουκρανία, έχουμε δείξει ότι θα υποστηρίξουμε με τους απαραίτητους πόρους στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Όλη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Μαζευτήκαμε σήμερα στη Ρώμη όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και υπερασπιστές των αξιών που ενώνουν την Ευρώπη. Το σθένος και η αντίσταση που επιδεικνύει η Ουκρανία είναι όχι μόνο μια μάχη για εθνική κυριαρχία αλλά και για δημοκρατία, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Το ότι έχουμε ενωθεί για να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη της Ουκρανίας προκύπτει από μια θεμελιώδη πεποίθηση ότι η ανθεκτικότητα όταν υποστηρίζεται από αλληλεγγύη ανοίγει τον δρόμο για την ανάκαμψη.

Η Ελλάδα στέκεται σθεναρά με τον λαό της Ουκρανίας και το μήνυμά μας είναι καθαρό και συνεπές από την αρχή του φρικτού αυτού πολέμου. Τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας και η επιθετικότητα δεν πρέπει να ανταμείβεται.

Πρέπει να ενισχύσουμε την συλλογική μας πίεση στην Ρωσία με στόχο να διασφαλίσουμε μια δίκαιη εκεχειρία και τελικά μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Μια που να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το ευρωπαϊκό της μέλλον.

Συγχαίρω την Ιταλία που φιλοξενεί αυτό το σημαντικό συνέδριο και τα τελευταία τρία χρόνια οι διασκέψεις για την ανάκαμψη της Ουκρανίας δείχνουν τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δρούμε συλλογικά. Ο δρόμος όμως που ανοίγεται χρειάζεται μεγαλύτερο συντονισμό και φυσικά χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Η Ουκρανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανοικοδόμησης η οποία να αντικατοπτρίζει το μέγεθος της καταστροφής και το βάθος των θυσιών που έχει κάνει ο ουκρανικός λαός.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στις επιχειρήσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο την περιφερειακή αποκατάσταση και την ενσωμάτωση στην ΕΕ είναι αλληλένδετοι πυλώνες αυτής της επιτυχίας.

Παρά τις αντιξοότητες η χώρα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα όσον αφορά στις απαιτήσεις που έχει επιδείξει στην ΕΕ για την ένταξή της.

Έχουμε δείξει ότι θα υποστηρίξουμε με τους απαραίτητους πόρους την Ουκρανία αλλά πρέπει να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας για να χτιστούν θεσμοί που θα εμπιστευθούν οι επενδυτές. Μόνο μέσα από τις συνέργειες αυτές ανάμεσα στους θεσμούς και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα οδηγηθούμε σε μια ανθεκτική και ευημερούσα Ουκρανία.

Η Ελλάδα εστιάζει ιδιαίτερα στην νότια Ουκρανία και κυρίως στην πόλη της Οδησσού. Μια πόλη που έχει βαθείς ιστορικούς δεσμούς με την χώρα μου και ένας στρατηγικός εμπορικός κόμβος στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα συμβάλλει στην ανάκαμψή της στο μέλλον.

Βλέπουμε έναν μεγάλο δεσμό ανάμεσα στην Μαύρη Θάλασσα και την νοατιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο. ¨Όπως τόνισα πρόσφατα, στην Οδησσό οραματιζόμαστε έναν στρατηγικό διάδρομο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της πόλης της Οδησού για να λειτουργήσει ως ενεργειακός και εμπορικός διάδρομος.

Αυτό θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας αλλά και στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Μαζί με τους εταίρους μας στην περιοχή συμβάλλουμε ήδη και βοηθούμε στην ανάπτυξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας.

Μέσα από τον ζωτικής σημασίας κάθετο διάδρομο ένα έργο κρίσιμων υποδομών με αξιοσημείωτες προοπτικές.

Οι εταιρείας μας που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ βγαίνουν μπροστά αναζητώντας συνεργασίες σε σημαντικούς τομείς της καθαρής και πράσινης ενέρεγειας, των υποδομών, των παροχών υγείας, των logistics, των θαλάσσιων μεταφορών και της άμυνας.

Και με όλα αυτά ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος να συμβάλλουμε στην ταχεία και έμπρακτη ανασυγκρότηση μιας ελεύθερης, κυρίαρχης και δημοκρατικής Ουκρανίας. Όπως έπραξαν οι χώρες μας μετά τον πόλεμο, η χώρα μας ρημάχθηκε όχι μόνο από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον εμφύλιο και καταφέραμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με σημαντική αμερικανική βοήθεια εκείνη την εποχή. Και σημειώνω το σχόλιο που άκουσα από τον Αμερικανό απεσταλμένο ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα σταθούν μαζί όχι μόνο για να διασφαλίσουν την ειρήνη αλλά και για την οικοδόμηση μια ισχυρής σταθερής και ευημερούσας Ουκρανίας.