Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαγγέλλει πολιτική αντεπίθεση βασισμένη σε τρία κρίσιμα δημοσκοπικά ευρήματα που διαμορφώνουν τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Με την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού δόθηκε το σήμα για μια νέα φάση που θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό έως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης προμηνύει ένα έντονο καλοκαίρι με τους δύο επόμενους μήνες να είναι καθοριστικοί για τις εξελίξεις. Στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις και όχι κενό πολιτικό λόγο. Η κυβερνητική στρατηγική στοχεύει στην άμεση ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, αποφεύγοντας την τοξικότητα και τη σκανδαλολογία που επιχειρεί η αντιπολίτευση.

Διαβάστε: Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντολή Μητσοτάκη για βαθιές τομές και καθαρές λύσεις - Όλο το σχέδιο

Τα τρία δημοσκοπικά ευρήματα που καθορίζουν τη στρατηγική

Στο Μαξίμου επικεντρώνονται σε τρεις βασικές παραμέτρους που αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Πρώτον, οι πολίτες αντιτίθενται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γεγονός που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ερμηνεύει ως εντολή για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην εξάλειψη των διαχρονικών παθογενειών του κράτους.

Δεύτερον, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν στις δημοσκοπήσεις ότι η σημερινή κυβέρνηση παραμένει η ανθεκτικότερη δεύτερης τετραετίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Τρίτον, το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι παρά τις αδυναμίες, ο στόχος για σταθερή κυβέρνηση άλλης τετραετίας παραμένει εφικτός.

Η ομιλία Μητσοτάκη ως οδικός χάρτης κυβερνητικής δράσης

Βασισμένος σε αυτά τα συμπεράσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε από το βήμα της Βουλής μια ομιλία που λειτούργησε ως οδικός χάρτης για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις. Η ενημέρωση για τη μεταναστευτική πολιτική στον απόηχο της έκρηξης αφίξεων από τη Λιβύη εστίασε σε τρεις κεντρικούς άξονες.

Στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός έστειλε το σαφές μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, ανακοινώνοντας συγκεκριμένα μέτρα για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα από τη βόρεια Αφρική. Στην οικονομική ενότητα, επανέλαβε την κυβερνητική πολιτική για την επιστροφή της οικονομικής μεγέθυνσης στην κοινωνία.

Αντιπαράθεση με ΠΑΣΟΚ και προετοιμασία για επιστροφή Τσίπρα

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και την πιθανή επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κέντρα και ΜΜΕ που επιχειρούν το rebranding του πρώην πρωθυπουργού.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί από το Κοινοβούλιο για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό μέτωπο δείχνει τη βαρύτητα που προσδίδει η κυβέρνηση στην αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της επαφής με το δεξιόστροφο ακροατήριο, υπό τη διαπίστωση ανησυχίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα.

Έντονη αντιπαράθεση για εξωτερική πολιτική και ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του ασκεί πραγματική ενεργητική εξωτερική πολιτική. Υπενθύμισε τον σεβασμό της Λιβύης στη μέση γραμμή και το γεγονός ότι η κυβέρνησή του οριοθέτησε την ΑΟΖ με τη Λιβύη, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου παρά τις δυνατότητες.

Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε θρασύτητα την αναφορά του Ανδρουλάκη στη ΝΔ ως "γαλάζια συμμορία", υπενθυμίζοντας τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην Κρήτη. Το Μαξίμου εξετάζει προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εν αναμονή του αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο πρωθυπουργός στην κριτική του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για τους 14 της ΝΔ για εσχάτη προδοσία, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί πρακτικές "Χρυσής Αυγής".