Άμεσα αποτελέσματα στο πεδίο προσδοκά η κυβέρνηση από την πρωτοβουλία που πήρε για να ανακόψει την απότομη εισροή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Λιβύης στην Κρήτη. Η τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή –εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της Αριστεράς– και έχει ισχύ από σήμερα, προβλέπει την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, ενώ όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται, θα κρατούνται και στη συνέχεια θα απελαύνονται.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια μόνιμη, κλειστή δομή στην Κρήτη, σε ανενεργό στρατόπεδο, και συγκεκριμένα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Πλευράκη-Ζωγραφάκη, στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Δρομολογείται επίσης επανεξέταση όλων των επιδομάτων που δίνονται σε παράτυπους μετανάστες, ενώ θα επανεξεταστεί ακόμα και το μενού που παρέχεται στις δομές ανά την επικράτεια. Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις με τη Λιβύη για την ανάσχεση των ροών θα συνεχιστούν, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα θα βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα για πιο ενεργή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές σε επιχειρήσεις αποτροπής.

Συναντήσεις Μητσοτάκη στη Ρώμη για το μεταναστευτικό 

Μάλιστα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ουκρανία στη Ρώμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας, Τζόρτζια Μελόνι και Ρόμπερτ Αμπέλα, αντίστοιχα. Οι τέσσερις συμφώνησαν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη και στην επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, προ κειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη, που διεκόπη απότομα έπειτα από αιφνίδια απόφαση του στρατάρχη Χαφτάρ. «Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από χώρες της Βόρειας Αφρικής», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης στην «Bild».

Πώς ψήφισαν τα κόμματα και οι αντιδράσεις για την τροπολογία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από 177 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Ελληνικής Λύσης και από κάποιους ανεξάρτητους. «Παρών» δήλωσαν στην ψηφοφορία το ΠΑΣΟΚ και η «Νίκη», ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Εξηγώντας την απόφαση αυτή που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα ότι «στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήμα τα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση».

Ζήτησε δε μια «ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε άμεση δράση.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει για το επόμενο τρίμηνο τη μεταναστευτική της πολιτική «πατά ει» πάνω στο «μοντέλο» του Εβρου. Στις αρχές Μαρτίου 2020 είχε αποφασιστεί η αναστολή για έναν μήνα των αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Εκτιμήθηκε ότι η αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών, που συγκεντρώνονταν τότε στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας – ανάλογη ήταν και η λογική που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά