Με έναν τριπλό στόχο κινείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κρίσιμο κομμάτι της ενέργειας, φιλοδοξώντας να δει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα μέσα στην προσεχή διετία.


Μητσοτάκης: Ασφάλεια, καθαρή ενέργεια και φθηνότερο ρεύμα οι ενεργειακοί στόχοι της διετίας

Ο πρώτος στόχος είναι η προώθηση της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας - ένα δίδαγμα που σαφώς αφήνουν, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που πλέον μετράει τριάμισι συνεχόμενα χρόνια, και οι συνέπειες αυτού.

Ο δεύτερος στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, για λόγους εναρμόνισης με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος και συμβολής στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο και φυσικά στη χώρα μας.

Ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, -και ίσως αυτός που έχει τη μεγαλύτερη σημασία- είναι η μείωση των τιμών ενέργειας μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, επενδύσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025 και το 2026 κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι θα προσθέσουν αθροιστικά 4 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπορούν να ρίξουν αποφασιστικά τις τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων που στοχεύουν στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς και στην ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας μέσω ενεργειακών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες. Τα έργα αυτά συμβάλλουν, επίσης, στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προωθώντας την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα.

Επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν το 2025 και το 2026 κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι θα μπορούν να ρίξουν αποφασιστικά τις τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις


Τα mega projects στον κυβερνητικό σχεδισμό

Ενδεικτικά σε αυτά, με βάση τον υφιστάμενο κυβερνητικό σχεδιασμό, περιλαμβάνονται:
  • Η ολοκλήρωση της κατασκευής και η παράδοση του νέου σταθμού συμπίεσης αμφίδρομης ροής στην Αμπελιά Φαρσάλων. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του ΔΕΣΦΑ, καθώς εξασφαλίζει την υδραυλική επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
  • Ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, με αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας τον Οκτώβριο. Η κατασκευή 157 χιλιομέτρων του αγωγού έχει σχεδόν τελειώσει, ενώ υπάρχουν και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων, αλλά και πρόβλεψη για μεταφορά υδρογόνου.
  • Η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιόμετρα και θα διασυνδέει τα συστήματα μεταφοράς αερίου των δύο χωρών, με αρχική χωρητικότητα 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισ. κ.μ. Τα εγκαίνια των εργασιών για την κατασκευή του σκέλους εντός της επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας έγιναν προ ημερών, παρουσία του πρωθυπουργού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
  • Κατασκευή σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή (έργο ύψους 125.000.000 ευρώ) και μετρητικού σταθμού στη Νέα Μεσημβρία για τη σύνδεση ΕΣΜΦΑ με TAP, για λειτουργία σε αντίστροφη ροή (έργα ΔΕΣΦΑ).
  • Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης, που έχει προκαλέσει τις γνωστές αντιδράσεις της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο πλαίσιο των «Διαλόγων της Νισύρου», ρωτήθηκε για το θέμα αυτό και έδωσε μια απάντηση με νόημα: «Παρόμοιες συζητήσεις σαν και αυτές που κάνουμε τώρα για τη διασύνδεση κάναμε πριν από μερικούς μήνες για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ισχύ του, νοτίως της Κρήτης, όπως και για τον θαλάσσιο χωροταξικό συνδυασμό. Δεν τις κάνουμε πια. Κάτι θέλω να πω με αυτό, κρατήστε το». Στόχος παραμένει η έναρξη πόντισης του πρώτου τμήματος του υποθαλάσσιου καλωδίου Κρήτη - Κύπρος μέχρι το τέλος της χρονιάς.
  • Δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας (έργο ΑΔΜΗΕ). Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Ιταλίας και, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, αυτή «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας, που θα δώσει μια νέα διέξοδο για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα και που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής». Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σταθμών μετατροπής και καλωδιακής γραμμής της δεύτερης διασύνδεσης θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
  • Αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας. Τα εγκαίνια της κατασκευής της διακλάδωσης του βουλγαρικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου έγιναν τον περασμένο Μάιο, παρουσία του κ. Παπασταύρου. Επιπλέον, προωθούνται πιλοτικά έργα για την παραγωγή βιομεθανίου και ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς και έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας. Ειδικά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, μέχρι το τέλος του 2025 η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει γίνει η τεκτονική ανάλυση και η ερμηνεία ρηγμάτων σε Block 10 (δυτικά της Πελοποννήσου) και Block Ιόνιο, καθώς και η ολοκλήρωση της επεξεργασίας και της ερμηνείας των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη (ExxonMobil - HELLENiQ Energy).
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά