Kαθώς το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας -και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Λιβύη κυριάρχη σαν στην ατζέντα της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, πλέον η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται περισσότερο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη διαχείριση που θα γίνει εντός και εκτός Βουλής. Η ταχεία απορρόφηση του Οργανισμού από την ΑΑΔΕ και η αναζήτηση και επιστροφή όλων των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, με τη βοήθεια και της νέας ειδικής ομάδας ελέγχου, αποτελεί την άμε ση προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, κρυφός στόχος είναι ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, στον ενάμιση μήνα που απομένει δηλαδή, να επιστραφούν τα πρώτα ποσά, ώστε να φανούν γρήγορα τα χειροπιαστά αποτελέσμα τα των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση στο θέμα. Έχουν ξεκινήσει, άλλωστε, οι σχετικές διαδικασίες ώστε η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ να κάνουν τις διασταυρώσεις και να επιστραφούν τα ποσά που δόθηκαν παράτυπα, ξεκινώντας από εκείνους που πήραν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Η διαχρονική παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση θα επιμείνει παράλληλα και στην ανάδειξη του γεγονότος ότι η παθογένεια αυτή είναι διαχρονική - χωρίς αυτό, ωστόσο, να αξιοποιείται ως δικαιολογία για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ: για το ποιος προσπάθησε, μπορεί όχι πάντα επιτυχημένα, για το ποιος δεν προσπάθησε, για το πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση, για τις διαχρονικές “αμαρτίες” πολλών κυβερνήσεων, για τον ρόλο του δικού σας κόμματος στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη τη δεκαετία του ’80 και του ’90 και του 2000».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα "γαλάζια" σενάρια για εξεταστική ή προανακριτική  

Για το ζήτημα της κοινοβουλευτικής διερεύνησης των στοιχείων που περιέχονται στη δικογραφία που έχει φτάσει εδώ και σχεδόν είκοσι μέρες στη Βουλή, οι συσκέψεις είναι τακτικές, τα δεδομένα αναλύονται εξονυχιστικά, αλλά οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Στο τραπέζι υπάρχει και η επιλογή να καταψηφιστούν οι προτάσεις για προανακριτική επιτροπή που θα καταθέσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ (εφόσον βρει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές βουλευτών), με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την αντιπολίτευση στην απόπειρά της να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα και να επιχειρήσει να χτίσει ένα νέο, παραλλαγμένο «βρώμικο ’89», στοχοποιώντας υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Κύριε Ανδρουλάκη, όταν θα απευθύνεστε σε αυτή την παράτα ξη, δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο “γαλάζια συμμορία”. Είναι βαθύτα τα προσβλητικός για μια παράταξη ολόκληρη», ήταν η «τροχιοδεικτική βολή» που έριξε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Αυτή η επιλογή δεν είναι, ωστόσο, προσώρας η επικρατέστερη. Μελετάται και η ψήφος κατά συνείδηση, να δοθεί δηλαδή το δικαίωμα στους 155 βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν όποια από τις προτάσεις κατατεθεί τελικά για προανακριτική επιτροπή ή αντίστοιχα να τις καταψηφίσουν. Αυτές οι δύο επιλογές φαίνεται να είναι και οι πιο αδύναμες μέχρι στιγμής, με πιο ισχυρές να προβάλλουν οι δύο ακόλουθες:

Πρώτον, μια πρόταση από τη Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα καταλαμβάνει και την περίοδο πριν από το 2019 και σίγουρα τα χρόνια που είχαν την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δεύτερον, να καταθέσει η Ν.Δ. τη δική της πρόταση για προανακριτική επιτροπή, όπως έπραξε, π.χ., πρόσφατα για τον Κώστα Καραμανλή και τα Τέμπη. Η πρόταση θα αφορά τους δύο πρώην υπουργούς τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο, δηλαδή τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, και θα έχει ως νομική βάση την παράβαση καθήκοντος, που συνιστά πλημμέλημα.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται προσεκτικά και καρτερικά, περιμένοντας να δουν το ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσουν τελικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Παραπολιτικά