«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτή τη σοβαρή υπόθεση. Δεν την υποτιμούμε», δήλωσε για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και επιστροφής κάθε αχρεωστήτως δοθέντος ποσού, ενώ παράλληλα προανήγγειλε μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ για αυστηρότερους ελέγχους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας την προτεραιότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει τη δημιουργία νέας μεταναστευτικής οδού από τη Λιβύη προς την Κρήτη, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και ευρωπαϊκούς εταίρους, με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Διαβάστε:Αλεξάνδρα Σδούκου: Η λύση για να ξεριζώσουμε το βαθύ κράτος είναι η πλήρης ψηφιοποίησή του

Αλεξάνδρα Σδούκου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες που μας αναλογούν - Έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα

Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε την ανάγκη να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά ένα φαινόμενο διαφθοράς και διαπλοκής στις αγροτικές επιδοτήσεις. Υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να επιστραφεί κάθε ευρώ που δόθηκε αχρεωστήτως, ενώ παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια στον αγροτικό τομέα, αποκλείοντας κάθε «παραθυράκι» εκμετάλλευσης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή της χώρας μας σε υγιείς και βιώσιμες βάσεις, προς όφελος του παραγωγού και της κοινωνίας συνολικά.

Ως απάντηση, η κυβέρνηση προχώρησε στη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενισχύοντας τον έλεγχο και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.«Η ομάδα έργου που έχει συγκροτηθεί εργάζεται εντατικά πάνω στο σχέδιο ελέγχου και ανάκτησης των χρημάτων. Ήδη εντοπίζονται τα ΑΦΜ με τα μεγαλύτερα ποσά και η διαδικασία θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς», τόνισε.

Μάλιστα, η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα προσβάλει το πρόστιμο των 412 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τεκμηριωμένους νομικούς λόγους, ενώ εκφράστηκε η ελπίδα για μείωσή του. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης δεν είναι μεμονωμένα και έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν σε τομείς όπως η υγεία (συνταγογραφήσεις), τα τελωνεία, η πολεοδομία, η αστυνομία και οι φυλακές, δείχνοντας ότι το πρόβλημα έχει πλοκάμια σε διάφορες εκφάνσεις. «Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά. Η κοινωνία έχει πλέον άλλες απαιτήσεις. Ναι, υπάρχουν ευθύνες. Και ως Νέα Δημοκρατία δεν αποποιούμαστε αυτές που μας αναλογούν. Έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα. Όπως έχουμε κάνει περισσότερα και με πετυχημένο τρόπο σε άλλες περιπτώσεις εκσυγχρονισμού της εικόνας του κράτους», παραδέχθηκε η κ. Σδούκου.


Σδούκου για μεταναστευτικό: Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνιμα μια πύλη εισόδου μεταναστών

«Προτεραιότητά μας η αποτροπή της μεταναστευτικής οδού από τη Λιβύη προς την Κρήτη»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα στις αυξημένες ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική διαχείριση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποτροπή της παγίωσης μιας νέας μεταναστευτικής οδού από τη Λιβύη προς την Κρήτη», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διμερούς συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές για την αναχαίτιση των ροών.

Έκανε ειδική αναφορά στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη, όπου θα τεθεί με σαφήνεια το ζήτημα των μεταναστευτικών πιέσεων. «Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις αφίξεις από τη Λιβύη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνιμα μια πύλη εισόδου μεταναστών που περνούν από εδώ για να φτάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται μία ενιαία και αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα.

Τι ανέφερε για την κατάσταση στην Κρήτη

Ακόμη, η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κρήτη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές του νησιού, ώστε η διαχείριση της κατάστασης να γίνει χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. «Η κατάσταση στην Κρήτη είναι δύσκολη ιδιαίτερα εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια κλειστή δομή. Ωστόσο, μπροστά σε μια έκτακτη συνθήκη, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, ήταν επιβεβλημένο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να λάβουν αποφάσεις για την προστασία της χώρας», υπογράμμισε.


Τόνισε ακόμη ότι τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης, αποδεκτής τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και λειτουργικής σε επίπεδο επιχειρησιακό. Κλείνοντας, η κ. Σδούκου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για υπεύθυνη και ρεαλιστική διαχείριση του μεταναστευτικού, χωρίς αιφνιδιασμούς και με απόλυτο σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.