Νέες παρεμβάσεις με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία δρομολογεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στόχος είναι η ενίσχυση της κυβερνητικής πολιτικής για την προσβασιμότητα και την αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ μέσω καινοτόμων προγραμμάτων στήριξης.

Επιδότηση ηλεκτρικών αμαξιδίων από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

Πόροι από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, με δυνητικά ωφελούμενους 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και 75 χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των ΑμεΑ.

Ο σχεδιασμός του ΥΚΟΙΣΟ προβλέπει επιδότηση βοηθητικών μέσων κίνησης για άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αμαξιδίων, που για πρώτη φορά θα αφορά ανασφάλιστα άτομα, ενώ θα δίνεται και επιπλέον επιδότηση σε ασφαλισμένους.

Τύποι επιδοτούμενων βοηθητικών μέσων κίνησης

Η επιδότηση αφορά ηλεκτρικά αμαξίδια, scooters, handbikes και εξοπλισμό μετατροπής των χειροκίνητων αμαξιδίων σε ηλεκτρικά για άτομα με τετραπληγία, παραπληγία ή ημιπληγία. Εξαιτίας της ανεπαρκούς προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον, το ηλεκτρικό αμαξίδιο αποτελεί συχνά τη μόνη λύση για καθημερινή αυτονομία των ΑμεΑ, χωρίς εξάρτηση από τρίτους.

Μηδενική επιβάρυνση για τους δικαιούχους

Το κόστος των κατάλληλων αμαξιδίων ή των συστημάτων μετατροπής υπερβαίνει σημαντικά την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να τα αποκτήσουν. Η συγκεκριμένη δράση, που θα χρηματοδοτηθεί από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, εξασφαλίζει μηδενική επιβάρυνση για τους δικαιούχους, καλύπτοντας πλήρως τη διαφορά κόστους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπονται 15 χιλιάδες ωφελούμενοι άτομα με παραπληγία, τετραπληγία ή ημιπληγία, ενώ η δράση έχει προϋπολογισμό 52,5 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από το α' τρίμηνο του 2026 έως το δ' τρίμηνο του 2030.

Κριτήρια και ποσά επιχορήγησης για ΑμεΑ

Η δράση για την επιδότηση βοηθητικών μέσων κίνησης εντάσσεται σε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων για τη στήριξη των ΑμεΑ. Ωφελούμενοι είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

Τα ανώτατα ποσά επιχορήγησης διαμορφώνονται ως εξής:
• 12.000 ευρώ για κινητική αναπηρία
• 5.000 ευρώ για αισθητηριακή αναπηρία
• 14.500 ευρώ για συνδυασμό κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας

Επιλέξιμοι χώροι παρεμβάσεων προσβασιμότητας

Επιλέξιμοι χώροι παρεμβάσεων είναι η κύρια κατοικία, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων μισθωμένων κατοικιών με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, η ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία, η επαγγελματική στέγη αυτοαπασχολούμενων και οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τεχνικές εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και την αμοιβή μηχανικού για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των εργασιών.

Πρόγραμμα Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ

Παράλληλα, υλοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ», με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU και συνολικό προϋπολογισμό 41.683.896 ευρώ.

Μέχρι σήμερα υφίστανται 2.222 ενεργά συμφωνητικά μεταξύ δικαιούχων ΑμεΑ και Προσωπικών Βοηθών για την παροχή υπηρεσιών, ενώ ο μοναδικός αριθμός ωφελούμενων που έχουν λάβει την υπηρεσία είναι 1.524. Αντίστοιχα, έχουν απασχοληθεί 2.223 προσωπικοί βοηθοί.

Ψηφιακή ενδυνάμωση και ρυθμίσεις στο Σπίτι μου ΙΙ

Ταυτόχρονα, υλοποιείται πρόγραμμα 6,8 εκατ. ευρώ για ψηφιακή ενδυνάμωση ατόμων άνω των 65 ετών και ΑμεΑ, με πόρους επίσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι νέες ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» διευρύνουν τη συμμετοχή των ΑμεΑ, παρέχοντας πρόσβαση σε νεότερα ακίνητα και διευκολύνοντας τις διαδικασίες μέσω παράτασης ισχύος.

Προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα με αντίστοιχο ποσοστό, μπορούν πλέον να επιλέγουν κατοικίες που έχουν ανεγερθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η μέχρι πρότινος καταληκτική χρονολογία κατασκευής ήταν το 2007.

Κάρτα Αναπηρίας και ψηφιακές υπηρεσίες

Στον ΕΦΚΑ τηρείται πληροφοριακό σύστημα με την επωνυμία «Κάρτα Αναπηρίας», το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της δημιουργίας της Ενιαίας Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας και η έκδοση της πλαστικής κάρτας αναπηρίας, ενσωματώνοντας τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας.

Στο υποσύστημα της κάρτας αναπηρίας, άτομα που έχουν καταχωριστεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με αναπηρία και έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση κάρτας αναπηρίας.