Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά έχουν την πρώτη τους κοινή δράση καταθέτοντας σήμερα το πρωί πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ακούστηκαν πολλά για μία ενδεχόμενη συνεργασία των δύο κομμάτων, η ιστορία αυτή παίρνει σάρκα και οστά.

Η εν λόγω εξέλιξη προέκυψε μετά την ανακοίνωση της πρότασης της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα αδικήματα του Μάκη Βορίδη να παραγραφούν, καθώς μέχρι τον Οκτώβριο που κλείνει η κοινοβουλευτική χρονιά αποκλείεται να έχει καταδικαστεί, δεδομένου ότι η πρόταση της κυβέρνησης ζητά ο έλεγχος να ξεκινήσει από το 1998. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έφερε και την αντίδραση της Νέας Αριστεράς και τα στελέχη της αποφάσισαν να συμπορευθούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά: Εντός της ημέρας η κατάθεση πρότασης για Προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Χθες το απόγευμα εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συναντήθηκαν και είχαν μία πολύωρη συζήτηση με βάση αυτήν την πρόταση που είχαν επεξεργαστεί βουλευτές και νομικοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, και πιο συγκεκριμένα για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία.

Το κείμενο που θα κατατεθεί σήμερα θα έχει τις υπογραφές και των 37 βουλευτών των δύο κομμάτων. Να σημειωθεί ακόμα ότι εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς σχετικά νωρίς προϊδέασε για την αντίδραση της Νέας Αριστεράς και με ανάρτησή του αναφέρθηκε πως «αντί για προανακριτική με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το γαλάζιο σκάνδαλο από το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να ξεσκονίσει τα αρχεία των κυβερνήσεων Ζολώτα και Τζαννετάκη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για Εξεταστική: «Η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μία: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας διαβίβασε στο ελληνικό κοινοβούλιο δικογραφία με συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου, από το 2019 και μετά. Εμπλέκει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Βορίδη, και παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση. Αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν διά της διάχυσης ευθυνών ούτε με τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής.

Όσο για την αντίληψη αυτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο θυμίζουμε την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού: “Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η Εξεταστική για τα Τέμπη». Με τι εχέγγυα προτείνεται η ίδια διαδικασία όταν υπάρχει δικογραφία στη Βουλή;».

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «H πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά την περίοδο 2019-2024 και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην κατεύθυνση μιας “εγκληματικής οργάνωσης” που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς. Απέναντι σε αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει με τη γνωστή τακτική των “δομικών παθογενειών του κράτους”. Ματαιοπονεί. Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδείχθηκε βαθιά διεφθαρμένο και υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και αν η κυβέρνηση συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για τα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη».