To μήνυμα ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση και πως στόχος είναι η περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την Τρίπολη της Λιβύης. «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτόν προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου να αποτελέσει την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεων μας», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ταχέρ αλ Μπαούρ.

Ο ΥΠΕΞ της Λιβύης ανέφερε υποδεχόμενος τον Γιώργο Γεραπετρίτη: «Σας καλωσορίζουμε στην Τρίπολη. Είμαστε λαοί της Μεσογείου, μας συνδέουν ιστορικές πολιτισμικές σχέσεις. Οι σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας πάντα είναι θερμές. Πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Φυσικά αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Ειδικά καθώς είμαστε στην ίδια περιφέρεια. Η Μεσόγειος είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές στον κόσμο.

Η Μεσόγειος έπαιξε μεγάλο ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Οι παράγοντες αυτοί μας αναγκάζουν εμάς του πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας. Εύχομαι αυτό ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή τροπή στις σχέσεις των δύο χωρών».



Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο

Με τη σειρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει μόνο την απαρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης των δύο χωρών μας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο».

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο μετέφερε στην πολιτική ηγεσία της χώρας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την Τρίπολη όπου βρίσκεται.

Στις συναντήσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί μέσω του διαλόγου».

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης έχει τη δική της σημειολογία και συντελείται σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο αφότου η κυβέρνηση της Λιβύης διαμαρτυρήθηκε επισήμως κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ, υποβάλλοντας -σε μία προκλητική κίνηση- Ρηματική Διακοίνωση με την οποία την κατηγόρησε για παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η Τρίπολη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, θεωρώντας ότι η ελληνική πλευρά ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς αποτυπώνει σε χάρτη την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη -όπως καταγράφεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και παραχωρεί περιοχές νοτίως της Κρήτης για έρευνα και εκμετάλλευση, οι οποίες –σύμφωνα με τη Λιβύη– αποτελούν αντικείμενο άλυτης διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.