Έλενα Ράπτη: Το φύλο παραμένει νούμερο ένα αιτία διάκρισης - Στόχος μας να υπάρξει ισότητα και συμπερίληψη στον χώρο εργασίας
Όλα τα προγράμματα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
"Από το φθινόπωρο ετοιμάζεται η καθολική εφαρμογή του προγράμματος 'Νταντάδες της Γειτονιάς'", επισήμανε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Έλενα Ράπτη

Διαβάστε: Βολουδάκη: ''Η Κρήτη δεν θα γίνει χώρος μακροχρόνιας παραμονής μεταναστών'' - Πώς θα λειτουργεί η μόνιμη δομή
Έλενα Ράπτη: Από το φθινόπωρο ετοιμάζεται η καθολική εφαρμογή του προγράμματος "Νταντάδες της Γειτονιάς"
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φύλο παραμένει νούμερο 1 αιτία διάκρισης. Οι εργαζόμενοι πάνω σε αυτό μας λένε ότι αυτό που λείπει είναι η κουλτούρα ίσης διαχείρισης και προγράμματα επιμόρφωσης», συνέχισε.
Για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»: «Το εν λόγω πρόγραμμα έχει διττό στόχο αφενός θέλει να βοηθήσει την μητέρα να μείνει ή να ενταχθεί στον χώρο εργασίας μετά την γέννηση του παιδιού. Αναφέρομαι σε μητέρες που έχουν μωρό από 2,5 μηνών έως 2,5 ετών. Ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα σε άλλους που επιθυμούν να γίνουν επιμελητές ή επιμελήτριες να αποκτήσουν δουλειά με ασφάλιση. Τέλος Ιουλίου ολοκληρώνεται η πιλοτική φάση του προγράμματος που έγινε σε 62 δήμους με 900 συμφωνητικά. Από το φθινόπωρο ετοιμάζεται η καθολική εφαρμογή. Από όλη την Ελλάδα, όποιοι επιθυμούν μπορούν να μπουν στο Μητρώο Επιμελητών που εκεί χρειάζεται είτε να έχουν ακαδημαϊκές γνώσεις σε θεματικές πχ βρεφονηπιοκόμοι. Αν δεν έχουν αυτές τις γνώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν ένα online σεμινάριο όπου θα πάρουν την απαραίτητη κατάρτιση. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν παππούδες και γιαγιάδες και στην συνέχεια η μητέρα επιλέγει τον φροντιστή/επιμελητή. Δίνεται από εμάς το ποσό των 500 ευρώ στην μητέρα που θα είναι πλήρους απασχόλησης και το ποσό των 300 ευρώ στην μητέρα που θα είναι μερικής απασχόλησης».
Για το δίκτυο Δομών Γ.Γ.Ι.Α.Δ. (Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) η κ. Ράπτη υπογράμμισε κλείνοντας: «Η γραμμή SOS 15900 (24ωρη – 365 μέρες τον χρόνο) απευθύνεται σε γυναίκες που βιώνουν κακοποιητική συμπεριφορά, σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε αυτή την γραμμή μπορούν να καλέσουν για να πάρουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις αλλά και την υποστήριξη που χρειάζονται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Αν ένα περιστατικό είναι έκτακτο και χρειάζεται να απομακρυνθεί μία γυναίκα σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων η γυναίκα σε πολύ λίγη ώρα θα μπορέσει να φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο της περιοχής, που έχει καλέσει. Ταυτόχρονα έχουμε και 44 συμβουλευτικά κέντρα στην Ελλάδα όπου μπορεί να απευθυνθεί μία γυναίκα και θα έχει και εργασιακή συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και νομικές κατευθύνσεις».