Περίσσευαν τα χαμόγελα χθες στην Κουμουνδούρου μετά την κατάθεση της κοινής πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Όπως είναι γνωστό, με την πρότασή τους τα δύο κόμματα ζητούν να ελεγχθούν οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης για δύο κακουργήματα, αυτά της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απάτ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για την κίνηση-ματ με κοινή πρόταση Προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τη Νέα Αριστερά

Το καλό κλίμα έχει να κάνει κατ’ αρχάς με το γεγονός ότι μετά από μία μακρά περίοδο και πολλές συζητήσεις μέσα από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ πήρε σάρκα και οστά το σενάριο για κοινή συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά. Χωρίς να βιάζονται να ερμηνεύσουν την κίνηση αυτή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι είναι σημαντικό ότι έγινε μία πρώτη κίνηση προκειμένου τα δύο κόμματα να δείξουν ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να συνεργαστούν. Άλλωστε, και στη Νέα Αριστερά το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό, καθώς η πρωτοβουλία που πήραν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Φυσικά, ο δεύτερος λόγος που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένα έχει να κάνει με το ότι τα δύο κόμματα της Αριστεράς πρόλαβαν το ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας τη δική τους πρόταση νωρίτερα, γεγονός που πολιτικά έκλεψε τις εντυπώσεις.


Η πρόταση Φάμελλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απηύθυνε και πρόταση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπορευθεί με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς, αν και γνώριζε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έκανε ποτέ μια τέτοια υποχώρηση. Εξέφρασε ακόμα την ένστασή του στο γεγονός ότι «ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε μια μοναχική πορεία και στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ», επιχειρώντας, όπως συμπλήρωσε, «μια προσπάθεια κομματικής καταγραφής». Αντιθέτως για τον ίδιο, το γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο με 37 υπογραφές απέδειξε ότι «υπάρχει τρόπος και συνεργασιών και καθαρών λύσεων απέναντι στον κ. Μητσοτάκη».

Πάνω σε όλο αυτό, και με δεδομένο πως οι προτάσεις θα διαφέρουν μόνο σε μικρές διατυπώσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «μια πολύ καλή ευκαιρία» για τον Νίκο Ανδρουλάκη «να αποφασίσει να υποστηρίξει την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά, η οποία αποτυπώνει πλήρως και τεκμηριωμένα όλο το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με τις “γαλάζιες ακρίδες”».

Πηγές της Κουμουνδούρου έλεγαν, μάλιστα, ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιλέγει ακατανόητα να μην συμπαραταχθεί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, να μην υπογράψει την πρόταση Προκαταρκτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς για τα ίδια πρόσωπα (Βορίδη και Αυγενάκη). Ακολουθεί λογική απομονωτισμού ακόμη και για κοινοβουλευτικές ενέργειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όσο για την επιλογή του συμψηφισμού που συνεχίζει στο αφήγημά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι φανερό ότι εντάσσεται στη στρατηγική του συναινετικού ταγκό, στη λογική των ίσων αποστάσεων και του «παρών». Στα σκάνδαλα της ΝΔ, όμως, δεν χωράνε ίσες αποστάσεις. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος».

"Πυρά" στην κυβέρνηση από Χαρίτση

Αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης τόνισε ότι «υπάρχουν ποινικές ευθύνες», εξαπολύοντας «πυρά» στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «αρέσκεται στο σπορ της συγκάλυψης» και στη λογική «της πλήρους διάχυσης των ευθυνών στους πάντες», προτείνοντας τη σύσταση Εξεταστικής για την υπόθεση, με αφετηρία το 1998, που αποτελεί το έτος ίδρυσης του Οργανισμού.

Αναφερόμενος στην κοινή πρόταση για Προανακριτική με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «θέλουμε οι δυνάμεις της Αριστεράς και η Νέα Αριστερά να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις». Και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Θέλουμε οι δυνάμεις της Αριστεράς και η Νέα Αριστερά να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις και να καταθέτουν, από τη δική μας σκοπιά βεβαίως, με το δικό μας στίγμα, τις προτάσεις τους αλλά και τις πολιτικές τους παρεμβάσεις. Για αυτό και πριν από λίγο νομίζω ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής και ο Πρόεδρος, ο κ. Κακλαμάνης. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την Προανακριτική, μια κοινή πρόταση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόταση ακριβώς η οποία έρχεται να απαντήσει και σε αυτά τα οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θέτει. Καταθέσαμε, λοιπόν, την πρότασή μας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους δύο πρώην υπουργούς του κ. Μητσοτάκη και ελπίζουμε και περιμένουμε από τη Βουλή να υπερψηφίσει αυτήν την πρόταση, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση όλων των πιθανών ποινικών ευθυνών των συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».