ΟΠΕΚΕΠΕ: "Καυτό" 15ήμερο στη Βουλή, πώς θα γίνουν οι συζητήσεις για Προανακριτική και Εξεταστική
Μέχρι τέλος του μήνα δύο συνεδριάσεις
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Διπλή κοινοβουλευτική "μάχη", με την αντιπολίτευση να πιέζει για Προανακριτική και την κυβέρνηση για Εξεταστική

«Καυτό» αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο στο πολιτικό σκηνικό, που παίρνει «φωτιά» με φόντο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι και το τέλος του μήνα θα έχουν πραγματοποιηθεί στη Βουλή δύο συνεδριάσεις: Η μία θα αφορά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (οι σχετικές προτάσεις κατατέθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ) και η άλλη Εξεταστικής Επιτροπής που ζητάει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση του σκανδάλου και πρόκειται να κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα.
Την ίδια στιγμή, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα βέλη του εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, καταθέτοντας δική του πρόταση, μιας και ήθελε με αυτό τον τρόπο στο πολιτικό σκέλος να υποδηλώσει πως είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και η μοναδική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. «Ο Ανδρουλάκης επέλεξε μια μοναχική πορεία και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (15/7) στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε σχολιάζοντας: «Εμείς με την πρόταση που καταθέσαμε σήμερα, η οποία συνυπογράφεται και από όλη την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, αποδεικνύουμε ότι υπάρχει τρόπος συνεργασιών και καθαρών λύσεων απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει την πρόταση που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά, η οποία αποτυπώνει πλήρως και τεκμηριωμένα όλο το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με τις “γαλάζιες ακρίδες”».
«Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Θέλουμε οι δυνάμεις της Αριστεράς και η Νέα Αριστερά να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις και να καταθέτουν από τη δική μας σκοπιά βεβαίως, με το δικό μας στίγμα, τις προτάσεις τους, αλλά και τις πολιτικές τους παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και πριν από λίγο νομίζω ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής και ο Πρόεδρος, ο κ. Κακλαμάνης. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την Προανακριτική, μια κοινή πρόταση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόταση ακριβώς η οποία έρχεται να απαντήσει και σε αυτά τα οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θέτει (…). Καταθέσαμε, λοιπόν, την πρότασή μας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους δύο πρώην υπουργούς του κ. Μητσοτάκη και ελπίζουμε και περιμένουμε από τη Βουλή να υπερψηφίσει αυτήν την πρόταση, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση όλων των πιθανών ποινικών ευθυνών των συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη (…)», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Εντωμεταξύ, αργά το απόγευμα της Τρίτης το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τη δική του πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία συνυπογράφεται και από δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τον Μπουρχάν Μπαράν. Και αν για τον κ. Μπουρχάν δεν αποτελεί έκπληξη -καθώς συνυπογράφει σχεδόν πάντα σχέδια νόμου και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον κ. Σαρακιώτη, ο οποίος το έπραξε για πρώτη φορά.
Όπως ανέφεραν επ' αυτού στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αυτή η κίνηση δεν σημαίνει τίποτα, αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες -οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται- που ανέφεραν ότι υπήρχε πολιτικό «φλερτ» ανάμεσα στις δύο πλευρές, που θα μετουσιωνόταν είτε άμεσα με προσχώρηση του κ. Σαρακιώτη στην Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε μέσω υποψηφιότητας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ακόμη πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε επικοινωνία και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές -ανάμεσά τους η Αθηνά Λινού και ο Ευάγγελος Αποστολάκης- προκειμένου να συνυπογράψουν το αίτημα, με την απάντηση ωστόσο να είναι αρνητική.
Ως προς το περιεχόμενο της πρότασής του, το ΠΑΣΟΚ βάζει στο «κάδρο» τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, και βασίζεται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και μέσω της οποίας «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης της συνέργειας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ», ενώ για τον κ. Αυγενάκη σημειώνεται ότι καταγράφονται ενδείξεις και για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.
Μεταξύ άλλων, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι στο συμπέρασμα «περί ενδείξεων τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε., σε βαθμό κακουργήματος, που προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των πρώην Υπουργών ΑΑΤ κ. Μαυρουδή Βορίδη και Ελευθερίου Αυγενάκη, καταλήγουν ρητά και οι Ευρωπαίες Εντεταλμένες Εισαγγελείς στην τελευταία σελίδα της από 12.6.2025 πρότασής τους προς το 10ο Μόνιμο Τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και βάσει αυτού προτείνουν την παραπομπή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 34 (1) του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της παρούσας ποινικής δικογραφίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 Σ. και του Ν. 3126/2003».
«Έχοντας λάβει υπόψη τα μέχρι σήμερα πορίσματα της ανακριτικής διαδικασίας, φρονούμε ότι ενόψει αυτών προδήλως και κατ’ ελάχιστον επιβάλλεται η διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ειδικά των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των ως άνω μελών της Κυβέρνησης, επιφυλασσόμενοι προφανώς να επανέλθουμε εφόσον διαβιβαστούν ή προκύψουν νεότερα στοιχεία και για έτερα μέλη της Κυβέρνησης ή άλλες πράξεις», σημειώνει επίσης το ΠΑΣΟΚ.
Απάντηση στις κατηγορίες που του αποδίδουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά μέσω των προτάσεών τους για Προανακριτική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης με ανάρτησή του στα social media. Όπως σημειώνει το «έγκλημά» του είναι ότι συμφώνησε με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού.
«Το "έγκλημα" μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού. Αυτά είναι τα "αδικήματα" που μου αποδίδονται», τόνισε ο Μάκης Βορίδης στην πρώτη του αντίδραση για τις προτάσεις σύστασης Προανακριτικής που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και Νέα Αριστερά-ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι φανερό πως οι αιτιάσεις αυτές δικαιώνουν πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας περί παντελούς ανυπαρξίας ποινικών ευθυνών». Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε επίσης ότι «Δύο από τις πράξεις που μου αποδίδονται φέρονται να έχουν τελεστεί το 2021 – δηλαδή σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν ήμουν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα γίνουν οι συζητήσεις για Προανακριτική και Εξεταστική
Από τη στιγμή που κατατέθηκαν οι δύο προτάσεις για Προανακριτική εντός επτά ημερών, τουλάχιστον 30 βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εγγράφως την ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Η Βουλή οφείλει να περιμένει το πέρας του επταήμερου για να ορίσει ημερομηνία συζήτησης της πρότασης στην Ολομέλεια. Άρα η συγκεκριμένη συζήτηση θα μπορούσε να διεξαχθεί είτε στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας είτε στις αρχές της μεθεπόμενης. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με την Εξεταστική, που η σχετική συζήτηση μπορεί να διεξαχθεί οποτεδήποτε.Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική που συνυπογράφει η Νέα Αριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση της πρότασης για Προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έπαθε και έμαθε από όσα έγιναν στην περίπτωση των Τεμπών, καθώς συμφώνησε άμεσα με τη Νέα Αριστερά και το πρωί της Τρίτης έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του. «Οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να ελεγχθούν για τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία. Και η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης να απολογηθούν για το σκάνδαλο διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού μέσω των παράνομων αγροτικών ενισχύσεων», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το γαλάζιο παρακράτος που έστησαν ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του».Την ίδια στιγμή, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα βέλη του εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, καταθέτοντας δική του πρόταση, μιας και ήθελε με αυτό τον τρόπο στο πολιτικό σκέλος να υποδηλώσει πως είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και η μοναδική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. «Ο Ανδρουλάκης επέλεξε μια μοναχική πορεία και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (15/7) στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε σχολιάζοντας: «Εμείς με την πρόταση που καταθέσαμε σήμερα, η οποία συνυπογράφεται και από όλη την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, αποδεικνύουμε ότι υπάρχει τρόπος συνεργασιών και καθαρών λύσεων απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει την πρόταση που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά, η οποία αποτυπώνει πλήρως και τεκμηριωμένα όλο το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με τις “γαλάζιες ακρίδες”».
«Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Θέλουμε οι δυνάμεις της Αριστεράς και η Νέα Αριστερά να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις και να καταθέτουν από τη δική μας σκοπιά βεβαίως, με το δικό μας στίγμα, τις προτάσεις τους, αλλά και τις πολιτικές τους παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και πριν από λίγο νομίζω ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής και ο Πρόεδρος, ο κ. Κακλαμάνης. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την Προανακριτική, μια κοινή πρόταση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόταση ακριβώς η οποία έρχεται να απαντήσει και σε αυτά τα οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θέτει (…). Καταθέσαμε, λοιπόν, την πρότασή μας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους δύο πρώην υπουργούς του κ. Μητσοτάκη και ελπίζουμε και περιμένουμε από τη Βουλή να υπερψηφίσει αυτήν την πρόταση, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση όλων των πιθανών ποινικών ευθυνών των συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη (…)», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε πρόταση που συνυπογράφεται και από δύο ανεξάρτητους βουλευτές
Εντωμεταξύ, αργά το απόγευμα της Τρίτης το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τη δική του πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία συνυπογράφεται και από δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τον Μπουρχάν Μπαράν. Και αν για τον κ. Μπουρχάν δεν αποτελεί έκπληξη -καθώς συνυπογράφει σχεδόν πάντα σχέδια νόμου και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον κ. Σαρακιώτη, ο οποίος το έπραξε για πρώτη φορά.Όπως ανέφεραν επ' αυτού στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αυτή η κίνηση δεν σημαίνει τίποτα, αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες -οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται- που ανέφεραν ότι υπήρχε πολιτικό «φλερτ» ανάμεσα στις δύο πλευρές, που θα μετουσιωνόταν είτε άμεσα με προσχώρηση του κ. Σαρακιώτη στην Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε μέσω υποψηφιότητας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ακόμη πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε επικοινωνία και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές -ανάμεσά τους η Αθηνά Λινού και ο Ευάγγελος Αποστολάκης- προκειμένου να συνυπογράψουν το αίτημα, με την απάντηση ωστόσο να είναι αρνητική.
Ως προς το περιεχόμενο της πρότασής του, το ΠΑΣΟΚ βάζει στο «κάδρο» τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, και βασίζεται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και μέσω της οποίας «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης της συνέργειας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ», ενώ για τον κ. Αυγενάκη σημειώνεται ότι καταγράφονται ενδείξεις και για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.
Η αναφορά σε Βορίδη και Αυγενάκη
Μεταξύ άλλων, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι στο συμπέρασμα «περί ενδείξεων τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε., σε βαθμό κακουργήματος, που προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των πρώην Υπουργών ΑΑΤ κ. Μαυρουδή Βορίδη και Ελευθερίου Αυγενάκη, καταλήγουν ρητά και οι Ευρωπαίες Εντεταλμένες Εισαγγελείς στην τελευταία σελίδα της από 12.6.2025 πρότασής τους προς το 10ο Μόνιμο Τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και βάσει αυτού προτείνουν την παραπομπή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 34 (1) του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της παρούσας ποινικής δικογραφίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 Σ. και του Ν. 3126/2003».«Έχοντας λάβει υπόψη τα μέχρι σήμερα πορίσματα της ανακριτικής διαδικασίας, φρονούμε ότι ενόψει αυτών προδήλως και κατ’ ελάχιστον επιβάλλεται η διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ειδικά των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των ως άνω μελών της Κυβέρνησης, επιφυλασσόμενοι προφανώς να επανέλθουμε εφόσον διαβιβαστούν ή προκύψουν νεότερα στοιχεία και για έτερα μέλη της Κυβέρνησης ή άλλες πράξεις», σημειώνει επίσης το ΠΑΣΟΚ.
Η "απάντηση" Βορίδη: "Με κατηγορούν για περίοδο που δεν ήμουν υπουργός και γιατί ζήτησα παραίτηση υφισταμένου"
Απάντηση στις κατηγορίες που του αποδίδουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά μέσω των προτάσεών τους για Προανακριτική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης με ανάρτησή του στα social media. Όπως σημειώνει το «έγκλημά» του είναι ότι συμφώνησε με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού.«Το "έγκλημα" μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού. Αυτά είναι τα "αδικήματα" που μου αποδίδονται», τόνισε ο Μάκης Βορίδης στην πρώτη του αντίδραση για τις προτάσεις σύστασης Προανακριτικής που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και Νέα Αριστερά-ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι φανερό πως οι αιτιάσεις αυτές δικαιώνουν πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας περί παντελούς ανυπαρξίας ποινικών ευθυνών». Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε επίσης ότι «Δύο από τις πράξεις που μου αποδίδονται φέρονται να έχουν τελεστεί το 2021 – δηλαδή σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν ήμουν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».